musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Nafaka Konusunda Teminat Almak

 

12028- Abdürrezzak der ki: Sevri'ye, boşanmış kadının hamile olduğunu iddia etmesi konusunu sorduğumuzda şöyle dedi: "İbn Ebi Leyla böylesi durumlarda hamile olduğunu söyleyen kadına bazı kadınları gönderirdi. Bu kadınlar da onu kontrol ederler; şayet dediği gibi hamile çıkarsa ona nafakayı verir ve çocuğa yönelik ondan teminat alırlardı."

 

 

12029- İbn Abbas der ki: "Dönüşsüz bir şekilde boşanan kadın, iddetini dilediği yerde geçirir. ''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1358), "Huşeym-Ata" kanalıyla daha uzun bir metinle rivayet etti.

 

 

 

12030- Hz. Ali: "Dönüşsüz bir şekilde boşanan kadının ne nafaka, ne de mesken hakkı vardır" demiştir.

 

 

 

12031- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Cabir b. Abdillah'ın: "Dönüşsüz bir şekilde boşanan kadın iddetini dilediği yerde geçirir" dediğini işittim.

 

 

 

12032- Cabir b. Abdillah der ki: Teyzem (üç talakla) boşanmıştı. iddeti içinde kendisine ait hurmaları toplamak için evinden çıktığında bir adam onu gördü ve evden dışarı çıkmamasını istedi. Bunun üzerine teyzem Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip bunu anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Çık ve hurmanı topla. Kimbilir belki topladığından sadaka verir veya bir hayır işlersin" buyurdu.

 

Tahric: Müslim, Yahya b. Said kanalıyla İbn Cüreyc'ten rivayet etti.

 

 

 

12033- Ma' mer bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan( -I BasrI) ile ikrime: "Dönüşsüz bir şekilde boşanan kadını iddetini dilediği yerde ve dilediği şekilde geçirir" demişlerdir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1358), "Huşeym-Hasan" kanalıyla aynısını rivayet etti.

 

 

 

12034- Hasan( -I BasrI) der ki: "Boşanmış kadın iddeti içindeyken haccedebilir."

 

 

 

12035- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Tavus ile Ata: "Kocası vefat eden veya dönüşsüz bir şekilde boşanan kadın iddeti içinde haccedebilir, umre yapabilir, kocasının evinden başka bir eve çıkabilir, evinden başka bir evde kalabilir" demişlerdir.

 

 

 

12036- Urve bildiriyor: "Hz. Aişe boşanmış kadının iddeti bitene kadar evinden çıkmamasını söylerdi."

 

 

 

12037- Meymün b. Mihran der ki: ibnu'I-Müseyyeb ile Fatıma b. Kays'ın rivayetini müzakere ettiğimizde, ibnu'I-Müseyyeb: "Fatıma bu konuda insanları fitneye düşürdü" dedi.

 

 

 

12038- Meymun b. Mihran der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e: "Üç talakla boşanmış kadın iddeti içinde evinden çıkabilir mi?" diye sorduğumda:

"Hayır!" karşılığını verdi. Ona: "O zaman Fatıma binti Kays'ın anlattıklarına ne diyorsun?" diye sorduğumda: "Fatıma bu konuda insanları fıtneye düşüren, kocasının ailesine karşı da dil uzatan birisiydi" dedi.

 

Tahric: Ebu Davud (s. 313), Züheyr kanalıyla Cafer b. Burkan'dan ve Beyhaki (7/433), Amr b. Meymun kanalıyla Meymun' dan rivayet ettiler.

 

 

 

12039- İbn Ömer der ki: "Dönüşsüz bir şekilde boşanan kadın, iddeti bitmeden kocasının evinden ayrılamaz.''

 

Tahric: İbn Hazm, el-Muhalla'da (10/286) nakletmiştir.

 

 

 

12040- Alkame bildiriyor: Adamın biri üç talakla karısını boşadı, ancak kadın iddeti bitene kadar evde kalmayı kabul etmedi. Adam İbn Mes'üd'a gelip: "Kadın ailesinin evine gitmek istiyor" deyince, İbn Mes'üd: "Onu eve kapat ve gitmesine izin verme" karşılığını verdi. Adam: "Ama bana karşı çıkıyor" deyince, İbn Mes'üd: "O zaman onu bağla" karşılığını verdi. Adam: "Ama güçlü kuvvetli kardeşleri var" deyince, İbn Mes'ud; "Onlara karşı validen yardım iste" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1364), "EbU Muaviye-Mesruk" kanalıyla ve Beyhaki (7/431), Süfyan kanalıyla A'meş'ten rivayet ettiler.

 

 

 

12041- ibrahım(-i NehaI); Üç talakla boşanan kadın konusunda (kadı) Şureyh; "Böylesi bir kadının (iddeti bitene kadar) nafaka ve mesken hakkı vardır" dedi.

 

 

 

12042- Hişam b. Urve bildiriyor; "Babam eşlerinden birini boşadığı zaman iddeti bitene kadar oturduğu evden başka bir eve yerleştirir, iddetini bitince de dilediği yere gitmesine izin verirdi."

 

 

 

12043- Hişam b. Urve bildiriyor: Babama kişinin hasta iken karısını üç talakla (dönüşsüz bir şekilde) boşamasını sorduğumda şöyle dedi: "Karı koca birbirlerine mirasçı olamazlar. Kadın hamile olmadıktan sonra nafaka hakkı olmaz. Aynı şekilde kişi hasta iken karısını boşamışsa ve kadının iddeti bitmeden ölmüşse iddeti bitene kadar kadının nafaka hakkı olur. ''

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1969), İsmail b. Ayyaş kanalıyla Hişam'dan rivayet etti.

 

 

 

12044- Ma'mer bildiriyor: Kişinin hacda olan karısını boşaması konusunda Zühri: "Bu durumda kadın iddetini yolculuğu sırasında geçirir" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hul' Yoluyla Boşanan Kadının iddeti Nerede Geçirir? Kadının Düşük Yapmasıyla iddeti Biter mi?