musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ahşverişte Halas (Malı Kurtarma)

 

14840- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (geçersiz olan) alışverişte malın kurtarılması ve kişinin onu kendisinin olduğunu sanması hakkında: "Mal sahibine, anapara da müşteriye iade edilir. Kim bir şeyin kendisinin olmadığını bildiği halde satarsa kendisinden sattığı şeyin bir benzeri alınır" demiştir.

 

 

14841- Eyyüb bildiriyor: "iyas b. Muaviye mal kurtarma konusunda Tavus gibi hüküm verdi."

 

 

14842- Hakem b. Uteybe bildiriyor: Bir kadın ve oğlu, kocasına ait cariyeyi sattılar. Cariye kendisini satın alan kişinin yanında doğum yaptı. Sonra kadının kocası gelip bu durumu Hz. Ali'ye dava etti ve: "Ben cariyeyi ne satıyor, ne de hibe ediyorum" dedi. Hz. Ali: "Cariyeyi, hanımın ve oğlun sattı" deyince, adam: "Eğer benim alacaklı olduğum görüşünde isen bana hakkımı ver" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Ali, adama: "Sen cariyeni ve çocuğunu al" dedi. Sonra kadını ve oğlunu adama hakkını ödeyene kadar hapsetme hükmü verdi. Adam bu durumu görünce önceki alışverişe razı oldu.

 

 

14843- Eyyüb bildiriyor: iyas b. Muaviye, Ömer b. Abdilazız zamanında şöyle bir hüküm vermiştir. Bir kadın kocası yokken, kocasına ait bir evi sattı. Kocası geldiğinde: "Ben evi ne satıyor, ne hibe ediyorum, ne de böylesi bir satışa izin veriyorum" dedi. Bunun üzerine iyas evi kadının kocasına iade etti ve kadını hapsedip: "Bu adama bunun gibi emsal bir evi bunun gibi bir yerde buluncaya kadar hapisten çıkmayacaksın" dedi. -Ravi der ki: Bildiğim kadarıyla Eyyüb: "Kadının kocası durumu görünce satışa onay verdi" dedi.

 

 

14844- Ma'mer der ki: Zühri'ye (geçersiz alışverişte) malın kurtarılmasını sorduğumda: "Bu, farklı şekillerde olur" karşılığını verdi. Ona: "Eğer kişi kendisinin olmayan bir şeyi satar ve müşteriye: ''Mal sahibini razı etmek bana aittir'' derse" dediğimde: "Bu bir şey ifade etmez" cevabını verdi. Zühri'nin bu fetvasını Eyyub'a zikrettiğimde: "(Zühri) ne güzel demiş" karşılığını verdi.

 

 

14845- (Kadı) Şureyh der ki: "Mal kurtarmanın şartlarından biri de sattığını geri alman veya aldığın parayı iade etmendir." Sevri der ki: "Alışverişte mal kurtarma diye bir şey dikkate alınmaz" dedi.

 

Tahric: Farklı kanallarla Vek'i' (2/234, 257) başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

14846- Abdurrezzak der ki: Sevri, kişinin birine ev satıp müşteriye:

"Ortaklarımın tümünün razı olması halinde sana evden sekizde bir olan hissemi satıyorum. Eğer razı olmazlarsa, aynı büyüklükte olan diğer evim senindir" demesi hakkında: "Satış geçerlidir, ancak diğer evle aynı genişlikte olması şartı geçerli değildir" dedi.

 

 

14847- ibrahim( -i Nehai): "Şartlı bir şekilde yapılan alışverişlerdeki satış geçerli, şart ise geçersizdir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İki Mucizin (vekilin) Aynı Malı Satması