musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Lanetleşme Sonrası Kadın Ve Doğan Çocuk ...

 

Lanetleşme Recmden Daha Ağırdır ve Lanetleşmiş Kadına Zina isnadında Bulunmak

 

12460- Şa’bi der ki: "Lanetleşme, recmden daha ağırdır."

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1554), Halid b. Abdillah kanalıyla Beyan'dan rivayet etti. 

 

 

 

12461- Said b. el-Müseyyeb: "Lanetleşenler içinde yalan söyleyene Allah'ın laneti ile gazabı vacip olur" demiştir.

 

 

 

12462- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Lanetleşmeden sonra kadına zina iftirasında bulunana ne yapılır?" diye sorduğumda: "Cezalandırılır" dedi.

 

 

 

12463- Katade der ki: "Lanetleşmeden sonra kadına zina iftirasında bulunan kişiye kazf / iftira cezası uygulanır."

 

 

 

12464- Şu'be'nin bildirdiğine göre Muğıre ile Şa’bi şöyle demişlerdir: "Karısıyla lanetleşip ayrıldıktan sonra doğan çocuk için: ''Bu benden değildir'' diyen erkeğe herhangi bir ceza verilmez."

şu'be der ki: "Hakem (b. Uteybe) ile Hammad (b. Ebi Süleyman)'a bu konuyu sorduğumda onlar da aynı şeyi söylediler."

 

 

 

12465- Başka bir kanalla ibrahım(-i NehaI) ve Şa’bi'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

Lanetleşme Sonrası Doğan Çocuğa Veled-i Zina Demek; Kişinin Sütkardeşi Olan Kızla Evlenmesi

 

12466- Ma'mer'in bildirdiğine göre Zühri ile Katade: "Lanetleşme sonrası doğan çocuğun zina çocuğu (veled-i zina) olduğunu söyleyen kişiye kazf / iftira cezası uygulanır" demişlerdir.

 

 

 

12467- ibrahım(-i NehaI) ile Şa’bi: "Lanetleşme sonrası doğan çocuğun zina çocuğu (veled-i zina) olduğunu söyleyen kişiye iftira cezası uygulanır" demişlerdir.

 

Tahric: Said b. MansÜr (3/1556, 1559), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

12468- Zühri der ki: "Kişi bilmeden sütkardeşi olan kızla evlenip onunla gerdeğe girdikten sonra zina ettiği iddiasında bulunursa ve sütkardeşi olduğunu sonradan öğrenirse aralarında lanetleşme olmaz. Boşanırlar ve erkeğe iftira cezası verilir. Doğacak çocuk da babaya bırakılır."

 

 

 

12469- Ma'mer bildiriyor: Kişinin, evlendiği kadının öldükten sonra süt kardeşi olduğunu öğrenmesi konusunda Zühri: "Kadının mehrini (velilerine) verir, ancak ona mirasçı olamaz" dedi. Katade ise: "Kadına mirasçı olur" demiştir.

 

 

 

Çocuğun Kendisini inkar Eden Babasına Nispet Edilmesi

 

12470- İbn Cüreyc der ki: "Lanetleşmeye sebep olan çocuğa: "Ey filanın oğlu!" diyerek kendisini inkar eden babasına nispet eden kişi uyarılır, ancak kırbaç cezası verilmez."

 

 

 

12471- Zühri der ki: "Kişi, lanetleşmeye sebep olan çocuğa: ''Ey filanın oğlu!'' diyerek kendisini inkar eden babasına nispet etmemelidir. Ancak böyle yapan kişiye şeri ceza verilmez."

 

 

 

12472- Sevri der ki: ''Lanetleşmeye sebep olan çocuğa: ''Ey fılanın oğlu!'' diyerek kendisini inkar eden babasına nispet eden kişiye şeri cezası verilmez.''

 

 

 

Çocuğu Öldükten Sonra Sahiplenmek ve Hasta Kişinin lanetleşmesi

 

12473- Sevri der ki: ''Kişi annesiyle lanetleştiği çocuğun öldükten sonra babası olduğunu iddia edemez. Çünkü öldükten sonra onu sahiplenmesi çocuğun malını (mirasını) sahiplenmesi demektir. Ancak çocuk hayatta iken (lanetleşme sonrası) onu sahiplenirse cezalandırıldıktan sonra çocuğu alır."

 

 

 

12474- Sevri der ki: ''Kişi hasta iken karısına zina suçlamasında bulunduğu zaman onunla lanetleşir. Ancak kadın iddetini bitirmeden erkek o hastalığında ölürse kadın ona miraçsı olur. Çünkü lanetleşme isteği koca tarafından gelmiştir. Ancak kadın iddeti içindeyken ölürse erkek ona mirasçı olmaz.''

 

 

 

Kadının Bir çocuğu Sahiplenmesi ve Lanetleşmiş Kadının Mirası

 

12475- Sevri der ki: "Kadın kendisini doğurduğuna dair kanıtı olmadıktan sonra bir çocuğu sahiplenemez."

 

 

 

12476- Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr der ki: "Medine ahalisinden Zurayk oğullarından bir adama bir mektup yazıp lanetleşmeye konu olan çocuğa (mulaane çocuğu) kimin mirasçı olacağını sordum. Cevaben bana yazdığı mektupta bu konuyu sorduğunu, Medine'dekilerin icmasıyla Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda çocuğa annesini mirasçı yaptığını, anneyi çocuğun hem annesi, hem de babası konumunda kıldığını bildirdi."

 

 

 

12477- Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr der ki: Zurayk oğullarından bir kardeşime bir mektup yazıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) lanetleşmeye konu olan çocuğu kime verdi?" diye sordum. Cevaben bana yazdığı mektupta Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) lanetleşmeye konu olan çocuğu annesine verdiğini, anneyi çocuğun hem annesi, hem de babası konumunda kıldığını bildirdi."

 

Süfyan der ki: "Bu çocuğun ölmesi durumunda tüm malına annesi varis olur."

 

 

 

12478- İbn Ömer der ki: Lanetleşmeye konu olan çocuk annesine nispet edilir. Ancak sonradan ona: "Ey zina eden kadının oğlu!" diyene kazf / iftira cezası uygulanır. Böylesi bir çocuğa ölmesi halinde annesi mirasçı olur. Kadının ölmesi halinde ise çocuk ona mirasçı olur."

Süfyan der ki: "Karşılıklı mallarının tümüne mirasçı olurlar."

 

 

 

12479- İbn Mes'ud der ki: "Lanetleşmeye konu olan çocuğun ölmesi durumunda malının tümüne annesi mirasçı olur."

 

 

 

12480- ibrahim( -i Nehai) der ki: "Lanetleşmeye konu olan çocuğun asabesi anne tarafıdır. Gerektiğinde çocuğa mirasçı olur, onun yerine diyet öderler. Lanetleşmeden dolayı sonradan annesine zina suçlamasında bulunan kişiye de kazf / iftira cezası uygulanır. Ancak annesi ile babası bir araya gelemezler."1

 

 

Said b. Mansur (3/1560), İbrahım'in: "Lanetleşmeye konu olan çocuk annesine verilir ve anne tarafı onun diyetini öder" dediğini rivayet eder.

 

 

 

12481- Hz. Ali der ki: "Lanetleşmeye konu olan çocuğun asabesi, anne tarafıdır."

 

 

 

12482- Hz. Ali ile İbn Mes'ud: "Lanetleşmeye konu olan çocuğun asabesi, anne tarafıdır" demişlerdir.

 

 

 

12483- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Lanetleşmeye konu olan çocuk geriye annesinden başka kimseyi bırakmadan ölürse ona kim mirasçı olur?" diye sorduğumda: "Malının üçte birini annesi, geri kalanını ise annesinin asabesi alır" dedi. Ona: "Böylesi biri geriye bir kız çocuğu bırakıp ölürse?" diye sorduğumda: "Malın yarısını kızı, geriye kalanı ise annesinin asabesi alır" dedi.

 

 

 

12484- İbn Şihab der ki: "Lanetleşmeye konu olan çocuk konusunda cari olan uygulama annesine mirasçı olacağı, annesinin de Yüce Allah'ın farz kıldığı kadarıyla ona mirasçı olacağıdır."

 

 

 

12485- Katade'nin bildirdiğine göre Zeyd b. Sabit: "Annesi lanetleşmeye konu olan çocuğun malının üçtebirine mirasçı olur. Malının geriye kalanı da devlet hazinesine gider." İbn Abbas da aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

12486- Ma'mer bildiriyor: en-Nehai ile Şa’bi, lanetleşmeye konu olan çocuğun mirası konusunda ihtilafa düştüler ve bu konuyu sormak üzere Medine'ye birini gönderdiler. Gönderdikleri bu kişi döndüğünde Medine ahalisinden naklen şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanda bir çift lanetleşmiş Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları ayırmıştı. Kadın yeniden evlendi ve yeni evliliğinden çocukları oldu. Lanetleşmeye konu olan çocuğu öldüğünde malının altıdabirini annesi, üçtebirini kardeşleri aldılar. Geriye kalan malı da annesi ile kardeşleri mirastaki payoranlarına göre aralarında paylaştılar. Bu şekilde annesi malın üçtebirini, kardeşleri üçteikisini almış oldular."

 

 

 

12487- Abdürrezzak, ismail b. Abdillah vasıtasıyla İbn Avn'dan Ma'mer'in hadisinin aynısını bildirir.

 

 

 

12488- Ma'mer der ki: "Bana bildirilene göre de başkası böylesi bir durumda malın üçtebirini annesinin, geriye kalanı ise annesinin asabesinin alacağını söylemiştir. Bana göre ise şayet annenin yanında çocuğun kardeşleri varsa anneden geriye kalan malı bu kardeşler alır." çocuğun annesinin olmaması durumunda İbn Tavus der ki: "Medine ahalisinden bir adamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dayı varisi olmayanın mirasçısıdır. Resulullah da mevlası olmayanın mevlasıdır" buyurmuştur. "

 

 

 

12489- Başka bir kanalla İbn Tavus'tan aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

12490- Ma'mer bildiriyor: Medine ahalisinden birinin (lanetleşmeye konu olan çocuğun mirası konusunda) şöyle dediğini işittim: "Annesi Araplardan (hür) ise malın üçtebirini alır, maldan geriye kalan ise devlet hazinesine devredilir. çocuk da Araplardan (hür) ise malının üçteikisi devlet hazinesine devredilir. Ancak annesi azatlı ise çocuktan geriye kalan malın üçtebirini annesinin efendileri alır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zina Çocuğu (Veled-i Zina)