musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayız ve Lohusa iken Boşamak

 

10950- İbn Abbas der ki; "Dört çeşit talak vardır. Bunlardan ikisi helal, ikisi de haramdır. Helal olan boşama, hanımı temizken onunla ilişkiye girmeden boşaması veya hanımının hamileliği belli olduktan sonra boşamasıdır. Haram olan talak şekli ise, hanımı hayızlıyken boşaması veya ilişkiye girip rahimde çocuk oluşup oluşmayacağını bilmeden boşaması boşamasıdır. "

 

 

10951- İbn Cüreyc der ki; "Ata, kişinin lohusa olan hanımını boşamasını kerih gördüğü gibi, hayızlı olan hanımını boşamasını da kerih görmüştür."

 

 

 

10952- Nafl, İbn Ömer'den bildiriyor; İbn Ömer, hayızlı olan hanımını boşayıp bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımını geri döndürmesini ve temizleninceye, sonra bir daha hayız olup temizleninceye kadar beklemesini, sonra ister boşamasını, ister yanında tutmasını emretti. Allah'ın kadınları boşamayı emrettiği iddet işte budur."

 

Tahric: Malik, Muvatta'da; Buhan (7/52) ve Müslim (1471), Malik kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

10953- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

10954- Nafı bildiriyor: İbn Ömer hayızlı olan hanımını bir talakla boşayınca, Hz. Ömer, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu anlattı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu geri döndürüp temizlenip tekrar hayız olarak temizleninceye kadar beklemesini ve o zaman boşamasını emretti ve: "Allah'ın kadınları boşamayı emrettiği iddet işte budur" buyurdu. Yani: "Temiz olduğu zamanda boşamaktır.''

 

Tahric: Müslim (2/476), İsmail kanalıyla Eyyub' dan ve Buhan (7/75), Nafi' kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

10955- İbn Sırın ve Said b. Cübeyr bildiriyor: "ibn Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hayızlı olan hanımını boşayınca bu durumdan Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahsetti. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona hanımını geri döndürmesini, (temizlenip bir daha) hayız oluncaya ve tekrar temizleninceye kadar beklemesini ve ona dokunmadan boşamasını emretti ve: "Allah'ın kadınları boşamayı emrettiği iddet işte budur" buyurdu. 

 

Tahric: Buhari (7/52) ve Müslim 1771 (13), Enes b. Sirin kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

10956- Şakik Ebü Vail bildiriyor: İbn Ömer hayızlı olan hanımını boşayınca, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona hanımını geri döndürmesini ve temizlenince boşamasını emretti. 

 

Tahric: Beyhaki (7/326), Kabisa kanalıyla Sevri' den rivayet etti.

 

 

 

10957- İbn Cüreyc der ki: Ata ile otururken, Daru'n-Nedve'de Medine'ye gitmek için hazırlanan Nafi’ye birini gönderip: "Abdullah (b. Ömer)'in, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hayızlı olan hanımını boşamasının bir talak sayılıp sayılmadığını sorduğumuzda: "Evet" cevabını verdi .

 

 

 

10958- İbn Sirin der ki: İbn Ömer'e: "Hayızlı olan hanımını boşadığında o boşamayı bir talak saydın mı?" diye sorulunca: "Aciz düştüysem ve elimden gelen başka bir şey yoksa beni bundan (talaktan) ne men edebilir ki?" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Müslim, Enes b. Sirin kanalıyla İbn Ömer' den aynısını rivayet etti.

 

 

 

10959- İbn Sirın der ki: Yirmi yıl boyunca, İbn Ömer'in Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hayızlı olan hanımını üç talakla boşadığını duydum. Sonunda Yunus b. Cübeyr bana, bu durumu İbn Ömer'e sorarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hanımını kaç talakla boşadın?" dediğini, İbn Ömer'in de: "Bir talakla boşadım" dediğini söyledi. 

 

Tahric: Ebu Davud (2183), Abdurrezzak kanalıyla; Müslim (2/477), İsmail kanalıyla Eyyub' dan bundan daha uzun bir metinle ve Buhari (7/76), Muhammed b. Sırin kanalıyla aynı mana ile rivayet ettiler.

 

 

 

10960- Ebu'z-Zübeyr bildiriyor: Urve'nin azatlısı Abdurrahman b. Eymen, İbn Ömer'e: "Hayızlı olan hanımını boşayan kişi hakkında ne dersin?" dye sorunca şöyle cevap verdi. Abdullah b. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hayızlı olan hanımını boşayınca, Hz. Ömer bu durumu Resu lullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu geri döndürsün" buyurarak bu boşamayı geçerli saymadı ve: "Hanımı temizlenince onu boşasın veya yanında tutsun" buyurdu. İbn Ömer der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dedikten sonra: "Ey Peygamber! Kadınları boşayacağınızda, onları iddetlerinin başlangıcında boşayın" ayetini okudu.

 

Tahric: Müslim (2/477), Haccac kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti ve: Ravi: "Urve'nin azatlısı" derken hata etmiştir. ÇÜnkÜ: "Uzza'nın azatlısı" olması gerekir" dedi.

 

 

 

10961- Tavus bildiriyor: Bir adam İbn Ömer'e hayızlı olan hanımını boşayan kişinin durumunu sorunca, İbn Ömer: "Abdullah b. Ömer'i tanıyor musun?" karşılığını verdi adam: "Evet" cevabını verince, İbn Ömer şöyle dedi: "O, hayızlı olan hanımını boşayınca Hz. Ömer Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu bildirdi ve Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona hanımını geri döndürmesini emretti." (Tavus der ki: "ibn Ömer'in adama bundan başka bir şey söylediğini duymadım.''

 

Tahric:2 Müslim 1471 (13), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti. 2 Müslim 1471 (13), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti. 2 Müslim 1471 (13), Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10962- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi hayızlı olan hanımını boşayınca durum ne olur?" diye sorunca: "Onu geri döndürür ve temizlenince başar veya yanında tutar" cevabını verdi. 

 

Tahric: Müslim, Abdurrezzak kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10963- İbn Cüreyc der ki: Amr b. Dinar'a: "Hayızlı olmayan lahusa boşanabilir mi?" diye sorunca: "Onun durumu, hayızlıyken boşanan kadın gibidir" cevabını verdi.

 

 

 

Hayızlı veya Lohusa iken Üç Talakla Boşanan Kadının iddeti Boşandığı Hayızdan mı Başlar?

 

10964- Nafi bildiriyor: Bir adam hayızlı olan hanımını üç talakla boşayıp durumu İbn Ömer'e sorunca, İbn Ömer: "Rabbine asi oldun ve hanımın senden bain talakla boş oldu. Artık başka bir adamla evlemeden sana helal olmaz" cevabını verdi.

 

 

 

10965- Şa’bi bildiriyor: Bir adam hayızlı olan hanımını üç talakla boşayınca, (kadı) Şureyh'e: "Bu hayızdan sonra üç hayız dönemi bekleyip bu hayızı saymayacak mı?" diye sordu. Şureyh: "insanlar arasındaki uygulama bu şekildedir" cevabını verdi.

 

 

 

10966- Zeyd b. sabit, hayızlı olan hanımını boşayan kişiyle ilgili olarak şöyle dedi: "Talakı geçerli olur ve o hayızdan sonra üç hayız müddeti daha iddet bekler."

 

 

 

10967- Ebu Kılabe: "Kadın hayızlıyken boşanırsa, o hayızı iddetten saymaz, bir sonraki hayızı iddetten sayar" demiştir.

 

 

 

10968- Başka bir kanalla Zühri ve Katade'den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

10969- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi hanımını hayızlıyken boşarsa durum ne olur?" diye sorunca: "Bu hayız dönemini üç hayız döneminden saymaz" cevabını verdi. Ben: "Hayız olduğu saatte boşarsa?" diye sorunca da: "Yine de saymaz. Öğrendiğimize göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İbn Ömer'e: "Onu geri döndür, temizlenince boşa veya yanında tut" buyurdu" cevabını verdi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari (4625, 4953, 5023) ve Müslim (1471) rivayet etti.

 

 

 

10970- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Eğer doğumdan sonra lohusayken onu boşarsa, lohusa dönemi bittikten sonra üç hayız dönemi iddet bekler."

 

 

 

10971- Sevr!: "Lohusa olan kadın hayızlı gibidir. Loğusa olarak geçirdiği müddeti iddetten saymaz" demiştir.

 

 

 

10972- İbn Cüreyc der ki: Amr b. Dinar'a: "Lohusa olanın talakı hayızlı olanın talakı gibi midir?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi.

 

 

 

10973- İbn Cüreyc der ki: Abdulkerim'e: "Onu hayızlıyken boşarsa, sünnet olan, geri döndürmesidir. Temizlik dönemi gelince boşar veya yanında tutarsa sonra bir hayız dönemi bitince, o hayız dönemini iddetten saymaz mı?" diye sorunca, Abdulkerım: "Evet saymaz'' cevabını verdi.

 

 

 

10974- Osman b. Matar bildiriyor: Said b. Ebi Arube'ye, hayızlı olan hanımını üç talakla boşayan kişinin durumu sorulunca şöyle dedi: Katade, Said b. el-Müseyyeb'in, Ebu Ma'şer de ibrahim'in: "Bu hayızlık dönemini iddet bekleyeceği sürenin içinde sayar" dediğini bildirir.

 

Matar der ki: Hasan(-ı Basri) de: "Bu hayızlık dönemini iddeti içinde sayar" demiştir.

 

 

 

Bakire Olan Hayızlıyken Boşanabilir mi?

 

10975- Sevri, kişinin bakire olan kızı hayızlıyken boşamasıyla ilgili olarak: "Boşamasında sakınca yoktur. Çünkü bu durumda erkeğin beklemesi gereken bir iddet yoktur" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Başkasıyla Nikahlandıktan Sonra Geri Döndürüldüğünü Öğrenen Kadın