musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Malın Kusuru Konusunda Kesin Bir Şekilde Yemin Etmek ile Bilmeme Yönünde Yemin Etmek

 

14746- İbn Sirın der ki: "(Kadı) Şureyh, satışlarda kasıt olmadıktan sonra kusura yönelik satıcının bilgisinin olmadığına dair yemin etmesini isterdi."

 

 

14747- Salim bildiriyor: "Hz. Osman, satışlarda kusura yönelik satıcının bilgisinin olmadığına dair yemin etmesini isterdi."

 

 

14748- Şa’bi der ki: "Görünen hastalıklarda satıcıdan satarken öylesi bir hastalığının kesinlikle olmadığına dair yemin etmesi istenir. Görülmeyen hastalıklarda ise böylesi bir hastalık hakkında bilgisinin olmadığına yönelik yemin etmesi istenir.''

 

Tahric: Veki' (2/256), Huşeym kanalıyla Mutarrif'ten rivayet etti.

 

 

 

14749- Zühri der ki: "Kişi yaptığı satışta, malda kusurun kesinlikle olmadığına dair yemin etmesi istenir."

 

 

 

14750- Muğıre bildiriyor: Şa’bi: "Kişi yaptığı satışta, malda kusurun kesinlikle olmadığına dair yemin etmesi istenir" dedi. İbn Sirin daha önceleri bu konuda (kadı) Şureyh gibi düşünürdü. Şa’bi'nin bu sözü kendisine zikredilince: "O zaman bilmiyorum" dedi.

 

 

 

14751- Şa'bi der ki: "Kişi babasından olan alacağını istediği zaman babasının bu borcu vermediğine dair kesin bir şekilde yemin eder. Etmediği takdirde babadan bu borcu verdiğine dair kesin bir şekilde yemin etmesi istenir."

 

 

 

14752- ibrahım(-i Nehai) der ki: "Kişi babasından olan alacağını istediği zaman bildiği kadarıyla babasının bu borcu vermediğine dair yemin eder."

 

 

 

14753- Ömer b. Zer der ki: "Kasım b. Abdirrahman ise alacaklı olan kişiden, karşı taraftan alacağı bir hakka dayanarak bunu istediğine dair Allah adına yemin etmesini isterdi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Malı Kiralayan Kişinin Olası Zararda Sorumluluğunun Olmaması