musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kefiller

 

14759- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bir satışta iki kişi arasında: ''Hayatta kalan ölene, zengin olan fakir düşene kefildir'' şeklinde bir akit yazdım" dediğimde: "Geçerlidir" karşılığını verdi. Bu konuda Amr b. Dinar ve Süleyman b. Musa: "Geçerlidir" dediler. Süleyman'ın bildirdiğine göre Şureyh de: "Geçerlidir" demiştir .

 

 

14760- Ebu'I-Cehdam der ki: (Ben bir alacağımdan dolayı) Şureyh'in yanında davalaştım. Bir aileye: "Aranızdan istediğim kişi bana alacağımı öder" diye bir akit yazmıştım. içlerinden biri: "Ben sadece bana düşen borcu öderim" deyip kendi payına düşen borcu ödedi. Bunun üzerine Şureyh: "Alacağını aralarından istediğin kişiden al" dedi. Ben de alacağımı aralarında ödemeye en fazla müsait olan kişiden aldım. En fazla müsait olan kişi ise bu idi.

 

Tahric: Farklı kanallarla Vek'i' (2/301,302) rivayet etti.

 

 

 

14761- Katade der ki: "Eğer ''Hayatta kalanınız ölene, zengin olanınız fakir düşene kefildir'' şeklinde yazarsan geçerlidir."

 

 

 

14762- İbn Sırın der ki: Kişinin bir malı birilerine satarken: "Hakkımı içinizden dilediğim kişi veya kişilerden alırım" şartını koşması benim için daha makbuldür.

 

 

 

14763- Sevri der ki: Eğer alacaklı: "Sizler birbirinize kefilsiniz ve ben alacağımı ister, hepinizden ister birinizden alırım" derse, o zaman alacağını isterse hepsinden, isterse bir kişiden alır.

 

 

 

14764- İbn Şübrüme der ki: "Eğer kişi: ''Ben alacağımı içinizden istediğim kişiden alırım'' derse, ancak her kişiden kendi borcunu alabilir." Ma'mer der ki: İbn Şübrüme: "Eğer, alacaklı: ''Her kişi diğerinin kefilidir'' derse o zaman alacağını istediğinden alabilir" dedi.

 

 

 

14765- Sevri der ki: "iki ortaktan biri ortak oldukları borçtan tek başına sorumlu tutulamaz. Borç iki ortağın borcu olduğu için diğer ortak olmadan sadece biri bunu ödeyemez."

 

 

 

14766- Şa’bi bildiriyor: Adamın biri, birinin canına herhangi bir kasıtta bulunmayacağına dair bir adama kefil olmuştu. Ancak aksi olunca (kadı) Şureyh kefil olan kişiyi hapsetti ve: "Ona yiyecek ve içecek götürün" dedi.

 

Tahric: Vekı' (2/317), Hablb el-Mukaddim kanalıyla Şureyh'ten rivayet etti.

 

 

 

14767- Ebü Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kefil borçludur" buyurmuştur.

 

Tahric: Ebu Davud (3565); İbn Mace (2405) ve Beyhakı (5/322), Huşeym kanalıyla Şeybanı' den daha geniş bir metinle rivayet ettiler.

 

 

 

14768- İbn Sırın der ki: Adamın biri birine: "Filan kişiye elli dirhem ver.

Ben ödemesine kefilim" demişti ve kefil olduğu kişinin söz konusu ödemeyi yaptığını söylüyordu. (Kadı) Şureyh'in huzurunda davalaştıklarında, Şureyh kefil olan adama: "Ya kefil olduğun kişinin ödemeyi yaptığına dair delil getirirsin ya da karşı taraf: (Nallahi adam bana ödeme yapmadı'' şeklinde yemin eder" dedi. Şureyh, kefil olan adamın karşı tarafın yemin etmesinden çekindiğini görünce: "Allah adına yemin ederim ki bildiğim kadarıyla kefil olduğun adam ödemeyi yapmadı" dedi. Bunun üzerine elli dirhemi veren adam Şureyh'e: "Etmek istemediği bir yemini etmesi için adamı teşvik ettin" dedi. 

 

Tahric: Veki' (2/335), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14769- İbn Sırın der ki: (Kadı) Şureyh'in: "Olası durumda kefil olduğun kişi adına adama borcunu ödeyeceğine dair kanıt getir, ben de kefaletini kabul edeyim" dediğini işittim.

 

 

 

14770- Bir öğrencimiz şöyle dedi: İbn Ebi Leyla'ya: "Bu kişiye sattığınız şeyin kefili benim. Onun borcuna da ben garanti vermekteyim" diyen kişinin durumu sorulunca: "Buna yönelik bir zaman belirtmeden böylesi bir kefalet geçerli olmaz" dedi.

Ebü Hanıfe: "Bunu diyen kişi bu kefaletinden sorumlu tutulur" demiştir.

Aynı şeyi Yaküb da söylemiştir.

 

 

 

Kölenin Kefaleti

 

14771- İbn Sırın der ki: Ben bir yük beygiri sattım ve İbn Ziyad'ın kölesi atı alana kefil oldu. Onunla (kadı) Şureyh'in yanında davalaştım ve: "Ben kefilime ulaşamaz oldum. Malım belli alacaklılara verildi, alacaklı olduğum hasmımın malı ise ben olmadan taksim edildi" dedim. Bunun üzerine Şureyh: "Eğer kefil, kendi rızasıyla kefil olmuşsa borcu yüklenir. Eğer malın, senden habersiz alacaklılarına verilmişse sen onda daha çok hak sahibisin. Eğer alacaklı olduğun kişinin malı sen olmadan taksim edilmişse, bu taksimde her alacaklının bir hissesi vardır" dedi.

 

 

 

14772- Muhammed b. Sirin der ki: Ben bir bir yük beygiri sattım ve Abdullah b. Ziyad'ın kölesi atı satın alana kefil oldu. Alacağımı köleden tahsil etmeye geldiğimde efendisinin önünde oturduk ve yanında davalaştık. Benimle sesini yükselterek konuşmaya başlayınca: "Beni ve köleni kadının yanına gönder" dedim. Bunun üzerine bizimle birlikte bir kişiyi daha (kadı) Şureyh'in yanına gönderdi ve bu kişiye: "Şureyh'in vereceği hükmü gelip bana bildir" dedi. Şureyh'in yanına gidip önünde oturduk. Ona: "Ben bir yük beygiri sattım ve Abdullah b. Ziyad'ın kölesi atı satın alana kefil oldu. Ben kefilime ulaşamaz oldum, Malım belli alacaklılara verildi, alacaklı olduğum hasmımın malı ise ben olmadan taksim edildi" dedim. Bunun üzerine Şureyh: "Eğer kefil, kendi rızasıyla kefil olmuşsa borcu yüklenir. Eğer malın, senden habersiz alacaklılarına verilmişse sen onda daha çok hak sahibisin. Eğer alacaklı olduğun kişinin malı sen olmadan taksim edilmişse, bu taksimde her alacaklının bir hissesi vardır" dedi.

 

 

 

14773- Sevri'nin bildirdiğine göre İbn Ebi Leyla kölenin kefaleti hakkında: "Kölenin kefaleti geçerli değildir ve ticarette yeri yoktur" dedi.

 

 

 

14774- Sevri der ki: Kişi: "Bu anlaşmayı her kim kabul ederse benim kefaletimdedir" deyip de biri kalkıp kabul ettiğini söylerse, diyen kişi bizzat adama kefil olmadıktan sonra bir geçerliliği olmaz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Karla Birlikte Sorumluluk