musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Sattığı Malı Peşin Olarak Tekrar Almak istemesi

 

14812- Ma'mer ve Sevri bildiriyor: Ebu ishak'ın eşi birkaç kadınla birlikte Hz. Aişe'nin yanına girdi. Bir kadın: "Ey müminlerin annesi! Benim bir cariyem vardı. Onu, Zeyd b. Erkam'a vadeli olarak sekizyüz dirheme sattım. Sonra peşin para ile onu kendisinden altıyüz dirheme geri aldım. Ancak borcunu sekizyüz dirhem olarak yazdım" deyince, Hz. Aişe: "Vallahi ne kötü almışsın ve Vallahi ne kötü almış. Zeyd'e söyle, eğer tövbe etmezse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte etmiş olduğu cihad iptal edilmiştir" karşılığını verdi. Kadın: "Anaparamı alıp fazla kısmı iade etsem olur mu?" deyince de, Hz. Aişe: "Evet olur, ''Kime Rabb'inden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir, onun işi Allah'a aittir. Kim faizciliğe dönerse, işte onlar cehennemliktir, onlar orada temelli kalacaklardır''[Bakara, 275] ya da: ''Eğer tövbe ederseniz sermayeniz sizindir''''[Bakara, 279] dedi. 

 

Tahric: Ahmed; Darakutni ve Beyhaki (5/330) rivayet ettiler.

 

 

 

14813- Ebu ishak eşinden naklen bildiriyor: Ebu's-Sefer'in eşinin şöyle dediğini işittim: Hz. Aişe'ye: "Zeyd b. Erkam'a beytü'l-maldan mal dağıtma zamanına ödemek üzere sekiz yüz dirheme bir köle sattım. Sonra onu kendisinden altı yüz dirheme geri aldım" deyince, Hz. Aişe: "Ne kötü almışsin ve ne kötü almış. Zeyd'e söyle, eğer tövbe etmezse Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte etmiş olduğu cihad iptal edilmiştir" karşılığını verdi. Kadın: "iki yüzden vazgeçip altı yüzü alsam olur mu?" deyince de, Hz. Aişe: "Evet olur" dedi ve: "Kime Rabb'inden bir öğüt gelir de faizcilikten geri durursa, geçmişi kendisinedir"[Bakara, 275] ayetini okudu.

 

Tahric: Beyhaki (5/331)/ Abdullah b. el-Velid kanalıyla Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

14814- Amr b. Müslim der ki: Tavus'a kişi birine bir şeyler satıp daha parasını teslim almadan onu bir daha sattığı kişiden peşin para ile alabilir mi?" diye sorduğumda: "Bazı kişiler buna ruhsat verirken bazı kişiler mekruh görmüştür. Ben de bunu mekruh görmekteyim" karşılığını verdi.

 

 

 

14815- Amr b. Müslim, Tavus'tan naklen bildiriyor: "Kim birinden veresiye olarak bir şey satın alırsa aldığı şeyi ona bir daha satmasın. Kim de bir şeyi peşin olarak satın alırsa aldığı şeyi ona veresiye olarak satmasın."

 

 

 

14816- Ma'mer der ki: Hammad (b. Ebi Süleyman)'a birinden ticaret malı satın alan kişi daha parasını ödemeden bu malı kendisinden satın aldığı kişiye aldığından daha düşük bir fıyata satabilir mi?" diye sorduğumda: "Hayır, satamaz" karşılığını verdi. Aldığı şeyin parasını ödemedikçe öyle bir şeyi mekruh gördü.

 

 

 

14817- Başka bir kanalla Tavus'tan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

14818- Eyyub bildirir: İbn Sırın: "Birinden veresiye bir şey satın alıp aynı kişiye satın aldığın şeyi aldığından daha düşük bir fiyatla satmanda bir sakınca yoktur" dedi. Ma'mer de bu şekilde fetva vermekteydi.

 

 

 

14819- İbn Sirın ve Said b. Cübeyr: "Bir giysiyi veya bir köleyi (veresiye olarak) satarsan ve ödeme zamanı geldiğinde sattığın şeyi alacaklı olduğun kişide bulursan o da sana: "Bunu benden satın al" derse, veresiye olmaksızın onu sattığın fıyata veya daha düşük veya daha fazla bir fıyata satın al" dediler.

 

 

 

14820- ibrahım(-i NehaI) ve Şa’bi, ina alışverişinde bir sakınca  görmezlerdi.

 

---İna: Kişinin belli fiyat ve zamanda ödemek üzere satın alıp, kendisinden aldığı kişiye daha ucuza tekrar satması.

 

 

 

14821- İbn Sirin der ki: "içinde bahşiş olan gümüşü gümüşle değiştirmekten sakın."

 

 

 

14822- Mücahid der ki: İbn Ömer'e, kişinin peşin olarak eyer satması, ancak parayı teslim almadan sattığı fiyattan daha ucuza eyeri tekrar almak istemesi konusu sorulunca: "Onu başka birinden satın alsaydı belki yine sattığı fiyattan daha ucuza alırdı" karşılığını verdi ve bunda bir sakınca görmedi. 

 

Tahric: Beyhaki (5/331), Abdullah b. Velid kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

14823- Hayyan b. Umeyr der ki: İbn Abbas'ın şöyle dediğini işittim: "ipeğin kalitelisinden veresiye olarak bir parça satarsanız, onu sattığınız kişiden tekrar satın almayın.''

 

Tahric: el-Cevheru'n-Naki'de (5/331) geçtiği üzere Vekı', Sevri kanalıyla Süleyman etTeym!' den rivayet etti.

 

 

 

14824- Cafer b. Süleyman der ki: Teyzem oğlu bana şöyle anlattı: Mücahid'e: "Bir kişiye belli bir zamanda ödenmek üzere bir dinara ipek bir kumaş sattım. Ödeme zamanı geldiğinde bu kişi de kendisine satmış olduğum ipek kumaşı gördüm. Bu kumaşı ondan satın alabilir miyim?" diye sordum. Mücahid: "Eğer veresiye olarak alacaksan, ancak kendisine satmış olduğun fıyattan daha fazla bir fıyata alabilirsin. Eğer adam onu başkasına satar ve kumaş el değiştirirse artık dilediğin fıyata alırsın. Bunda bir sakınca yoktur" karşılığını verdi.

 

 

 

14825- Abdurrezzak der ki: Sevri'ye, kişinin birine peşin olarak bir binek satmasını ve daha parayı almadan önce bineği sattığı fıyattan daha az paraya adamdam tekrar almak istemesini sorduğumda şu karşılığı verdi: "Şeybani ve A'meş'in bildirdiğine göre Şa'bi ve ibrahim(-i Nehai) bunu mekruh görürlerdi. Mansur'un bildirdiğine göre ibrahim: "Eğer binek (müşterinin yanında bir müddet kalıp) zayıf düşer ve değişirse bunda bir sakınca yoktur" dedi. Sevri de bu şekilde fetva verirdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ticaret Malının Sahibine Muhalif Olması