musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bekleme Süreleri ve iddet

 

10983- Hz. Ali, hanımını bir veya iki talakla boşayan kişiyle ilgili olarak:

"Üçüncü hayızdan yıkanıp namaz kılabilecek duruma gelinceye kadar kocasının onu döndürmesi helaldır'' demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur ve Beyhaki (7/417), "İbn Uyeyne-Ali" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10984- Başka bir kanalla Hz. Ali'den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir. 

 

Tahric: Said b. Mansur, Deraverdi kanalıyla Cafer' den rivayet etti.

 

 

 

10985- Ömer b. el-Hattab: "Üçüncü hayızdan yıkanıp namaz kılabilecek duruma gelinceye kadar kocasına dönmesi helaldır'' demiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur rivayet etti.

 

 

 

10986- Başka bir kanalla Katade'den bu fetvanın aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

10987- Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Mes'ud der ki: Osman b. Affan babama haber gönderip bu durumu sorunca, babam: "Bir münafık nasıl fetva verir?" karşılığını verdi. Hz. Osman: "Münafıklıktan seni Allah'a sığındırırız. Seni münafık olarak adlandırmaktan da Allah'a sığınırız. Böyle bir şeyin islam'da olmasından Allah'a sığınırız. Sonra sen bu meseleyi açıklamadan (Allah muhafaza etsin) vefat edersin" dedi. Bunun üzerine İbn Mes'ud: "Kadın üçüncü hayızdan yıkanıp namaz kılabilecek duruma gelinceye kadar kocasının onu döndürme hakkı vardır" dedi. Ravi der ki: "Ben Hz. Osman'ın da bu görüşte olduğunu iyi biliyorum.''

 

Tahric: Beyhaki (7/417), Abdürrezzak kanalıyla "kısa bir metinle" rivayet etti.

 

 

 

10988- ibrahim(-i Nehai) der ki: Bir kadın ve kocası Hz. Ömer'e geldiler.

Kadın şöyle dedi: "Ey müminlerin emiri! Kocam beni boşadı ve üçüncü hayız kanım kesildikten, (yıkanmak için) suyu hazırlayıp kapıyı kapatarak giysilerimi çıkardıktan sonra kocam gelip: ''Seni geri döndürdüm'' dedi." Hz. Ömer, İbn Mes'ud'a: "Bu konuda ne dersin?" diye sordu. İbn Mes'ud: "Namaz kılabilecek duruma gelmediği için ben kocasının onu geri döndürebileceğini düşünüyorum" cevabını verince, Hz. Ömer: "Ben de böyle düşünüyorum" karşılığını verdi.

 

Tahric: Beyhaki (7/417), Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10989- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir; ancak buradaki rivayette Hz. Ömer: "Ey Ebu Abdirrahman! Bunun cevabını sen verirsin, dedi" ibaresi vardır.

 

 

 

10990- Hz. Ömer ve İbn Mes'ud: "Namaz kılabilecek duruma gelmedikçe o kadın kocasına helaldir" dediler.

 

 

 

10991- İbn Cüreyc der ki: Amr b. Dinar, bana: "Bekleme sürelerinden kastedilen hayızdır (hayızın bitmesidir)" dedi. Ata'ya: "iddette temizlik süresi mi, yoksa hayız mı göz önünde bulundurulur?" diye sorunca:

"Öğrendiğimize göre kadın yıkanmadıkça iddeti bitmez" cevabını verdi.

 

 

 

10992- İbn Cüreyc der ki: Amr b. Dinar, bana sahabeden: "Bekleme sürelerinden kastedilen hayızdır (hayızın bitmesidir)" ifadesini söyledi. Abdulkerım ise: "Bekleme sürelerinden kastedilen hayızdır (hayızın bitmesidir). Kadın hayızdan temizlenip yıkanmadıkça ve namaz kılabilecek duruma gelmedikçe kocası onu döndürebilir" dedi. İbn Ömer, "Hayızdan temizlenmesi yeterlidir" sözünü, Zeyd b. Sabit'ten almıştır.

 

Tahric: Beyhaki (7/418), Abdürrezzak kanalıyla Abdulkerim ismi olmaksızın rivayet etti.

 

 

 

10993- ikrime der ki: "Bekleme süresinden kastedilen temizlik değil hayızdır. Yüce Allah: "Kadınları boşayacağınızda, onları, iddetlerini gözeterek boşayın"[Talak, 1] buyurmuş, "Bekleme süresini gözetin" buyurmamıştır.

 

 

 

10994- Hasan(-ı BasrI) der ki: Bir adam, hanımının hayızı bitip yıkanmak için giysilerini çıkarınca onu döndürerek: "Seni geri döndürdüm" deyince, kadın: "Hayır" deyip yıkandı ve ikisi de gidip Ebu Musa el-Eş'ari'ye şikayette bulundular. Ebu Musa onu kocasına geri döndürdü.

 

Tahric: Said b. MansÜr (3/1218), İbn Uyeyne kanalıyla EyyÜb' dan başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

10995- Hasan(-ı BasrI) bildiriyor: Hanımını Ebu Musa el-Eş'ari'ye şikayet eden bir adama, Ebu Musa hanımını geri döndürdü.

 

 

 

10996- Hasan(-ı BasrI) bildiriyor: Bir adam hanımını bir talakla boşamış ve üçüncü hayızdan yıkanmak için banyoya girinceye kadar onu geri döndürmemişti. Adam şahitlerle gelip banyo da olan hanımını geri döndürdüğünü söyledi ve bunu hanımına duyurdu. Adam (dönmeyi kabul etmeyen hanımını) Ebu Musa el-Eş'arı'ye şikayet edince, Ebu Musa kadına yıkandıktan sonra kendisini döndürdüğüne dair yemin etmesini söyleyince, kadın vücuduna suyu dökmeden önce kocasının kendisini döndürdüğünü itiraf etti. Bunun üzerine Ebu Musa, kadını kocasına geri döndürdü.

 

 

 

10997- Hasan bildiriyor: Ebu Musa bu konuda bu şekilde hüküm verirken yanında bulunan İbn Mes'ud ile istişare etti. İbn Mes'ud da onunla aynı fıkirde olduğunu söyledi. Ebu Musa sonra aynı konuyu Ömer b. elHattab'a yazıp sorunca, Hz. Ömer de aynı şeyi söyledi.

 

 

 

10998- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Ancak kadın temizlenir, sonra yıkanmayı geciktirdiği için namazı kaçırırsa bain talakla boşanmış olur (kocasına dönemez)."

 

 

 

10999- Sevri: "Üçüncü hayızdan yıkanana kadar kocası onu döndürebilir. Temizlendikten sonra bilerek yıkanmadığı zaman temizlendiği zamanın namaz vakti çıkana kadar kocası onu döndürmeye herkesten daha fazla hak sahibidir."

 

 

 

11000- Ubade b. es-Sam it der ki: "Üçüncü hayızdan yıkanmadıkça ve namaz kılabilecek duruma gelmedikçe bain talakla boş olmaz."

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1221) rivayet etmiştir.

 

 

 

11001- Tavus: "Koca, hanımı hayızlı olduğu müddetçe onu geri döndürebilir" demiştir.

 

 

 

11002- Mekhul der ki: Medine'ye gelip Süleyman b. Yesar'ı bulduğumda, bana şöyle dedi: Zeyd b. Sabit: "Kişi hanımını bir veya iki talakla boşarsa ve hanımı üçüncü hayızın ilk kanını görürse, kocası artık onu geri döndüremez" derdi. Ben Zeyd'in bu sözünü kabul etmeyince, Medine halkı beni kınayıp: "Bu adam Zeyd b. Zabit'in sözünü reddediyor" dediler. Medine alimlerine bir bir bu konuyu sorduğumda, bana Ömer b. el-Hattab, Muaz b. Cebel ve Ebu'd-Derda'nın, bu durumdaki kadını, üçüncü hayızdan dolayı yıkanıncaya kadar kocasına döndürdüğünü söylediler.

 

 

 

11003- Zeyd b. Sabit der ki: "Boşanmış kadın üçüncü hayıza gırınce, kocasından bain talakla boşanmış olur ve başkalarıyla evlenmesi helal olur." Zühri de bununla amel ederdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur, "İbn Uyeyne-Süleyman b. Yesar" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

11004- İbn Ömer de Zeyd gibi demiş ve: "Üçüncü hayıza girince, kocasından bain talakla boşanmış olur" demiştir. Hz. Aişe de: "Bekleme süresinden kasıt hayız değil, temizlenmedir" derdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur, "Zühri-Aişe" kanalıyla aynı mana ile rivayet etti.

 

 

 

11005- Haris b. Hişam'dan da Hz. Aişe'nin söylediği gibi bir rivayette bulunulmuştur.

 

 

 

11006- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Şam halkından Ahvas adında bir adam, hanımını bir talakla boşadı ve kadın üçüncü hayız dönemine girince vefat etti. Bu durum, Muaviye'ye arzedilince, Muaviye ne cevap vereceğini bilemedi ve Zeyd b. Sabit'e mektup yazıp sordu. Zeyd: "Kadın üçüncü hayıza girmişse aralarında miras yoktur" şeklinde cevap yazdı. 

 

Tahric: Said b. Mansur, Süleyman kanalıyla Zeyd'den başka bir lafızla ve farklı kanallarla Beyhaki (7/415) rivayet ettiler.

 

 

 

11007- Ma'bed el-Cuheni der ki: "Bu durumdaki kadın, üçüncü hayızdan çıkıp cinselorganını yıkayınca bain talakla boş olur."

 

Tahric: Beyhaki (7/415), Zühri kanalıyla Süleyman' dan rivayet etti.

 

 

 

11008- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Muaviye, Ahvas eş-Şamı'nin hanımı üçüncü hayızdayken ölmesi üzerine, Zeyd'e mektup yazıp bu durumu sorunca, Zeyd: "Aralarında miras yoktur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kesin Talakla Boşanan Kadının iddeti. iddetini Nerede Bekler? Kişi Hammmı Boşadığmı Ondan Gizleyebilir mi?