musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hangi Durumda Olursa Olsun iddet Süresini Bekler

 

11100- Zühri bildiriyor: Ensar'dan Habban b. Munkiz adında bir adam, süt emziren hanımını boşadı. Adam hanımını boşadığı zaman sıhhatliydi. Kadın süt emzirdiği için yedi ay geçmesine rağmen hayız görmedi. Habban hanımını boşadıktan birkaç ay sonra hastalanınca kendisine: "Eğer ölürsen hanımın sana varis olur" dediler. Habban: "Beni Hz. Osman'a götürün" deyince, onu Osman'a götürdüler ve Habban hanımının durumunu Osman'a anlattı. Osman'ın yanında Ali b. Ebi Talib ve Zeyd b. Sabit vardı. Hz. Osman onlara: "Bu konuda ne dersiniz?" diye sorunca: "Bizce, adam ölürse hanımı kendisine varis olur, hanımı ölürse kendisi hanımına varis olur. Çünkü hanımı, hayız görmekten kesilenlerden veya henüz hayız görmeyen bakire kızlardan değildir. Bu kadın, az veya çok olsun hayıza göre iddet bekleyene kadar onun yanındadır" cevabını verdiler. Bunun üzerine Habban evine dönüp hanımından kızını aldı. Kadın süt emzirmeyi bırakınca bir defa hayız gördü, ikinci ayda ikinci hayızı gördü ve üçüncü hayızı görmeden Habban vefat etti. Bunun üzerine hanımı kocası ölenin iddetini bekleyip kendisine varis oldu.

 

 

 

11101- Abdullah b. Ebi Bekr, Zühri'nin hadisinin aynısını nakletmiştir. İbn Cüreyc der ki: "Hibban ile ilgili Ömer b. Abdilazız'in de aynı şeyi naklettiğini duydum."

 

Tahric: Beyhaki: (7/419), "İbn Cüreyc-Ebu Bekr" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11102- Muhammed b. Yahya b. Habban der ki: "Babamın yanında, biri Haşimı, diğeri Ensar'dan olan iki hanım vardı. Dedem Ensar'dan olan hanımını boşadı ve bir yıl geçmeden, henüz hanımı çocuğunu emzirirken dedem vefat etti. Dedem vefat edince hanımı: "Benim de miras alma hakkım var. Ben henüz hayız olmadım" dedi. bu durum Hz. Osman'a arzedilince:

 

"Bu benim bilmediğim bir meseledir. Siz bunu Ali b. Ebi Talib'e sorun" dedi. Hz. Ali (kendisine sorulunca) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberinin yanında kadına yemin ettirdi ve eğer üç hayız görmediyse varis olabileceğini söyledi. Kadın hayız görmediğine dair yemin edince, kocasına varis oldu. Osman, Habban'ın Haşimı olan hanımına özür beyan eden bir tarzda: "Bu, amcanın oğlunun -yani Ali'nin- verdiği hükümdür" dedi.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1300), İbn Uyeyne kanalıyla Eyyub b. Musa ve Malik, Yahya b. Said kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11103- İbn Cüreyc der ki: Habban, Hazrec kabilesinden olan hanımını boşadı. Hanımı çocuk emziriyordu. O zaman Ayyaş b. Ebi Rabia b. elHaris'in kızıyla da evliydi. Habban vefat ettiğinde boşadığı karısının iddetini bitmiş olarak görüyordu. Vefatından sonra Hazrec kabilesinden olan (boşadığı) kadın: "Benim de onun malında miras hakkım vardır" dedi. Hz. Osman bundan haberdar olunca: "Ben bu meseleyi bilmiyorum" dedi. Hz. Ali, Osman'a, kadına Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberinin yanında yemin ettirmesini söyledi. Kadın: "Kocamın vefatından sonraki yılın başında sadece bir defa hayız oldum" demişti. Kadın bu sözünün doğru olduğuna dair yemin edince Habban'a varis oldu.

 

 

 

11104- ibrahim, Alkame'den bildiriyor: Alkame, hanımını bir veya iki talakla boşadıktan sonra, hanımı on altı veya on yedi ay hayız görmedi, sonra vefat etti. İbn Mes'ud geldi ve: "Allah hanımının mirasını sana sakladı" deyip Alkame'yi vefat eden hanımına varis yaptı. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1296, 1297) ve farklı kanallarla Beyhaki (7/419) rivayet ettiler.

 

 

 

11105- Başka bir kanalla Katade ve başkalarından bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

11106- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Kişi hanımını bir veya iki talakla boşadıktan sonra hanımı iddet beklerken hayız görmekten kesilirse (ona varis olur) eğer onu kesin talakla boşamışsa aralarında miras olmaz."

 

Tahric: Bu cümle metinden düşmüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hayızdan Kesilen Kadının Talakı