musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Satışta Şart Koşmak

 

14289- ibrahım(-i NehaI) der ki: Alışverişte bulunan bütün şartlar geçersizdir. Köle alışverişindeki azad etme şartı bunun dışındadır. Nikahlardaki şartların hepsi geçersizdir. Ancak nikah anındaki boşama şartı bunun dışındadır.

 

 

14290- İbn Ebi Necih der ki: "Kişi bir şeyi satın alırken şart koşar da şart yerine gelene kadar malın değeri düşerse koşulan şart geçersiz olur ve malın eksilen değeri satıcıya ödenir."

 

 

14291- Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe der ki: İbn Mes'ud hanımından odalık bir cariye satın almak istedi. Hanımı: "Onu satacağın zaman tekrar bana satman şartı dışında onu sana satmam. Ben onun parasını ödeyerek satın almakta herkesten fazla hak sahibiyim" dedi. İbn Mes'ud: "Bunu Ömer'e sorayım" dedi ve sordu. Hz. Ömer: "Onda herhangi birinin şartı olduğu müddetçe ona yaklaşma" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Malik (2/123), İbn Şihab kanalıyla Zühri'deni Said b. Mansur (3/2237), İbn Uyeyne kanalıyla Zühri'den ve Tehavı (2/222), Abdullah'ın eşi Zeyneb kanalıyla başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

14292- Kasım'ın bildirdiğine göre Hz. Aişe, cariyeyi şart ile satmayı mekruh görmüştür.

 

 

14293- Ma'mer bildiriyor: İbn Tavus: "Babama, onu satmaması ve hibe etmemesi şartı ile bir cariye sattım" dedi. Ona: "Ama Ömer bu konuda: ''Onda herhangi birinin şartı olduğu müddetçe ona yaklaşma, demiştir'' dediğimde: "Bunda Ömer'in dediği anlamda bir şart yoktur, zira koştuğum şart bizzat cariyenin kendi lehinedir" cevabını verdi.

 

 

14294- Yahya b. Ebi Kesir bildiriyor: İkrime, bir şey satın alan kişiye satıcının: "Eğer onu bırakırsan bir zararın yoktur" demesi hakkında: "Bu, satış değildir" dedi.

 

 

14295- Abdulazız b. Rufey der ki: Bir kişiden almış olduğum cariyeden dolayı (kadı) şureyh'in yanında davalaştım. Bu kişinin iflas etmiş olduğu haberini aldım. Ona: "Bana ondan bir kefil al" dediğimde: "Malın bıraktığın yerdedir" karşılığını verdi. Ona: "Ben kendisine, onu satacak olursa bana satmasını şart koşmuştum" dediğimde ise, Şureyh: "Sen satışını bildirdin. Şimdi de satışta şart koştuğuna dair şahitlerini getir" karşılığını verdi.

 

 

14296- Abdullah b. Izar der ki: Bir kişiyle ...  dolayı (kadı) Şureyh'in yanında davalaştım. "Bana ondan bir kefil al ki ben de şahit getireyim" dediğimde: "Şahitlerin gelse bile bundan sonra bir şey ispat edemez" dedi.

 

 

14297- ismail b. Ebi Halid der ki: Bir kadın Şa’bi'ye gelip: "Kızım satılmamak şartıyla satıldı" dedi. Bunun üzerine Şa’bi: "Kızın şartı üzeredir (şart geçerlidir)" karşılığını verdi.

 

 

14298- Şebib b. Garkade der ki: (Kadı) Şureyh'in: "Her Müslüman koştuğu şart üzere olmalıdır" dediğini işittim. 

 

Tahric: Veki' (2/256), Şa'bi kanalıyla Şureyh'ten başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

14299- İbn Cüreyc bildirir: Ata (b. Ebi Rebah), kişinin kişiye cariye satarken odalık olmak, satmamak, azletmemek şartıyla ve fılan fılan zamana kadar parayı getirmediğin takdirde alışveriş yoktur diyen kişi hakkında: "Bu satış geçerli değildir ve cariye satıcının kalır. Şartlı olan her satış geçersizdir" dedi. Amr b. Dinar ise: "Bunda bir sakınca yoktur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kiralarken Şart Koşmak