musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişinin Sattığı Malın Bir Kısmına Ortak Olması

 

15142- İbn Sirin der ki: iki kişinin (kadı) Şureyh'in yanında davalaştığına şahid oldum. Biri ortak oldukları koyunu diğerine yirmi dirheme satmıştı. Koyunu alan kişi de onu yirmibir dirheme başka birine sattı. Koyunu ortağından alan kişi ve ortağı bir dirhemle Şureyh'in yanına gidip davalaştılar. Şureyh koyunu ortağına satan kişiye: "Sen malın artmasını istedin, ancak isteğin gerçekleşmedi. Bu bir dirhemde de diğeriyle ortaksın" dedi.

 

 

15143- Eyyub der ki: "ibn Sirin kişinin malını satıp, sattığı malda dörtte bir olarak ortak kalmasını mekruh görürdü."

 

 

15144- A'meş bildiriyor: ibrahım(-i NehaI): "Kişinin bir ticaret malı satarken: "Ben bunu satıyorum, ancak bunun yarısı veya dörtte biri benimdir" demesinde bir sakınca görmezdi.

 

 

15145- ibnu't-Teymı babasından naklen bildiriyor: "Kişi: ''Ben bunu sana satıyorum, ama yarısı benimdir'' demeyi mekruh görüyorsa: ''Ben sana bunun yarısını satıyorum'' desin."

 

 

15146- Başka bir kanalla Katade' den bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

15147- Abdurrezzak der ki: Adamın biri birine mudarebe usulü mal verdi. Diğeri de bu malı sattı, ancak malın bir kısmını satış dışı tutup ona ortak oldu. Malı veren adam onunla davalaşınca Ma'mer bunu yapan adama:

"Bu konuda sağ elin sol elinden satın almış, denilmesi hoş olmaz" dedi. Hasan ise ona: "Bir işten sorumlu tutuldun, ancak sen ona ortak girdin" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Meyve Satması ve Belirli Ölçüdeki Meyveyi Satış Dışı Bırakma Şartını Koşması