musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Birinden Gümüş Alacaklı Olan Kişi Gümüş Yerine Altın Alabilir mi?

 

14577- Said b. Cübeyr bildiriyor: "ibn Ömer (alacaklı olduğu kişiden) dirhem (gümüş) karşılığında dinar (aytın) ve dinar karşılığında dirhem almakta bir sakınca görmezdi."

Davud der ki: "Said b. Cübeyr de bu şekilde fetva vermekteydi."

 

 

14578- Abdurrezzak der ki: "Sevri, birine dinar (altın) olarak borç veren kişinin daha sonra bu borcu günün değeri üzerinden o dinara karşılık gelecek şekilde dirhem (gümüş) olarak alabileceğini söyledi."

 

 

14579- Nafi' der ki: İbn Ömer: "Kişi (alacaklı olduğu kişiden) dinar yerine dirhem veya dirhem yerine gümüş alamaz" dedi.

 

 

14580- İbn Tavüs, babasının (Tavus'un) şöyle dediğini bildirir: "Kişinin (alacaklı olduğu kişiden) dinar yerine dirhem veya dirhem yerine gümüş almasında bir sakınca yoktur."

 

 

14581- Yahya b. Ebi Kesir bildiriyor: "Ebu Seleme b. Abdirrahman kişinin (alacaklı olduğu kişiden) dinar yerine dirhem veya dirhem yerine gümüş almasını mekruh gördü." Ebu Seleme der ki: İbn Ömer'in bana bildirdiğine göre Hz. Ömer: "Kişi birine gümüş karşılığında altın satarsa ondan ayrılmasın. Hatta bu kişi bir duvar arkasına gitse bile" demiştir.

 

 

14582- İbn Sirin der ki: İbn Mes'ud bir kişiye yeğenlerine selef akdi ile altın vermesini istedi. Teslimat zamanında yeğenleri borcunu gümüş olarak ödeyince, adama onları iade edip altın almasını emretti.

 

 

14583- İbn Sirin bildiriyor: İbn Mes'ud'un eşi bir cariyesini altın karşılığında sattı ve parasını gümüş olarak aldı. Veya gümüş karşılığında sattı ve parasını altın olarak aldı. Bu durumu Ömer b. el-Hattab'a sorunca: "Ne ile sattıysan, ancak onu alabilirsin" karşılığını verdi.

 

 

14584- Yesar b. Numeyr bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, kişinin borç olarak dinar verdiği birinden bunları dirhem olarak alıp alamayacağı sorulunca: "Şayet değer olarak verdiği dinarları karşılıyorsa aynı değerde olacak şekilde alabilir" dedi.

 

 

14585- Müseyyeb b. Rafi' bildiriyor: İbn Mes'ud'un eşi bir cariyesini dirhem karşılığında sattı. Abdullah ona, o değerde dinar almasını emretti.

 

 

14586- Muğıre bildiriyor: ibrahim(-i NehaI) altını gümüş karşılığında satıp sonradan yerine dirhem almayı mekruh görür ve: "Sonradan o dirhemlerde eksiklik bulabilir" derdi.

 

Sevri der ki: Mansur'un bana bildirdiğine göre Hakem (b. Uteybe) şöyle dedi: "ibrahım(-i Nehai) bana, eşine mehrinden olan dinar değerinde dirhem vermemi emretti." Abdurrezzak der ki: Basra ve Kufe ahalisine şaşıyorum! Kufe ahalisi Hz. Ömer ile Abdullah'dan bu konuda ruhsat olduğunu rivayet ederken Basra ahalisi aynı kişilerden bu konuda şiddetle men etmeyi rivayet etmektedir.

 

 

14587- Yunus bildiriyor: Hasan(-ı Basri): "Çarşı fiyatına uyduktan sonra böylesi bir şeyde sakınca yoktur" dedi. Süfyan ise: "iki tarafta razı olduktan sonra böylesi bir şeyde bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

14588- Leys'in bildirdiğine göre Tavus, alışverişte böylesi bir şeyi mekruh görürdü. Ancak borçlanma durumunda bunda bir sakınca görmezdi.

 

 

14589- Abdurrezzak der ki: Sevri'ye, bir kişiye borç olarak bir dinar verdiğimi ve kendisinden yarım dinar aldığımı söyleyince, Sevri, Cabir'den naklen: "Onda altından yarım dinarın kaldı" karşılığını verdi. Yarım dinar karşılığında belli bir müddete kadar tahıl satan kişi hakkında ise yine Cabir'den naklen: "Bu, altından yarım dinardır" dedi.

 

 

 

Bir Dinardan Bir Dirhem Eksiğe Satmak

 

14590- Eyyub der ki: İbn Sırın vadeli olarak bir dinardan bir dirhem eksik fiyata satın almayı kerih görürdü. Ancak bu şekilde peşin olarak almakta bir sakınca görmezdi.

 

 

 

14591- Haris b. Yezid bildiriyor: "ibrahım(-i Nehai), bir dinardan bir dirhem eksik fiyata satmayı mekruh görürdü."

 

 

 

14592- Abdurrezzak der ki: Ma'mer'e bir kişinin vadeli olarak bir elbiseyi bir dinardan bir dirhem eksik fiyata satmasını sorduğumda: "Bu, mekruhtur" karşılığını verdi. Ona: "Bu kişi onu bu şekilde sattı" dediğimde, yine:

"Mekruhtur" dedi. İbn Sırın bütün bunları mekruh görürdü.

 

 

 

14593- Ömer b. Habıb'in işiten birinden bildirdiğine göre Mücahid'e kişinin vadeli olarak bir elbiseyi bir dinardan bir dirhem eksik fiyata satın alması sorulunca bunu mekruh gördü. Aynı zamanda vadeli olarak bir dinara satılmasını da mekruh gördü.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Dirhemlerin Kenarlarını Keserek Eksiltmek