musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Alacaklı Oldukları Kişileri Aralarında Paylaşan iki Ortağın Birinin Alacağını Tahsil Edip Diğerinin Edememesi

 

15249- Abdurrezzak der ki: Ma'mer'e alacaklı oldukları kişileri aralarında paylaşan iki ortağın birinin alacağını tahsil edip diğerinin edememesi durumunu sorduğumda şöyle dedi: "Hasan(-ı Basri) bu konuda: ''Alanın yaptığı tahsil kendisine aittir (alamayanı bağlamaz) ki bu da caizdir'' derdi."

 

 

15250- Muğıre bildiriyor: ibrahım( -i NehaI): "Böylesi bir şey caiz değildir.

Birinin alacağını tahsil edip diğerinin edememesi durumunda tahsil edilen, ikisi arasında taksim edilir" dedi. Ma'mer ise: "Bana göre bu, iki görüşün uygun olanıdır" dedi.

 

 

15251- Amr b. Dinar'ın Ata kanalıyla bildirdiğine göre İbn Abbas: "Ortaklar paylaşım yapılmadan sadece birbirlerine satabilirler" demiştir. İbn Cüreyc'in Ata (b. Ebi Rebah) kanalıyla bildirdiğine göre İbn Abbas: "Ortakların aralarında paylaşım yapılmadan mallarını birbirlerine satmasında bir sakınca yoktur. Yanlarındaki altından kimisi nakit olarak on altın alırken kimisi de yirmi dinar alır" demiştir. Ata: "Ortaklar paylaşım yapılmadan ancak aralarındaki altın ve gümüşten olan malları birbirlerine satabilirler" dedi.

 

 

15252- Yunus bildiriyor: "Hasan(-ı Basrı), ortakların ve varislerin paylaşım yapılmadan mallarını birbirlerine satmasını mekruh görürdü."

 

 

15253- İbn Abbas der ki: "Varislerin borçtan dolayı aralarında paylaşım yapılmadan mallarını birbirlerine satarak birinin diğerinden almasında bir sakınca yoktur."

 

 

15254- Eyyub bildiriyor: İbn Sirin, aralarında ölçülmeyen veya tartılmayan mal veya eşya bulunan iki ortak hakkında: "Paylaşım yapılmadan birbirlerine satmasında bir sakınca yoktur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadınla Sekizde Bir Karşılığı Anlaşma Yapılması