musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kaçan Köle

 

Kaçan Köleyi Yakalamada Ücret

 

14907- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaçan köleyi Harem bölgesinde yakalayana on dirhem verilmesine hükmetti.

 

 

 

14908- (Kadı) Şureyh: "Şayet köle şehir sınırları içinde yakalanmışsa yakalayana on dirhem, şehir dışında yakalanmışsa kırk dirhem verilir" dedi.

 

Tahric: Veki' (2/372), Hammad kanalıyla Hişam'dan rivayet etti.

 

 

 

14909- Başka bir kanalla Şureyh'ten bu sözün aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

14910- Başka bir kanalla Şureyh'ten aynısı rivayet edilmiştir. Sevri ekledi: Hakem (b. Uteybe) bu konuda: "Böylesi bir durumda Müslüman, Müslümana malını karşılıksız verir" dedi.

 

 

 

14911- Eba Amr eş-Şeybanı der ki: Aynu't-Temr'de yakaladığım kölelerle birlikte İbn Mes'ud'un yanına geldiğimde bana: "Sana bunda sevap ve ganimet vardır" dedi. "Sevabı anladık da ganimet nedir?" diye sorduğumda: "Kırk dirhemdir" karşılığını verdi.

 

 

 

14912- Ma'mer bildiriyor: Ömer b. Abdilazız kaçan köle bir günlük mesafede yakalanmışsa bir dinar, iki günlük mesafede iki dinar, üç günlük mesafede üç dinar, dört ve dört günlük mesafeden daha fazla bir mesafede yakalanmışsa karşılığında dört dinar verilmesine hükmetti.

 

 

 

14913- Hz. Ali der ki: "Böylesi bir durumda Müslüman, Müslümana (kaçmış kölesini) karşılıksız verir."

 

 

Kaçan Kölenin Kendisini Yakalayandan da Kaçması

 

14914- ismail der ki: "şa'brye, fırar eden bir köleyi yakalayan ve onu elinden kaçıran kişi hakkında hükmün ne olacağının sorulduğunu işittim. Şa'bi: "Bu kişi için bir sorumluluk yoktur" dedi.

 

 

 

14915- Cabir b. el-Haris der ki: Efendim bana Sevad'dan (Irak topraklarından) almış olduğu köleyi gönderdi. Ona dikkat etmemize rağmen köle kaçınca Şureyh'in yanında davalaştık. Şureyh sorumluluğu ona yükledi. Sonra Hz. Ali'nin yanına gittik ve olanları anlattık. Hz. Ali: "Şureyh yalan söylemiş ve kötü hüküm vermiş. Siyahi köle, kızıl kölenin kaçtığına dair yemin eder ve ona bir sorumluluk yüklenmez" dedi.

 

 

 

14916- ibnu't-Teymı der ki: "ibn Ebi Leyla'ya kaçan bir köleyi yakalayan ve sonra tekrar kaçıran kişinin durumu sorulunca: "Eğer buna karşılık bir ücret almışsa sorumludur. Aksi takdirde değildir" karşılığını verdi.

 

 

 

Kaçan Köle veya Yitik Olana Yapılan Harcama

 

14917- Cabir bildiriyor: Şa’bi, kişinin bir çocuk bulması ve ona harcama yapması hakkında: "Yaptığı harcamadan dolayı ona bir şey verilmez. Çünkü o, bunun sevabını umarak ona harcamada bulunmuştur" dedi.

 

 

 

14918- Ma'mer bildiriyor: Katade: "Her kim (ölmeye terk edilmiş) bir bineği hayata döndürürse binek onu geri hayata döndürenindirIf dedi. Yani sahipleri onu atmış ise.

 

 

 

14919- Şa’bi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim (ölmeye terk edilmiş) bir bineği hayata döndürürse binek onu geri hayata döndürenindir" buyurmuştur.

 

 

 

14920- Sevri, Davud kanalıyla bildiriyor: Şa’bi, (ölmeye terk edilmiş) bir hayvanı bulan ve onu besleyen kişi hakkında: "Böylesi bir durumda Ömer b. Abdilazız kişiye sadece hayvana yedirmiş olduğu yemi verdi" dedi. Davud ve Şa’bi bu konuda: "Böylesi bir durumda kişiye bir bedel verilmez" dediler.

 

 

 

14921- Mutarrif bildiriyor: Şa’bi'ye, bir yerde (ölüme) terk edilen bineği, bir kişinin alıp bakımını yapması ve hayvan iyi duruma gelene kadar onu beslemesi hakkında sorulunca: "Böylesi bir durumda bundan daha önce de hüküm verildi. Eğer sahibi bineği çayır bulunan sulak bir yerde bırakmışsa besleyene bir şey yoktur. Ancak susuz ve otlak olmayan bir yerde bırakmışsa onu besleyen kişi onda daha fazla hak sahibidir" dedi.

 

 

 

Kişinin Firar Etmiş Köleyi Satın Alması

 

14922- İbn Sirin der ki: Bir kişinin kölesi kaçtı ve diğer bir kişi kölenin nereye kaçtığını öğrendi. Ona: "Bana köleni sat" deyip onu satın aldı. Sonra onunla (kadı) Şureyh'in yanında davalaştı. Bu konuda Şureyh'in: "Ona yerini söyledinde öyle mi aldın?" dediğini işittim. Yerini bildirmediğinden dolayı Şureyh satışı geçersiz kıldı.

 

 

 

14923- Ebu Said el-Hudri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fırarda olan kölenin satışını yasakladı" dedi.

 

Tahric: İbn Mace (2196) rivayet etti.

 

 

 

14924- Zekeriya bildiriyor: Amir(-ı Şa'bi), kişinin kandırılarak bulunsa da bulunmasa da fırarda olan kölenin satın alınmasını mekruh gördü ve: "Bu, aldatmadır" dedi.

Vehb b. Ukbe'nin bana bildirdiğine göre Amir: "Köle bulunduğu zaman müşteri onu alıp almamakta muhayyerdir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kiralanan Malda Anlaşmanın Dışına Çıkmak