musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bakirenin Talakı

 

11061- İbn Ömer, kocanın bakire olan hanımını boşaması durumunda, kadın başkasıyla evlenmeden kendisine helal olmayacağını söylemiştir.

 

 

11062- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

11063- Ebu Kılabe bildiriyor: İbn Ömer'e, kişinin, hanımını gerdeğe girmeden önce üç talakla boşaması sorulunca: "Bence böyle yapan kişi günah işlemiş olur" cevabını verdi.

 

 

11064- Ebu Vail bildiriyor: İbn Mes'ud, gerdeğe girmeden önce üç talakla boşanan kadın hakkında: "Kadın başkasıyla evlenmeden ilk kocasına helal olmaz" demiştir.

Abdürrezzak der ki: "Sevr! bu hadisi Asım kanalıyla Zer'den rivayet ederken İbn Mes'ud'un, kendisiyle gerdeğe girilmeden üç talakla boşanan kızı kendisiyle gerdeği girilip üç talakla boşanan kadın gibi gördüğünü zikreder.

 

Tahric: Beyhaki (7/335), Abdurrahman b. Hammad kanalıyla Süfyan es-Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

11065- Süfyan adında bir ihtiyar der ki: Enes b. Malik'in yanına (meclisine) girdik. Enes, yanımıza çıkıp bize selam vermeden geçip yerine oturdu, sonra yüzünü bize dönüp: "Allah'ın selamı üzerinize olsun" dedi. ona, bakire olan hanımını onunla gerdeğe girmeden üç talakla boşayanın durumunu sorduğumuzda: "Ömer b. el-Hattab onları birbirinden ayırır ve adamın canını acıtacak şekilde döverdi" cevabını verdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1069), "İbn Uyeyne-Enes" kanalıyla "kısa bir metinle"; Tahavi (2/34), Yunus kanalıyla İbn Uyeyne'den ve Beyhaki (7/334), Said kanalıyla Mansur'dan rivayet ettiler.

 

 

 

11066- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Kişi, bakire olan hanımını üç talakla boşarsa, kadın başkasıyla nikahlanmadan ilk kocasına helal olmaz."

 

 

 

11067- Katade der ki: Hasan(-ı Basri)'ye, bakire olan hanımını üç talakla boşayanın durumunu sorduğumda Hasan'ın annesi: "Üçten sonra ne olabilir ki?" karşılığını verdi. Hasan: "Doğru söyledin. Üçten sonra ne olabilir ki? (Artık onu geri döndüremez)" dedi. Hasan, uzun zaman bu şekilde fetva verdi, sonra bu görüşünden vazgeçip: "Bir talakla bain talakla boş olur. Adam da başkaları gibi ona bir daha talip olabilir" dedi. Vefat edene kadar da bu konuda bu şekilde fetva verdi.

 

 

 

11068- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Kişi hanımını gerdeğe girmeden üç talakla boşarsa, kadın bain talakla boş olur ve artık başkasıyla evlenmeden ilk kocasına dönemez. Eğer: "Sen boşsun, sen boşsun, sen boşsun" derse, birinci talakla boş olur, diğer iki talakın bir hükmü olmaz. Artık eğer isterse onu yeniden isteyip (kadın da isterse) evlenebilir." Süfyan: "Biz bu görüşü alırız" demiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1074, 1077) rivayet etti.

 

 

 

11069- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

11070- İbn Abbas, kişinin hanımıyla gerdeğe girmeden onu üç talakla boşamasıyla ilgili olarak şöyle dedi: "Elinde olan bağı (evlilik akdini) kendi eliyle çözmüş (feshetmiş) demektir. Eğer talakları arka arkaya söylemişse üç talak gerçekleşmiş olmaz. Kadına: "Sen boşsun, sen boşsun, sen boşsun" dediği zaman kadın birinci talakla boş olur, diğer iki talakın bir hükmü olmaz.

 

 

 

11071- Muhammed b. iyas b. el-Bukeyr bildiriyor: İbn Abbas, Ebu Hureyre ve Abdullah b. Ömer'e, hanımını üç talakla boşayanın durumu sorulunca, hepsi de: "Kadın başka biriyle evlenmeden ilk kocasına helal olmaz" dediler. 

 

Tahric: Malik; farklı kanallarla Tahavı (2/33); Beyhaki (7/335) ve Ebu Davud (s. 299), "Abdürrezzak-Zühri" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11072- Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban bildiriyor: Muzeyne kabilesinden bir adam, hanımıyla gerdeğe girmeden onu üç talakla boşayınca, gidip durumunu İbn Abbas'a sordu. İbn Abbas'ın yanında Ebu Hureyre de vardı. İbn Abbas: "Ey Ebu Hureyre! Bu, felaketlerden biridir" deyince, Ebu Hureyre: "Bir talak onun bain talakla boş olmasına sebep olur. Üç talak ise kadını kocasına haram kılar" dedi. İbn Abbas: "Onu süsledin -veya nurlandırdın- ya da buna benzer bir sözcük söyledi - yani, isabet ettin" dedi. 

 

Tahric: Tahavı (2/33) başka bir yolla aynısını "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

11073- Ebu Hureyre ile İbn Abbas: "Kadın, başka biriyle evlenmeden ilk kocasına helal olmaz" dediler.

 

Tahric: Tahavi (2/33), "Yunus-Ebu Seleme" kanalıyla ve Ebu Davud, "AbdÜrrezzakZühri" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

11074- Nu'man b. Ebi Ayyaş der ki: Bir adam Ata b. Yesar'a, bakire olan hanımını üç talakla boşayanın durumunu sorunca: "Bakirenin talakı bir tanedir" cevabını verdi. Abdullah b. Amr b. el-As kendisine: "Sen hikaye anlatıyorsun. Bir talak onu bain talakla boş kılar, üç talak ise, başka bir erkekle evlenmeden ilk kocasına dönmesini haram kılar" dedi. 

 

Tahric: Malik; Malik kanalıyla Tahavı ve Beyhaki rivayet ettiler.

 

 

 

11075- Said b. Cübeyr: "Başka bir erkekle evlenmeden, ilk kocasına helal olmaz" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1083) bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

11076- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kadın, kendisiyle gerdeğe girilmeden üç talakla boşanınca bir talak sayılır. İbn Abbas'ın böyle dediğini duydum."

 

 

 

11077- İbn Abbas der ki: "Kişi, hanımını gerdeğe girmeden üç talakla boşarsa, bu boşama üç talak sayılır." Ravi der ki: "Bunu Tavus'a söylediğimde, İbn Abbas'ın böyle bir talakı bir talak saydığına dair şahit gösterdi."

 

 

 

11078- Eyyub der ki: Hakem b. Uteybe, Mekke'de Zühri'nin yanına girdi, ben de yanındaydım. Hakem, Zühri'ye, üç talakla boşanan bakirenin durumunu sorunca, Zühri şöyle cevap verdi: "Bu soru, İbn Abbas, Ebü Hureyre ve Abdullah b. Amr'a soruldu, üçü de: "Başka bir erkekle evlenmeden ilk kocasına helalamaz" cevabını verdiler. Hakem b. Uteybe ile beraber çıkıp mescidde olan Tavus'un yanına gittik Me Hakem onun yanında oturup, İbn Abbas'ın bu konudaki sözünü sordu. Tavus, İbn Abbas'ın görüşünü söyleyince, Hakem, Zühri'nin söylediklerini Tavus'a anlattı. (Eyyub) der ki: Tavus'un şaşkınlıkla ellerini kaldırıp: "Vallahi, İbn Abbas bu talakı sadece bir talak sayardı" dedi.

 

 

 

11079- İbn Abbas: "Kendisiyle gerdeğe girmediği hanımı üç talakla boşamakla bir talakla boşamak aynıdır" demiştir. 

 

Tahric: İshak, Abdürrezzak kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

11080- Tavus, Ata ve Ebu'ş-Şa'sa: "Kişi, bakire olan hanımını üç talakla boşarsa bu bir talak sayılır"; Amr ise: "Bu talakları bir arada söylese de bir talak sayılır" demişlerdir.

 

 

 

11081- İbn Tavus der ki: ikrime'ye, kişinin bakire olan hanımını kendisiyle gerdeğe girmeden üç talakla boşaması sorulunca, şöyle cevap verdi: "Eğer üç talakı da bir arada söylemişse kadın başkasıyla evlenmeden ona helal olmaz. Eğer ayrı ayrı: "Sen boşsun, sen boşsun, sen boşsun" demişse ilk talakla kadın bain talakla boş olur. Diğer iki talak ise hükümsüzdür." İbn Tavus der ki: Bunu babama anlattığımda: "iki durumda da üç talak bir talak sayılır" dedi.

 

 

 

11082- ibrahim(-i Nehai) gerdeğe girmeden bakire olan hanımını üç talakla birden boşayan kişiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Kadın başka biriyle evlenmeden ona helal olmaz." Eğer: ''Sen boşsun, sen boşsun, sen boşsun'' derse (ayrı ayrı boşarsa) birinci boşamayla bain talakla boş olur ve (kadın da kabul ederse) onu bir daha isteyebilir."

 

 

 

11083- Başka bir kanalla Şa'bi'den bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

11084- Hz. Ali, İbn Mes'ud ve Zeyd b. Sabit: "Kişi bakire olan hanımını üç talakla birden boşarsa, kadın başka biriyle evlenmeden ona helal olmaz. Eğer ayrı ayrı üç talakla boşarsa, ilk boşamayla bain talakla boş olur, ikinci ve üçüncü boşamaysa hükümsüz kalır" dediler.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1076), Huşeym kanalıyla Mutarrif'ten rivayet etti.

 

 

 

11085- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

11086- Başka bir kanalla Hammad'ın da aynı şeyi söylediği rivayet edilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Bakire Olan Hanımını Boşaması ve Sonra Geri Döndürmesi, Kadının da Kocasının Kendisini Döndürmeye Hakkı Olduğunu Zannetmesi