musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ölçü ve Terazi

 

14335- İbn Tavus'un babasından (Tavus'tan) bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölçüde Medinelilerin ölçüsü, tartıda ise Mekkelilerin tartisi geçerlidir" buyurmuştur.

 

 

14336- Ata b. Ebi Rebah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölçüde Medine ahalisinin ölçüsü, tartıda ise Mekke ahalisinin tartısı geçerlidir" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (s. 474), "Hanzala-fun Mes'ud" kanalıyla mesul olarak ve Nesai (5/54, 7/284) rivayet ettiler.

 

 

 

14337- Başka bir kanalla Ata'dan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

14338- Eyyub der ki: İbn Ömer bir şey ölçen birine rastladı. Sanki bu kişi eksik ölçüyordu. Ona: "Vay haline! Bu da nedir?" deyince, adam: "Allah ödemeyi emretti" cevabını verdi. Bunun üzerine İbn Ömer: "Zulümden de nehyetti" karşılığını verdi.

 

 

 

14339- Ma'mer der ki: ismail b. Umeyye'nin yanında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) avucunu gördüm. Sanırım bir buçuk rıtl idi. Onu ölçünceye kadar tam olarak ne kadar olduğunu bilmiyordum. Ölçtüğüm zamanda onun (bir rıtl) ve dörtte üçü kadar olduğunu gördüm.

 

 

 

14340- Mahan der ki: İbn Mes'ud ...  tartan birine rastladı. Abdullah terazinin kefesini ağır bastırdı ve: "En güzel denge ucu budur, bundan sonra da (müşterinin lehine) dilediğin kadar arttır" dedi.

 

 

 

14341- Süveyd b. Kays der ki: Mahrafet'ül Abdı ile beraber Hecer'den satmak için kumaş ve elbise getirdik ve Mekke'ye geldik. Mina'da bunları satarken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Peygamberimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazarlık etti ve bizden şalvar satın aldı. Orada ücret karşılığı tartı işini yapan biri vardı. Ona: "Tart ve kefe (benden yana) ağır bassın" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (3336); Tirmizi (1305); Nesai (7/284); İbn Mace (2220, 3579); Hakem; İbnu't-Turkmanı ve Beyhaki (6/32), Ebu Abdirrahman el-Mukri kanalıyla Sevri'den rivayet ettiler.

 

 

 

14342- ibrahım(-i NehaI): "Tartarken kefenin ağır basmasında bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

14343- Ata b. Ebi Rebah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kişiden selef akdi ile gümüş aldı. (Ödeme zamanı) gümüşü tartıya koyduğu zaman kefe ağır bastı. "Kefeyi ağır bastırdınil denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "Biz bu şekilde tartarlz" buyurdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Süslenmiş Kılıç, Yüzük ve Kemer