musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Rıza ile Alışveriş Yapıldıktan Sonra Üç Defadan Fazla Muhayyerlik Olur mu?

 

14275- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus) rıza ile mal satın alan kişi hakkında: "ikisi de rıza ile birbirlerinden ayrılıncaya kadar muhayyerdirler" dedi.

 

 

14276- Abdullah b. Dınar der ki: İbn Ömer'in şöyle dediğini işittim: Ben bir şeyaldığım zaman razı olduğum şeyde alışverişi gerçekleştirirdim. Abdullah b. Mutı' razı olmuş bir şekilde bir deve aldı ve: "Kişi bazen razı olur, bazen de tereddüt içinde kalır" dedi. Sanki bu sözleriyle beni uyarmıştı. O bir şey satın aldığında: "Bir şeyalacağın zaman öyle yap" derdi.

 

 

14277- Abdurrezzak der ki: Sevri'ye kişinin bir giysiyi alırken: "Ben bunu şu kadara aldım" demesi halinde ayrıca: "Razı olursam alırım" şeklinde şart koşabilir mi?" diye sorulunca: "Alan kişi malı geri döndürebilme zamanını belirtmezse satış geçersiz olur. Böylesi bir durumda da taraflardan isteyen kişi satışı bozabilir" dedi.

 

 

14278- İbn Sirin der ki: "Bir şey sattığında ve parası sana gümüş olarak verildiğinde hemen diğer paranın üzerine katma. Adamın aldığı şeyden vazgeçip geçmeyeceğine bak (bekle)."

 

 

14279- İbn Sırın der ki: Bir adam bir adamdan bir şey satın aldı ve satıcı: "Bana fılan fılan güne kadar parayı getirirsen sana bunu sattım. Aksi takdirde satmam" dedi. Müşteri diğer gün parayla gelince (adam satıştan vazgeçti ve) davalaşmak üzere (kadı) şureyh'e gittiler. Şureyh (satıcıya): "Sen anlaşmaya uymadın" dedi.

 

Tahric: Veki', Ahbaru'I-Kudat'ta (2/342) rivayet etti.

 

 

 

14280- Ata (b. Ebi Rebah): "Bu, satış değildir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rıza ile Alınan Malın Telef Olması