musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Kusuru Gördükten Sonra Malı Satışa Çıkarması

 

14707- (Kadı) Şureyh der ki: "Kişi malın hastalıklı olduğunu bildiği halde onu satışa çıkarırsa, artık o malı aldığı kişiye iade edemez.''

 

Tahric: Veki' (2/274), Süfyan kanalıyla Hişam'dan rivayet etti.

 

 

 

14708- Abdurrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

14709- İbn Sirin bildirir: Bir cariyeden dolayı üç kişi Şureyh'in yanında davalaştı. Biri: "Bu kişi bana hastalıklı bir cariye sattı" dedi. Biri: "Ben cariyeyi bundan alıp ona sattım" dedi. Bunun üzerine Şureyh: "Alman gerektiği gibi vermen gerekir" dedi. Sonra bu kişiye cariyenin hastalıklı olduğunu bilmediğine ve bildiği hastalığı kendisinden gizlemediğine dair Allah adına yemin ettirdi. Adam da bu şekilde yemin etti ve: "Ben malımın hastalığını hiçbir müslümandan gizli tutmam" dedi. Şureyh: "Bu senin için hayırlı olandır" dedikten sonra cariyeyi hastalıklı olarak satan birinci satıcıya iade etti. Çünkü birinci müşteri: "Kişi malın hastalıklı olduğunu bildiği halde onu satışa çıkarırsa, artık o malı aldığı kişiye iade edemez" hükmünü bildiği halde yemin etmişti. 

 

Tahric: Veki', Ahbaru'l-Kudal'ta (2/334), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14710- Sevri der ki: Kusurlu çıkan malda satıcı ile müşteri satış ile satılan mal konusunu kabul ettikleri zaman kusura yönelik ortada bir kanıt olmasa dahi davaya bakan hakim müşteriye: "Bu malı satın aldıktan sonra satışa çıkarmadığına ve kusurunu gördükten sonra sende kalmasına razı olmadığına dair yemin et!" der. Kusura yönelik ortada bir kanıt olsa dahi yine müşteriden aynı yönde yemin etmesi istenir. Aynı şekilde satıcıya da malda kusur varken satmadığına dair yemin ettirilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Satışta, Hastalığın Çıkması Durumunda Sorumluluk Kabul Edilmeyeceğini Bildirmek; Satıştan Sonra Bir Hastalık Olduğunun Bilinmesi Durumunda Hüküm Nedir?