musannef

Abdurrezzak

Alışveriş

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayvanı Hayvan Karşılığında Satmak

 

14133- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayvanı hayvan karşılığında veresiye satmayı yasaklamıştır."

 

 

14134- Abdulazız b. Rafı' der ki: Muhammed b. el-Hanefıyye'nin, hayvanı hayvan karşılığında veresiye satmaktan hoşlanmadığını işittim."

 

 

14135- Ma'mer işiten bir kişiden bildiriyor: ikrime'ye belli bir vade ile koyun karşılığında bir deve satan kişinin durumu sorulunca: "Hayvanlar, karşılıklı olarak veresiye satılmaları uygun olmayan mallardandır" karşılığını verdi.

 

 

14136- Hasan( -I BasrI): "Koyunlar sığırlara karşılık, sığırlar develere karşılık ve buna benzer şeyleri belli bir vade ile satmakta bir sakınca yoktur" dedi.

 

 

14137- Ma'mer bildiriyor: Zühri'ye: Hayvanı hayvana karşılık veresiye olarak satmayı sorduğumda şu karşılığı verdi: Bu konuda ibnu'l-Müseyyeb'e sorulunca şöyle dedi: "Hayvanda riba yoktur. Yasaklanan satış; medamin, melakih ve habelü'l-habeledir" karşılığını verdi. Medamin, daha devenin sulbünde olan; melakih, daha devenin karnında olan ve habelü'l-habele, gebe hayvanın karnındaki yavrunun doğuracağı yavrudur. 

 

Tahric: Malik (2/150) ve farklı kanallarla Beyhaki (5/287, 6/341) rivayet ettiler.

 

 

 

14138- Başka bir kanalla İbn Ömer'den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Nesai (7/93), İbn Mace (2197), Buhari (3/91, 114) ve Müslim (1514), İbn Ömer kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

14139- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Riba ancak altında veya gümüşte yahut ölçülen veya tartılan ya da yenilen veya içilen şeylerde cereyan eder.''

 

Tahric: Beyhaki: (5/286), Zühri kanalıyla İbnu'l-Müseyyeb' den rivayet etti.

 

 

 

14140- İbn Tavus bildiriyor: Babam (TavusL İbn Ömer'e bir deveyi iki deveye karşılık veresiye olarak satmayı sorduğunda: "Hayır, olmaz" dedi ve bunu mekruh gördü. Babam bunu İbn Abbas'a sorduğunda İbn Abbas: "Bir deve iki deveden daha hayırlı olabilir" karşılığını verdi.

 

Tahric: Beyhaki (5/287), "İbn Uyeyne-İbn Tavus'un babasından (Tavus'tan)" rivayet etti.

 

 

 

14141- Mutarrif b. Abdillah b. eş-Şıhhır bildiriyor: Rafi' b. Hadic kendisinden iki deveye karşılık bir deve satın aldı ve develerden birini verip: "Yarın sana diğerini vereceğim" dedi.

 

 

 

14142- Hasan b. Muhammed b. Ali der ki: Hz. Ali, Usayfir denilen devesini veresiye olarak yirmi deveye karşılık sattı. ''

 

Tahric: Beyhaki (6/22), İbn Bukeyr kanalıyla Malik'ten rivayet etti. Muvatta'da (2/148) geçmektedir.

 

 

 

14143- ibnu'I-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Hz. Ali, bir devenin veresiye olarak iki deveye karşılık satılmasını mekruh gördü.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe, "Veki' - Ali" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14144- Amr b. şuayb anlatıyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Amr'a bir ordu hazırlamasını emretti. Abdullah b. Amr: "Yanımızda bineğimiz yoktur" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Zekat develeri karşılığında bana bir deve satın al" buyurdu. Bunun üzerine Abdullah b. Amr, zekat develeri gelinceye kadar olmak üzere iki deveye karşılık bir deve satın aldı.

 

Tahric: Beyhaki, İbn Vehb kanalıyla İbn Cüreyc'den ve Ebu Davud (s. 477), Abdullah b.

Amr kanalıyla başka bir kanalla rivayet ettiler.

 

 

 

14145- Ziyad b. Ebi Meryem der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birini sadaka toplamak için bir yere göndermişti. Bu kişi büyük develerle gelince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Helak oldun ve helak ettin" buyurdu. Bu kişi:

"Ey Allah'ın Resulü! Develere olan ihtiyacını bildiğim için peşin olarak bir büyük deveye karşılık iki genç deve, bir büyük deveye karşılık üç genç deve verdim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman tamamdır, bundan sana bir zarar yoktur" buyurdu.

 

Tahric: Şafii, Müsned'inde "Said b. Salim-Abdu'l-Kerim" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14146- Eyyub ve İbn Sırın: "Bir devenin iki deveye karşılık ve dirhemin dirheme karşılık veresiye olarak satılmasında bir sakınca yoktur. Eğer iki deveden sadece biri veresiye olursa alışveriş mekruh olur" dediler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayvanın Selef ile Satılması