musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Fidyeyi (Bedeli) Helal Kılan Durumlar

 

11815- Zühri: "Kadın serkeşlik yapmadıkça kişinin hanımından fidye alarak onu boşaması helal değildir" deyince, kendisine: "Serkeşlik nasıl olur?" diye soruldu. Zühri: "Serkeşlik; ona açıkça kin duyması, kötü davranması, nefretini açıkça göstermesi ve emirlerine karşı gelmesidir" cevabını verdi.

 

 

11816- Şa'b7: "Serkeşlik yapan kadın olursa, erkeğin onu fidye karşılığı boşaması helaldır" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1435), "İbn Uyeyne-Ebu'ş-Şa'sa" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11817- Tavus: "Erkeğin, kadından (fidye olarak) ona verdiğinden fazlasını alması helal değildir" demiştir. Kadın: "Allah'ın sınırlarında kalmayacağım ve cünüplükten dolayı gusletmeyeceğim" demedikçe, Tavus: "Ondan fidye alması helal değildir" diyenler gibi dememiştir.

 

 

 

11818- İbn Cüreyc der ki: (Tavus): "Yüce Allah'ın: ''Allah'ın sınırlarında kalıp evlilik haklarını tam tatbik edememekten korkarlarsa''[Bakara, 229] ayetinde belirtilen durumun olması halinde, erkeğin boşama bedeli alması helal olur" derdi. Sefih (iradesiz) olanların düşündüğü gibi, erkeğin bu bedeli alabilmesi için kadının ona: "Seninle ilişkiye girmeyeceğim" demesini yeterli görmezdi. Erkeğin bu bedeli alabilmesi için:

"Allah'ın sınırlarında kalıp evlilik haklarını tam tatbik edememekten korkarlarsa"[Bakara, 229] ayetinde de belirtildiği gibi geçimde ve beraberlikte karı kocanın birbirlerine karşı olan hakları yerine getirmeme gibi bir durumun olması gerektiğini düşünürdü.

 

 

 

11819- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kadın kızgın olduğu veya başka bir zamanda ona fidye karşılığı boşamasını ister de erkek boşarsa, kadın itaatkar biriyse kocasına geri döner. Ancak üçüncü defa böyle olursa dönmez."

 

 

 

11820- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kadın kocasına asiyse ve kötü davranıyorsa, kocası ona kendisini ımı' yoluyla boşamayı teklif edebilir

 

 

 

mi?" diye sorunca: "Hayır. Ya bu duruma razı olup hanımını nikahı altında tutar veya boşar. Fidye almak için ona kötü davranamaz" cevabını verdi.

 

 

 

11821- Amr b. DInar: "Koca hanımına karşı iyi, kadın da ona karşı itaatkar ve güzel geçinen biriyse, kadın kızgın olduğu bir zamanda kendisini boşamasını isterse ve kocası da onu boşarsa, bence (fidye olarak) onun malını alamaz" demiştir.

 

 

 

11822- Amr (b. Dinar) der ki: "Ancak kocasının kendisine kötü davranması ve zulmetmesi dışında, kadının (fidye karşılığı) kendisini boşamasını istemesi caiz değildir." Ben derim ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ancak kocanın hanımına zulmetmesi durumunda fidye karşılığı boşanmayı istemeyi caiz görmüştür."

 

 

 

11823- Ebu Kılabe: "Hanımı zina yapar, koca da buna şahit olursa, fidye karşılığı boşamayı kabul edinceye kadar onu dövebilir" demiştir.

 

 

 

11824- Ali b. Ebi Talib der ki: "Üç şey kadını ImI' yoluyla boşamayı helal kılar: Elindeki malı ifsad ettiği zaman veya onunla ilişkiye girmek istediğinde kabul etmeyince ya da iznin olmadan evden çıkınca."

 

 

 

11825- ibrahim(-i Nehai): "Eğer teklif kadından gelirse, kocanın ondan aldığı helal olur. Erkek tarafından gelmişse, aldığı helal olmaz" demiştir. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1434), "Ebu Avane-İbrahim" kanalıyla aynı mana ile rivayet etti.

 

 

 

11826- Şa’bi: "Kadın kocasından nefret ederse, erkeğin (boşama karşılığı) aldığı helal olur" demiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1431, 1432) aynısını rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının, Mehrinin Bir Kısmından Ferağat Ettikten Sonra Evlenmesi