musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zıhar Yapanın Keffareti Ödemeden Önce ...

 

Kefaretten Önce ilişkiye Girmek

 

11522- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bir kişi hanımına zıhar yaptıktan sonra kefaret ödemeden onunla ilişkiye girdi" denilince, Ata: "Yaptığı şey ne kötü. Allah'tan bağışlanma dilesin, sonra kefaretini ödeyinceye kadar ondan uzak dursun" karşılığını verdi. Ben: "Bu kişiye had veya başka bir şey gerekir mi?" diye sorunca: "Bilmiyorum" cevabını verdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1821), İsmail b. Ayyaş kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti.

 

 

 

11523- Ebu Miclez der ki: "Bir kefaret yeterlidir" demiştir. Ma'mer, Hasan'ın da aynı şeyi söylediğini bildirir.

 

 

 

11524- Hasan( -I BasrI): "Bir kefaret yeterlidir ve bu kişi Rabbinden mağfıret diler" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1822), "Huşeym-Hasan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11525- İbn Abbas'ın azatlısı ikrime der ki: Bir adam hanımına zıhar yaptı ve kefaret ödemeden onunla ilişkiye girdikten sonra bu durumu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Neden böyle yaptm?" diye sorunca, adam: "Allah sana merhamet etsin ey Allah'ın Resulü! Ay ışığında onun halhallarını -veya baldırını- gördüm" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah'm sana emrettiğini yapıncaya kadar ondan aynı" buyurdu.

 

Tahric: Nesai (6/167), Abdurrezzak kanalıyla mürsel olarak; farklı kanallarla Ebu Davud (2222,2225) ve Tirmizi (2/221), Fadale b. Musa kanalıyla Ma'mer'den mevsul olarak ve farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1819,1820) mürsel olarak rivayet ettiler.

 

 

 

11526- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (7/386), Ali b. Asım kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

11527- ibnu'I-Müseyyeb'in bildirdiğine göre bir adam hanımına zıhar yapıp, kefaret ödemeden önce onunla ilişkiye girince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona sadece bir kefaret ödemesini emretti.

 

 

 

11528- Ebu Seleme b. Abdirrahman bildiriyor: Selman b. Sahr el-Ensarı hanımına: "Ramazan bitinceye kadar sen bana annemin sırtı gibisin" deyip zıhar yaptı. Bu sırada hanımı kilo alıp gelişince, Selman onunla Ramazan'ın yarısı olmasına rağmen ilişkiye girdi. Sonra büyük bir iş yaptığını düşünüp Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek durumunu anlattı. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir köle azad edebilir misin?" diye sorunca, Selman: "Hayır" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "iki ay peş eşe oruç tutabilir misin?" diye sorunca, Selman: "Hayır" cevabını verdi. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "A Itmış miskini doyurabilir misin?" diye sorunca, Selman yine:

"Hayır" cevabını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ferve b. Amr! Ona altmış yoksulun yedirilmesi için on beş ölçek dolusu bir sepet hurmayı ona ver" buyurdu. Selman: "Benden daha fakiri var mı?" Seni hak olarak gönderene yemin ederim ki; (Medine'nin) şu iki tepesi arasında bu hurmaya benden daha çok ihtiyacı olan yoktur" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: "Bunu ailene götür" buyurdu. 

 

Tahric: Ebu Davud (2213); İbn Mace (2062); Tirmizi (1200, hasen); Beyhaki, Ebu Amir elUkadi kanalıyla her ikisi de Ali b. el-Mübarek kanalıyla Yahya b. Ebi Kesır'den değişik lafızlarla rivayet ettiler. bak: Tirmizi (2/221) ve Beyhaki (7/390).

 

 

 

11529- Zühri: "Altmış miskini birden doyurabilirsin. Ayrı ayrı yedirmene gerek yoktur" demiştir.

 

 

 

11530- Zühri: "Zıhar yapıp kefaret ödemeden ilişkiye girenin iki kefaret ödemesi gerekir" demiştir.

 

 

 

11531- Kabısa b. Zueyb: "zıhar yapıp kefaret ödemeden ilişkiye girenin iki kefaret ödemesi gerekir" demiştir. Katade de bu şekilde fetva verirdi.

 

 

 

Zıhar Yapanın veya Hanımının Kefaretten Önce Vefat Etmesi

 

11532- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi, hanımına zıhar yaptıktan sonra kefaret ödemeden ölürse veya hanımı ölürse durum ne olur?" diye sorunca: "Kadın onu hanımıdır, ona varis olur ve kefaret ödemesine gerek yoktur" cevabını verdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1838), İsmail b. Ayyaş kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti.

 

 

 

11533- Hasan(-ı BasrI): "zıhar yapan veya hanımı vefat ederse, adam hanımına varis olur ve kefaret ödemesine gerek kalmaz" demiştir.

 

 

 

11534- ibrahim(-i Nehai): "Hanımına varis olur ve kefaret ödemez.

Hesabı da Rabbine aittir" demiştir.

 

 

 

11535- Katade: "Önce kefaret öder, sonra hanımına varis olur" demiştir.

 

 

 

11536- Şa’bi: "Önce kefaret öder, sonra hanımına varis olur" demiştir.

Hakem'in bildirdiğine göre ibrahim( -i NehaI): "Birbirlerine varis olurlar ve kefaret ödemesine gerek yoktur" demiştir.

 

 

 

Zıhar Yapanın Kefaret Ödemeden Önce Hanımmı Boşaması

 

11537- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi, zıhar yaptıktan sonra kefaret ödemeden önce onu boşar ve iddeti bittikten sonra kadın başkasıyla evlenip ilişkiye girerse, kocası kendisini boşadıktan veya öldükten sonra ilk kocası onu tekrar alırsa durum ne olur?" diye sorunca: "Kefareti ödemeden ona dokunamaz" cevabını verdi.

 

 

 

11538- Zühri, kişinin hanımına zıhar yaptıktan sonra üç talakla boşaması, kadının başkasıyla evlenmesi ve kocasının ölmesi veya kendisini boşaması ve ilk kocasının onu tekrar almak istemesiyle ilgili olarak: "zıhar kefaretini ödemesi gerekir" demiştir.

 

 

 

11539- Sevri, zıhar yapanın kefaret ödemeden önce boşaması ve sonra onu geri döndürmesiyle ilgili olarak: "Kefaret ödemeden önce onunla ilişkiye giremez" demiştir.

 

 

 

11540- ibrahim(-i NehaI): "Kefaret ödemeden önce onunla ilişkiye giremez" demiştir.

 

 

 

11541- Katade der ki: "Kişi hanımına zıhar yapar sonra boşarsa, kadının iddeti bittikten sonra evlendiği başka kocası ölürse veya kendisini boşarsa sonra ilk kocası onu tekrar alırsa zıhar kefareti ödemesine gerek kalmaz." Ma'mer der ki: Katade, Hasan'dan bunun gibi bir rivayette bulunurdu. Mataru'l-Varrak ise Hasan'ın: "Zıhar kefareti ödemesi gerekir" dediğini nakletmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Hanımına, Bir Şeyi Yapmaması için Üç Talak Üzerine Yemin Edip Onu Bir Talakla Boşaması ve Hanımının iddeti Bitince Kocasının Yapmaması için Yemin Ettiği işi Yapması