musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Boşanmış Kadına Mut'a (Hediye) Vermek

 

12224- İbn Ömer der ki: "Kendisiyle gerdeğe girilmemiş bakire kadınlar dışında boşanmış her kadına mut'a (hediye cinsinden bir şeyler) verilir. Bakire olarak boşanan kadının mehri belirlenmişse bu mehrin yarısını alır, ancak mut'a verilmez."

 

Tahric: Malik, Nafi' kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

12225- İbn Ömer der ki: "Kendisiyle gerdeğe girilmemiş bakire kadınlar dışında boşanmış her kadına mut'a (hediye cinsinden bir şeyler) verilir. Bakire olarak boşanan kadının mehri belirlenmişse bu mehrin yarısını alır, ancak mut'a verilmez."

 

 

 

12226- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

12227- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kendisiyle gerdeğe girilmeden boşanan bakire kadına mehirinin yarısı verilir, ancak mut'a olarak bir şey verilmez."

 

Tahric: Said b. Mansur (1769), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

12228- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Kendisiyle gerdeğe girilmeden boşanan bakire kadına mehirinin yarısı verilir, ancak mut'a olarak bir şey

verilmez."

 

 

 

12229- Hammad (b. Ebi Süleyman) bildiriyor: Kişinin mehrini belirlediği, ama henüz gerdeğe girmediği karısını boşaması konusunda ibrahım(-i Nehai): "Bu kadın mehrinin yarısını alır, ancak kendisine mut'a verilmez"

demiştir.

 

 

 

12230- Hammad (b. Ebi Süleyman) bildiriyor: Kişinin mehrini belirlediği, ama henüz gerdeğe girmediği karısını boşaması konusunda ibrahım(-i Nehai) şöyle dedi: "Bu kadın mehrinin yarısını alır, ancak kendisine mut'a verilmez. Mehrini belirlemeden onu boşadığı zaman mut'a alır, ancak mehir olarak bir şeyalmaz."

 

 

 

12231- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Erkek şayet karısıyla henüz gerdeğe girmemişse ve mehrini de belirlememişse kadına mut'a verilir, ancak mehir olarak bir şeyalamaz."

 

 

 

12232- ibrahim(-i NehaI): "(Kadı) Şureyh de böylesi bir durumda kadına mehrin yarısının verileceğini söylemiştir."

 

 

 

12233- İbn Ebi Leyla bildiriyor: Mehri belirlenen fakat kendisiyle henüz gerdeğe girilmeden boşanan kadın konusunda ibrahim(-i Nehai):

"Belirlenen mehrin yarısından başka bir şeyalamaz" dedi.

 

 

 

12234- Mücahid der ki: "Boşanmış her kadına mut'a olarak bir şeyler verilir. Ama kendisiyle gerdeğe girilmeden boşanan kadına mut'a verilmez, sadece mehrinin yarısını alır."

 

 

 

12235- Mücahid der ki: "Kendisiyle gerdeğe girilmeden boşanan kadına da mut'a verilir."

 

 

 

12236- Zeyd b. el-Haris bildiriyor: "(Kadı) Şureyh, karısına mehir tayin etmeden boşayan bir adamı kadına mut'a vermeye mecbur kıldı."

 

 

 

12237- Hammad (b. Ebi Süleyman) der ki: "Böylesi (kendisiyle gerdeğe girilmeden ve mehri belirlenmeden boşanan) bir kadına emsal kadınların mehrinin yarısı verilir."

 

 

 

12238- Zühri der ki: "Boşanan her kadına mut'a verilir."

 

 

 

12239- İbn Şihab der ki: "Mut'a kendisiyle gerdeğe girilsin veya girilmesin boşanan bütün kadınlara verilir."

 

 

 

12240- Ebu Kılabe der ki: "Boşanan her kadına mut'a verilir."

Abdürrezzak başka bir kanalla da bunu Ebu Kılabe' den zikreder.

 

 

 

12241- Hasan(-ı BasrI): "Boşanan her kadına mut'a verilir" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (1770), "Huşeym-Hasan" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

12242- İbn Si'rın bildiriyor: (Kadı) Şureyh'in karısını boşamış bir adama: "Kadına mut'a olarak bir şeyler ver" dediğini işittim. Adamın ona ne cevap verdiğini bilmiyorum, ama Şureyh'in ona: "Muttakilerden biri olmaktan uzak durma! iyilerden biri olmaktan uzak durma!" dediğini işittim.

 

Tahric: Said b. Mansur (1773) farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

12243- Zühri der ki: iki çeşit mut'a vardır. Biri hakkında olan hükmü yönetici verir. Diğerini ise takva sahibi olan kimselerin vermesi lazımdır. Gerdeğe girmeden ve mehir belirlemeden karısını boşayan kişiden, mehir vermediği için kadına mut'a vermesi istenir. Ancak gerdeğe girdikten ve mehri belirledikten sonra boşarsa o zaman kadına mut'a vermesi bir hak olur."

 

 

 

12244- Başka bir kanalla İbn Şihab'dan aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

12245- Hasan(-ı Basri) der ki: "Kişi karısını geri döndürecek şekilde boşamışsa iddet bitmeden mut'a vermesi gerekmez. Ancak dönüşsüz bir şekilde boşamışsa buna karşılık mut'a verir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hul' (Anlaşma) Yoluyla Boşanan Kadına Mut'a Vermek