musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şuf'a Hakkı

 

Komşulukta Şuf'a Hakkı ve Ortağın Öncelikte Hak Sahibi Olması

 

14380- Taif ahalisinden Abdullah b. Abdirrahman adlı kişi der ki: Amr b. eş-Şerid, babasından anlatarak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşu, (şufa açısından) sekabine (yani bitişiğindeki taşınmaz mala) öncelikle hak sahibidir" buyurduğunu söyledi. 

 

Tahric: Nesai (7/330); İbn Mace (2496), Amr b. Şuayb kanalıyla Amr b. eş-Şerid'den; Beyhaki (6/105), Asım kanalıyla Abdullah b. Abdirrahman et-TaifI'den; İbrahim b. Meysere, Amr b. eş-Şerid kanalıyla Ebu Rafi'Den ve Buhari (2/292) rivayet ettiler.

 

 

 

14381- Amr b. eş-Şerid bildiriyor: Sa'd, Ebu Rafı'Nin evi için kendisiyle pazarlık edip: "Ben sana dört yüzden (dinardan) fazla bir miskal bile arttırmayacağım" dedi. Bunun üzerine Ebu Rafı': "Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşu, (şufa açısından) sekabine (yani bitişiğindeki taşınmaz mala) öncelikle hak sahibidir" buyurduğunu işitmeseydim sana (bu evi) vermezdim" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla ve değişik lafızlarla Buhari (9/35, 36, 37) rivayet etti.

 

 

 

14382- Amr b. eş-Şerid es-Sekan anlatıyor: Musevvir b. Mahreme bir elini omzuma koydu ve Sa'd'ın yanına gittik. Ebu Rafı' gelip Musevvir'e: "Bu kişiye benden (evimi) satın almasını tavsiye etmez misin?" dedi. Bunun üzerine Sa'd: "Vallahi ben bu kişiye bir ödemede veya taksitle dört yüz dinardan daha fazlasını vermem." deyince, Ebu Rafı': "Sübhanallah, peşin olarak bana beş yüz dinar veriliyordu. Eğer Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşu, (şufa açısından) sekabine (yani bitişiğindeki taşınmaz mala) öncelikle hak sahibidir" buyurduğunu işitmeseydim sana (bu evi) vermezdim" karşılığını verdi.

 

Tahric: Buhari (9/35), İbu'l-Med'in'i kanalıyla İbn Uyeyne' den; Ebu Davud (3516); Nesa'i (7/320) ve İbn Mace (2495, 2498), İbn Uyeyne kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14383- Hasan(-ı Basri), Hz. Ali ile İbn Mes'ud'dan duyan bir kişiden şöyle dediklerini nakleder: "Şuf'a konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yakında olanların hakkının olduğuna hükmetti."

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Eb'i Şeybe rivayet etti.

 

 

14384- Muhammed b. Raşid: "Şuf'a konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yakında olanların hakkının olduğuna hükmetti" dedi.

 

 

 

14385- Ma'mer'in bildirdiğine göre Katade ve Hasan(-ı Basri): "Eğer (malı) ona (malına) yapışık ise şuf'a hakkında önceliklidir" dediler.

 

 

 

14386- (Kadı) Şureyh der ki: "Ortak, şuf'a sahibinden daha önceliklidir.

Şuf'a sahibi de başkalarından daha önceliklidir."

 

 

 

14387- Başka bir kanalla Şureyh'ten bu sözün aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

14388- Başka bir kanalla Şureyh'ten aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Veki' (2/378), Katade kanalıyla Muhammed'den başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

14389- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Ortak, komşudan daha önceliklidir.

Komşu da başkalarından daha önceliklidir."

 

 

 

14390- Şa’bi, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu nakleder: "Şura sahibi komşudan daha önceliklidir. Komşu da uzak olandan daha önceliklidir. "

 

 

 

Satın Alınan Mala Sınır Çekildiği Zaman Artık Şuf'a Hakkı Yoktur

 

14391- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bölünmeyen her şeyde şuf'a hakkı kıldı. Sınırlar belirlendiği ve yol ayrıldığı zaman şuf'a hakkı kalmaz."

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari (3/104, 114, 183, 9/35); Ebu Davud (3514); Tirmizi (2/293), Abd b. Humeyd kanalıyla AbdurrezzaK''tan ve İun Mace (2499) rivayet ett\iler.

 

 

 

14392- Ömer b. el-Hattab: "Yer taksim edilip sınırlar belirlendiği zaman şuf'a hakkı kalmaz" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (6/105), "Said b. Mansur-Ömer" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14393- Osman b. Affan der ki: "Sınırlar belirlendi ği zaman şuf'a hakkı kalmaz. Kuyuda ve aşı için kullanılan hurma ağaçlarında şuf'a hakkı olmaz.''

 

Tahric: Malik, Muvatta'da (2/195) rivayet etti.

 

 

 

14394- Ömer b. Abdilazız: "Sınırlar belirlendiği zaman şuf'a hakkı kalmaz" dedi.

 

 

14395- İbn Meysere der ki: Tavus'a: "Ömer b. Abdilazız: ''Sınırlar belirlendiği zaman şuf'a hakkı kalmaz mı?'' diye yazdı" dediğimde: "Hayır (kalır), komşu öncelikte hak sahibidir" karşılığını verdi.

 

 

 

Uzakta Olanın Şuf'a Hakkı

 

14396- Cabir, Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu bildirir: "Kişi (taşmmaz) malmı satışa çıkardığı zaman bunu satın almada komşusu herkesten daha fazla hak sahibidir. iki malın yolu bir olduktan sonra kişi bu malını satışa çıkardığı zaman komşusu uzakta ise dönmesini bekler. ''

 

Tahric: Ebu Davud (3518); Tirmizi (2/292), Halid b. Abdillah el-Vasiti kanalıyla Abdu'lMelik'ten; Ebil Davud; İbn Mace (2494) ve Beyhaki (6/106), İshak b. Yusuf el-Ezrak kanalıyla Abdu'l-Melik'ten rivayet ettiler.

 

 

 

14397- Humeyd el-Ezrak der ki: "Ömer b. Abdilaziz, on yıl sonrasında bile şuf'a hakkına hüküm verdi."

 

 

 

14398- Şa'bi ve Hakem (b. Uteybe): "Uzakta olanın şuf'a hakkı vardır" dediler.

 

 

 

Kapı ve Sınırlardaki Şuf'a Hakkı

 

14399- Tavus der ki: "Komşuların şuf'ada öncelik hakkı vardır; o da kapısı sana en yakın olandır."

 

 

14400- ibrahim(-i Nehai): "Kapısı sana en yakın olanın şufada öncelik hakkı vardır" dedi.

 

 

14401- Hz. Aişe der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Benim iki komşum var, hangisine hediye vereyim?" diye sorduğumda: "Kapisi sana en yakın olanma (ver)" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (3/115, 208, 8/13), Şu'be kanalıyla Ebu Ömer el-Cevni'den Şuf'a bölümünün sonunda Edeb başlığı altında ve Ebu Davud (5155) rivayet ettiler.

 

 

 

14402- Şa’bi der ki: "(Kadı) Şureyh şuf'ada öncelik hakkını ilk komşuya yani duvar duvara olana verirdi.''

 

Tahric: Farklı kanallarla Veki' (2/249, 253) rivayet etti.

 

 

 

Satıştan Önce Şuf'a Hakkına Sahip Olandan izin Alınması; Bu iznin Süresi Ne Kadardır?

 

14403- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kimin bir tarlada veya bir evde ortağı varsa ortağma danişmadan onu satamaz. Ortağı onu dilerse alır, dilerse almaz" buyurdu. 

 

Tahric: Müslim (134, 135) 1608, Abdullah b. İdris kanalıyla İbn Cüreyc'den; Ebu Davud (3513) ve Nesai (7/301, 320) rivayet ettiler.

 

 

 

14404- Eş'as bildiriyor: Hakem (b. Uteybe), aralarında ev veya tarla olan iki kişiden biri diğerine: "Sana şuf'a hakkımı satmak istiyorum. Onu benden al" demesi, diğerinin de: "Fiyat biçildiği zaman zaten ben onu almakta daha öncelikliyim" demesi durumunda: "Bu şekilde izin verdikten sonra artık (şuf'a yönünde) bir hakkı kalmaz" dedi. Sevri': "Bizimde görüşümüz budur" dedi. İbn Ebi Leyla da: "Satış zamanı gelmedikçe şuf'a hakkına sahip değildir. Satış zamanı onu dilerse alır, dilerse almaz" dedi.

 

 

14405- Şa’bi der ki: "Kim şuf'a hakkına sahip olduğu yerin satılmasına şahit olur ve buna itiraz etmezse şufa hakkı gider."

 

 

14406- (Kadı) Şureyh der ki: "Şuf'a hakkı bu hakka sahip olanlardan ilk önce davranan kişinindir." Ma'mer de aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

Şuf'a Hakkı Hibe Edilir mi? Satılıp Üzerine Bina Dikilen veya Bir Kısmı Satılan Malda Şuf'a Hakkı

 

14407- Sevr7 der ki: "işittiğimize göre şuf'a hakkı satılmaz, hibe edilmez, miras olarak bırakılmaz ve ödünç verilmez. Şuf'a sadece bu hakka sahip olanlara aittir."

 

 

14408- Başka bir kanalla Şa'bi'den bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

14409- Şeyban7 bildirir: Şa'b7: "Kişi üzerinde bir ev inşa eder ve sonra şuf'a hakkına sahip olan kişi gelirse değerini verip orayı alır" dedi. Hammad (b. Eb7 Süleyman) ise: "Yeni inşa edilen kısmı sökülür ve şuf'a hakkına sahip olan kişi hakkını alır" dedi. Hammad'ın görüşü, Sevri'nin yanında daha makbüldür.

 

 

 

14410- Abdurrezzak bildiriyor: Adamın biri evini bin dirheme sattı. Şuf'a hakkına sahip olan kişi geldiğinde evin kapı tarafı başkasına satılmıştı. Eve kapı tarafı hariç bin dirhem fıyat biçildi. Sevri de bu konuda: "Şuf'a hakkına sahip olan kişi, kapı tarafını beşyüz dirheme satın alır" dedi.

 

 

 

Kafirin ve Bedevinin Şuf'a Hakkı Var mıdır?

 

14411- Humeyd et-Tavil bildiriyor: "Hasan(-ı BasrI) veya Enes Abdurrezzak: "Hangisi olduğu konusundaki şüphe bana aittir" der -: "Kafırin şuf'a hakkı yoktur" dedi. Arkadaşlarımızdan başka biri: "Kafirin şuf'a hakkı vardır" dedi.

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhakı (6/108, 109); Abdurrezzak mevkuf olarak ve Veki' (2/249), Şureyh kanalıyla aynısını rivayet ettiler .

 

 

 

14412- Halıd el-Hazza der ki: Ömer b. Abdilazız: "Yahudinin şuf'a hakkı vardır" diye ferman yazdı.

 

 

 

14413- Sevri der ki: "Büyüğün, küçüğün, bedevinin, yahudinin, hıristiyanın ve mecusinin şuf'a hakkı vardır. Öyle bir şeyden haberi olup üç gün içinde hakkını talep etmezse şuf'a hakkı kalmaz. Eğer günlerce bekleyip sonradan: "Şuf'a hakkım olduğunu bilmiyordum" derse yalan söylediği varsayılır.

 

 

 

14414- Cabir (el-Cu'fi) bildiriyor: Şa’bi: "Bedevinin şuf'a hakkı yoktur" dedi. Hakem ise: "Şuf'a hakkı vardır" dedi.

 

 

 

Herkesin Payı Oranınca veya Pay Sahibi Erkeklerin Hakkı Olması

 

14415- Şa’bi der ki: "Şuf'a hakkı pay sahibi erkekler arasındadır."

 

 

14416- ibrahim(-i NehaI): "Şuf'a hakkı pay sahibi erkekler arasındadır" demiştir.

 

 

14417- (Kadı) şureyh: "Şuf'a hakkı payı oranınca bu hakka sahip olan erkek kadın herkesin arasındadır" dedi.

 

 

14418- Ata (b. Ebi Rebah): "Şuf'a hakkı, payı oranınca bu hakka sahip olan erkek kadın herkesin arasındadır" demiştir.

 

 

14419- İbn Sırın der ki: "Şufa hakkı payı oranınca bu hakka sahip olan erkek kadın herkesin arasındadır."

 

 

 

Şuf'a Hakkıyla Başka Bir Yeri de Almak veya Satışın Veresiye Olması

 

14420- Abdurrezzak der ki: Ma'mer'e iki kişinin durumunu sorup: "Bunların taksim edilmemiş ortak oldukları bir harabe vardı. Biri kendi hissesini ve beraberinde kendisine ait olan başka bir harabeyi aynı parayla sattı. Şuf'a hakkına sahip olan kişi gelip: "Onun harabedeki hissesini ben alacağım" dedi (bunun hükmü nedir?)" dediğimde şu karşılığı verdi: "Osman el-Bettiy: ''Satılan yerin hepsini alır veya hepsinden vazgeçer'' dedi. İbn Şübrüme ve KUfe ahalisinden biri: "Kendisinde ortak olduğu harabeyi değerinde alır ve isterse diğerini bırakır" dedi."

 

 

 

14421- Abdurrezzak der ki: "Sevri ve Süfyan'ın, İbn Şübrüme'nin söylediği gibi dediklerini işittim."

 

 

 

14422- Abdurrezzak anlatıyor: Sevri'ye bir adam bir kişinin şuf'a hakkına sahip olduğu bir yeri birinden veresiye satın aldıktan sonra şuf'a hakkına sahip olan kişi gelip: "Ben onu veresiye olarak alacağım" demesi sorulunca şu karşılığı verdi: "Onu ancak peşin para ile satın alabilir. Çünkü o yer onu ilk alan kişinin garantisi altına girmiştir. içimizden bazıları: ''Zamanı gelinceye kadar onu satın alanın elinde kalır. Zamanı gelince de şuf'a hakkına sahip olan kişi onu alır'' demektedir."

 

 

 

Hayvan veya Kuyu veya Hurma veya Borçta Şuf'a Hakkı Olur mu?

 

14423- Ma'mer der ki: Eyyub'a: "Hayvanda şuf'a yapan birini gördün mü?" diye sorduğumda: "Hayır, görmedim" karşılığını verdi. Ben de kimsenin hayvanda şuf'a yaptığını görmedim.

 

 

 

14424- (Kadı) Şureyh der ki: "Şuf'a hakkı sadece ev tarla ve bahçe gibi gayrimenkullerde (taşınmaz mallarda) vardır."

 

Tahric: Veki' (2/253), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14425- Ata b. Ebi Rebah'ın dediğine göre şuf'a hakkı sadece tarlada vardır. İbn Ebi Muleyke: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her şeyde şuf'a hakkı kıldı" dedi. 

 

Tahric: Tirmizi (1371) ve Beyhaki (6/109), İsmail b. Cafer kanalıyla İsrail' den rivayet ettiler.

 

 

 

14426- Osman b. Affan der ki: "Tarlada hudutlar belirlendiği zaman şuf'a hakkı kalmaz. Kuyuda ve aşı için kullanılan hurma ağaçlarında şuf'a hakkı olmaz."

 

 

 

14427- Muhammed b. Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Suda. yolda ve aşı için kullanılan hurma ağaçlarında şufa hakkı olmaz" buyurmuştur.

 

 

 

14428- Eban b. Osman b. Affan: "Kuyuda ve aşı için kullanılan hurma ağaçlarında şuf'a hakkı olmaz" dedi.

 

 

 

14429- Ma'mer'in bildirdiğine göre İbn Şübrüme: "Suda şuf'a hakkı vardır" demiştir. Ma'mer ise: "(ibn Şübrüme'nin) dediği hoşuma gitmedi" diye ekledi.

 

 

 

14430- İbn Ebi Muleyke der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ortak. her şeyde şufa hakkına sahiptir" buyurdu.

 

 

 

14431- Zühri der ki: "Bildiğim kadarıyla kadılar, birinin borcunu satın alan (ödemesini üzerine alan) kişinin (şuf'a konusunda) o kişi üzerinde diğer kişilerden daha fazla hak sahibi olacağı şeklinde hüküm vermişlerdir."

 

 

 

14432- Ma'mer, Kureyşli bir adamdan bildirir: Ömer b. Abdilazız, anlaşmalı kölenin ödemesi gereken bedeli mal karşılığında efendisinden satın alması durumunda kölenin kendi üzerinde efendisinden daha fazla hak sahibi olacağına hükmetmiş ve şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kişi birinin borcunu satın (ödemesini üzerine) aldığı zaman şura konusunda aynı bedeli ödeyecek olduktan sonra diğer kişilerden daha öncelikli olur. "

 

 

 

14433- Ömer b. Abdilaziz bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satın (ödemesi üzerine) alınan borçtan dolayı şuf'a hakkının olacağına hükmetti. Kişi borcunu birine sattığı (ödemesini ona devrettiği) zaman şuf'a konusunda ödemeyi üzerine alan kişi öncelikli olur."

 

 

 

14434- ibnu'I-Müseyyeb: "Canlı olan şeyde şufa yoktur" dedi.

 

 

 

14435- Abdurrezzak der ki: Adamın biri bir tarla satın aldı. Başka bir adam da gelip (şufa hakkından dolayı): "Bu tarlanın yarısını almak bana düşer" dedi. Ancak diğer ortak (tarlayı satın alan kişi): "Hayır!" karşılığını verdi ve davalaştılar. Bu konuda Sevri: "Sonradan gelen kişinin tarlanın yarısını alma hakkı vardır; zira sonradan da olsa bu hakkı sabit olmuştur" dedi. Adamın biri Sevri'ye: "Ama Malik, diğer kişinin böyle bir hakkının olabilmesi için tarlayı satın alan kişinin fıyat üzerinde konuşup ödemeyi yaparken orada hazır bulunması gerektiğini söylüyor" dedi, ancak Sevri böyle bir şeyi kabul etmedi.

 

 

 

14436- ismail b. Abdillah bildiriyor: "Basra kadısı olan Ubeydullah b. elHasan, kişi üzerinde şuf'a hakkı bulunan bir malı başkasının adına satın alıp teslim de aldıktan sonra şuf'a hakkı olan kişinin gelip bu hakla malı satın alan kişinin elinden alması konusunda sorumluluğun başkası adına onu satın alan kişide olacağına hükmetti. Ancak malı henüz teslim almamışsa ve şuf'a hakkı olan kişi sonradan bunu malın sahibinden satın almışsa, sorumluluğun malı ilk satan kişide olacağına hükmetti."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Borca Alınan Malın Borca Satılması