musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadının Boşanmak için Mehrinden Daha Fazlasını Vermesi

 

11838- Tavus: "Erkeğin Im!' bedeli olarak ona verdiği mehirden fazlasını kadından alması helal değildir" derdi. 

 

Tahric: Taberi (2/267), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11839- Tavus: "Erkeğin hu!' bedeli olarak ona verdiği mehirden fazlasını alması helal değildir" demiştir.

 

 

 

11840- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kadın, hul' bedeli olarak mehrinden daha fazlasını kocasına verirse kocası bunu alabilir mi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Hayır, fazlası kadına iade edilir. Erkeğin fidye alması caiz olsa da ve kadın mehrinden fazlasını kendi rızasıyla verecek olsa dahi fazlalık iade edilir. Mübarat [fidye karşılığı anlaşmalı boşanma] şeklinde yapılan ayrılmalarda da aynı durum geçerlidir. ''

 

Tahric: Taberı (2/266), "Sevri-Ata" kanalıyla "kısa bir metinle" aynısını rivayet etti.

 

 

 

11841- Tavus: "Erkeğin, kadına hul' yapma hakkı olsa bile, ona verdiği mehirden fazlasını alması helal değildir" derdi.

 

 

 

11842- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah) bana şöyle dedi: Bir kadın Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Kocamdan nefret ediyorum ve ondan ayrılmak istiyorum" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana mehir olarak verdiği bahçesini geri verir misin?" diye sordu. Kocası mehir olarak kendisine bir bahçe vermişti. Kadın: "Evet, malımdan daha fazlasını da veririm" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Malının fazlasını verme, ama bahçeyi ver" buyurdu. Kadın: "Evet" karşılığını verince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adam hakkında bu şekilde hüküm verdi ve adam da: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hükmünü kabul ettim" dedi.

 

Tahric: Ebu Davud, Merasil'de (246) ve Beyhaki, İbnu'l-Mübarek kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet ettiler. İbn Abbas hadisinden Said b. Mansur (1428) ve Buhari (4971) rivayet etti. Başka şahitleri vardır.

 

 

 

11843- Ebu'z-Zübeyr anlatıyor: Sabit b. Kays b. Şemmas, Abdullah b.

Selul'un kızıyla evliydi ve kadına mehir olarak bir bahçe vermişti. Kadın, Sabit'ten nefret edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana verdiği bahçeyi iade eder misin?" diye sordu. Kadın: "Evet" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahçeyi alıp kadını Sabit'ten boşadı. Sabit b. Kays bunu öğrenince: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hükmünü kabul ettim" dedi. Ebu'zZübeyr bu hadisi birden çok kişiden duymuştur.

 

Tahric: Beyhaki, Haccik kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

11844- Ali b. Ebi Talib: "Koca, ona verdiğinden fazlasını alamaz" demiştir.

 

 

 

11845- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

11846- ibnu'I-Müseyyeb: "Ona verdiğinin hepsini almasını hoş görmem. Kadının geçimini sağlayacak bir miktar bırakmasını tercih ederim" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1436), "Attab-İbnu'l-Müseyyeb" kanalıyla ve Taberi (2/267), Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11847- ibnu'I-Müseyyeb: "Ona verdiğinin hepsini alamaz" demiştir.

 

 

 

11848- Hasan(-ı BasrI): "Ona verdiğinden fazlasını alamaz" demiştir.

 

 

 

11849- Şa’bi: "Ona verdiğinin hepsini almasını hoş görmem" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1429), İsmail kanalıyla Şa'bi'den başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

11850- Rubeyyi' binti Muavviz b. Afra der ki: Bir kocam vardı, yanımda bulunduğu zaman bana çok az şey verir, olmadığı zamansa hiçbir şey vermezdi. Bir gün ben yanılarak: "Sahip olduğum her şeyi sana vermem karşılığında beni hu!' yoluyla boşa" deyince, kocam: "Olur" dedi ve ben de öyle yaptım. Amcam Muaz b. Afra bu durumu Hz. Osman'a şikayet edince, Osman bu hul'u geçerli saydı ve kocama, saç tokam dahil -veya saç tokam dışında- her şeyimi almasını söyledi. 

 

Tahric: Beyhaki (7/315), Revh kanalıyla; İbn Sa'd, Fuleyh b. Süleyman kanalıyla; Ebu'lKasım b. Bişran, Şerik kanalıyla hepsi de Abdullah b. Muhammed b. Ukayl'dan ve Taberi (2/268), Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11851- Semure'nin azatlısı Kesır anlatıyor: Ömer b. el-Hattab, serkeşlik yapan bir kadına nasihat etmesine rağmen kadın kabul etmeyince, onu üç gün içinde hayvan gübresi olan bir evde hapsetti. Sonra onu çıkarıp: "Ne gördün?" diye sorunca, kadın: "Ey müminlerin emiri! Şu üç günde kokudan başka bir şey bulamadım" cevabını verdi. Bunun üzerine Ömer, kadının kocasına: "Yazık sana! Bir saç tokası karşılığı bile olsa onu ImI' yoluyla boşa" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (7/315), Eyyub es-Sahtiyani kanalıyla Semure'nin azatlısı Kesir' den ve Taberi, Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11852- Nafı der ki: "ibn Ömer'in azatlı bir cariyesi, gömleği dışında her şeyini vererek hul' yoluyla boşandI. İbn Ömer de cariyenin bu yaptığını ayıplamadı." ''

 

Tahric: Malik ve Malik kanalıyla Beyhaki (2/267) rivayet ettiler.

 

 

 

11853- Nafi der ki: "ibn Ömer'e, hanımının, her şeyini hatta üzerindeki elbiseyi vererek hul' yoluyla boşanan azatlı bir cariyesi gelince, İbn Ömer kadının bu yaptığını yadırgamadı."

 

 

 

11854- İbn Abbas'ın azatlısı ikrime der ki: "Koca (bu durumda) ondan herşeyi hatta saç tokasını bile alabilir.''

 

Tahric: Taberi (2/268), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11855- ibrahim(-i NehaI): "Saç takası dışındaki her şeyi alarak hul' yapılabilir" demiştir. 

 

Tahric: Taberi: (2/267), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11856- ibrahim(-i NehaI): "Saç takası dışındaki her şeyi alarak ImI' yapılabilir. Kadın malının bir kısmını (boşanma karşılığı) fidye olarak verebilir" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1420), "Huşeym-İbrahim" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11857- Mücahid: "Koca (bu durumda) ondan herşeyi hatta şalını bile alabilir" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1421) bu isnadla, başka bir lafızla ve Taberi (2/268), "Haccac-Mücahid" kanalıyla başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hul' Yoluyla Boşanan Kadının iddeti