musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Boşanan Kadını ilk Kocasına Helal Kılan Şey

 

11131- Hz. Aişe anlatıyor: Rifaa el-Kurazı bir hanımını dönüşsüz bir şekilde boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. ez-Zübeyr onunla evlenince kadın Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ya Resülallah! Rifaa'nın nikahı altındayken beni (ibn Cüreyc'in rivayetinde) üç talakla" veya: "(Ma'mer'in rivayetinde) üçüncü talak ile boşadı. Ondan sonra Abdurrahman b. ez-Zübeyr ile evlendim. Vallahi ey Allah'ın Resulü, onun yanındakini şu elbisenin püskülü gibi (iktidarsız) buldum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebessüm ederek: "Belki de sen, tekrar Rifaa'ya dönmek istiyorsun? Hayır, sen onun (Abdurrahman'ın), o da senin balcağızından tatmadıkça dönemezsin" buyurdu. Bu sırada Hz. Ebu Bekr, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturmuştu. Halid b. Said b. el-As ise kendisine izin verilmediği için kapının yanında oturuyordu. Halid, Hz. Ebu Bekr'e seslenerek: "Ey Ebu Bekr! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında açıkça böyle konuşan bu kadını azarlamayacak mısın?" dedi. 

 

Tahric: Buhari (127) Ma'mer kanalıyla ve Müslim 1433 (113), Abdurrezzak kanalıyla Ma'mer' den rivayet ettiler.

 

 

 

11132- Nafi der ki: Hafs b. el-Muğıre'nin kızı, Abdullah b. Ebi Rabia ile evliydi. Abdullah onu bir talakla boşadıktan sonra Hz. Ömer onunla evlendi. Kadının kısır olduğu ve çocuk doğurmadığı söylenince Ömer kendisiyle gerdeğe girmeden boşandı ve bu kadın Ömer hayattayken ve Hz. Osman'ın hilafetinin bir döneminde dul kaldı. Sonra hasta olan Abdullah b. Rabia, hanımlarıyla beraber onun da mirasından payalması için kendisiyle tekrar evlendi. Abdullah ile bu kadın arasında akrabalık vardı.

 

 

 

11133- Başka bir kanalla İbn Abbas'tan bu hadisin aynısı şu ilaveyle rivayet edilmiştir: Kadın bir müddet bekledikten sonra Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip, Abdurrahman'ın kendisiyle ilişkiye girdiğini söyledi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk kocasına (Rifaa'ya) dönmesini yasakladı ve: ''Vallahi kocası onu boşamazsa Rifaa'ya bir daha asla helal olmaz" buyurdu. Hz. Ebu Bekr ile Hz. Ömer'in hilafetleri döneminde kadın ilk kocasına (Rifaa'ya) dönmek için başvurduysa da onlar da izin vermediler.

 

 

 

11134- İbn Abbas bildiriyor: "Rifaa el-Kurazı'nin boşadığı kadının ismi, Temime binti Vehb b. Abd'dır ve Beni Nadır'dendir."

 

 

 

11135- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberdeyken kendisine, kadının kocası tarafından boşandıktan sonra başkasıyla evlenmesi ve yeni kocasının perdeleri indirip kadının örtüsünü açarak kapıyı kapatması durumunda, ilk kocasına helal olup olmayacağı sorulunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun balcağızından tatmadıkça (ilişkiye girmedikçe) olmaz" buyurdu.

 

 

 

11136- Ata (b. Ebi Rebah): "Evlendiği kişi onun balcağızından tatmadıkça olmaz" demiştir ..

 

 

 

11137- Şa’bi der ki: Hz. Ali'ye bu konu sorulunca, kıllı olan kolunu gösterip: "Onu bu şekilde sarsmadıkça (onunla ilişkiye girmedikçe) eski kocasına helal olmaz" dediğini gördüm. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1987), Zevvad b. Dibe kanalıyla Mutarrif'ten rivayet etti.

 

 

 

11138- İbn Ömer der ki: "Kişi hanımını üç talakla boşar, başka bir erkek bu kadını nikahlarsa ve onunla ilişkiye girmeden boşarsa, sonra ilk kocası bu kadını nikahlayabiliyorsa, Ömer hayattayken yapsın. Böyle yapacak olsaydı Ömer kadını recmederdi."

 

 

 

11139- Haris b. Abdillah b. Ebi Rabia bidiriyor: "Abdullah b. Ebi Rabia Hafs'ın kızı olan hanımını bir talakla boşadı ve iddeti bitmesine rağmen onu döndürmedi. Sonra Hz. Ömer bu kadınla evlendi. Ömer de kadını boşayınca Abdullah b. Ebi Rabia bu kadını tekrar aldı."

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2000), İbrahim en-Nehai kanalıyla aynı mana ile rivayet etti.

 

 

 

11140- Ata (b. Ebi Rebah) bidiriyor: "Abdullah b. Ebi Rabia, Hafs b. elMuğıre'nin kızı olan hanımını bir veya iki talakla boşayınca, Hz. Ömer bu kadınla evlenip örtüsünü açınca kendisine: "Bu kadın doğurmaz" denildi. Bunun üzerine Ömer kadının örtüsünü tekrar örttü ve boşadı. Bunun üzerine İbn Ebi Rabia onunla tekrar evlendi."

 

 

 

11141- Tavus: "ibn Ebi Rabia hanımını bir talakla boşamıştı" demiştir.

 

 

 

Kocasının Kölesiyle Evlenmesi, Kadını ilk Kocasına Helal Kılar mı?

 

11142- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Koca, hanımını kesin olan talakla boşarsa, kadın da kocasının kölesiyle evlenir, köle kadınla ilişkiye girerse, bu durumda ilk kocasına dönmesi helal olur mu?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Ben: "Kölenin hür olan kadınla evlenmesi kadını muhsana (=evli) yapar mı?" diye sorduğumda ise: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "Neden?" diye sorduğumda da şöyle dedi "Çünkü zina eden kölelere recm cezası verilmez. Yüce Allah: "Kadın başka birisiyle evlenmedikçe bir daha kendisine helal olmaz"[Bakara, 230] buyurur. Köleyle yapılan bu evlilik, evlilik sayılır ancak hür kadını muhsana yapmaz."

 

 

 

11143- Şa’bi, boşanmış kadını nikahlayan köleyle ilgili olarak: "Köle kadını boşarsa, kadın ilk kocasına dönebilir" demiştir. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2002), Şa’bi kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

11144- Ma'mer: "Köle kadını boşarsa, kadın kocasına dönebilir. Bunda şüphe yoktur" demiştir.

 

 

 

Büluğ Çağma Gelmeyen Çocukla Evlenmesi, Kadını ilk Kocasına Helal Kılar mı?

 

11145- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kocası tarafından kesin olan talakla boşanan kadının büluğ çağına gelmeyen bir çocukla evlenmesi, kendisini ilk kocasına helal kılar mı?" diye sorunca: "Gördüğümüz kadarıyla evet" cevabını verdi.

 

 

 

11146- Cabir (el-Cu'fi), Şa’bi' nin de aynı şeyi söylediğini bildirir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2005), Hakem b. Uteybe'nin rivayetinin aynısını rivayet etti.

 

 

 

11147- Hasan(-ı BasrI): "Çocukla evlenmesi, kadını ilk kocasına helal kılmaz. Çünkü o koca olacak vasıfta değildir" demiştir.

Bu konuda Ata (b. Ebi Rebah)'ın sözü tercih edilmiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2004) rivayet etti.

 

 

 

11148- Ma'mer'e bu konu sorulunca şöyle cevap verdi: "Bu konuda bir şey duymadım; ama Zühri: ''Kadın, büluğ çağına gelmeyen çocukla zina ederse ve çocuk cinsel ilişkiye girebilirse kadın recmedilir'' demiştir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yeni Nikah ve Yeni Talak