musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Boşama Yetkisini Kadına Bir Süreliğine Vermek

 

11954- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Erkeğin, karısına: "Bir veya iki günlüğüne boşama yetkisini sana veriyorum" demesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Böyle demesinin herhangi bir değeri yoktur" dedi. Ona: "Kişinin karısına, boşama yetkisini bir günlüğüne veya az bir süreliğine kendisine verdiğine dair haber göndermesi konusunda ne dersin?" diye sorduğumda: "Bunun nasıl bir şeyolduğunu bilmiyorum, ama bunun da bir değerinin olduğunu zannetmiyorum" dedi.

Ben ise bu konuda şunu diyorum: "Hz. Aişe, Abdurrahman'ın daha önce böylesi bir yetkinin verileceği yönünde görüş bildirdiğini duyduğu için bir akrabasının boşama yetkisini ona verdiğini haber etmişti."

 

 

11955- Ma'mer bildiriyor: Katade, kişinin karısına: "Boşanma yetkisi iki gün sonra senin elindedir" demesi konusunda: "Kadın bu konuda herhangi bir karar verene dek bu yetki kadının elinde kalır" dedi.

 

 

11956- Hişam bildiriyor: Hasan(-ı BasrI) , kişinin boşama yetkisini karısına bir süreliğine vermesi konusunda: "Kadınla cinsel ilişkiye girmediği müddette verilen sürenin bitimine kadar bu yetki kadında kalır" dedi.

 

 

11957- Ma'mer bildiriyor: Katade, kişinin karısına: "Boşanma yetkisi on günlüğüne senin elindedir" demesi konusunda şöyle demiştir: "Kadınla cinsel ilişkiye girmediği müddetçe verilen sürenin bitimine kadar bu yetki kadında kalır ve bu süre içinde kadının vereceği karar ikisini de bağlar."

 

 

11958- Abdürrezzak bildiriyor: "Sevri, kişinin boşama yetkisini karısına bir süreliğine vermesi konusunda şöyle dedi: "Süre bitimine kadar bu yetki kadınla kalır. Aynı durum kölesine: "Bir yıllığına özgürsün" diyen kişi için de geçerlidir. Bu durumda köle de bir yıl boyunca hür kalır." ibrahım(-i NehaI) ile başkalarının da görüşü budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadını Boşama Yetkisini Birden Fazla Kişiye Vermek