musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hanımları

 

13995- Zühri der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımları şunlardır: "Hatice (Hadice) binti Huveylid, Aişe binti Ebi Bekr, Ümmü Seleme binti Ebi Ümeyye, Hafsa binti Ömer, Ümmü Habıbe binti Ebi Süfyan, Cüveyriyye binti'I-Haris, Meymune binti'l-Haris, Zeyneb binti Cahş, Sevde binti Zem'a ve Safıyye binti Huyey. Hz. Hatice dışında sayılanlar Hz. Hatice'nin vefatından sonra yanında aynı nikah altında duranlardır. Diğer hanımları da Cevn oğullarından el-Kindiyye, Amir b. Kilab oğullarından el-Aliye binti Zabyan ve Hilaloğullarından bir kadın olan Zeyneb binti Huzeyme'dir."

 

Ma'mer der ki: Zühri'nin bildirdiğine göre Urve b. ez-Zübeyr şöyle demiştir: "(Umeyme) el-Kindiyye (zifaf gecesi) Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girince: "Senden Yüce Allah'a sığınırım!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen büyük olan Allah'a sığındın; ailenin yanına geri dönı" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (9/285), "Evzai-Hz. Aişe" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13996- Zühri bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aliye binti Zabyan'ı boşadıktan sonra Aliye amcasının oğluyla evlendi. Bu olay Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerinin başkalarıyla evlenme yasağının nazil olmasından önceydi. Aliye'nin de amcası oğlundan çocukları oldu."

 

Tahric: Beyhaki (7/73) aynı kanalla rivayet etti.

 

 

 

13997- Yahya b. Ebi Kesır der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlendiği ilk kadın Hz. Hatice'dir. Ondan sonra Sevde binti Zem'a ile evlendi. Daha sonra Hz. Aişe'yle Mekke'de iken evlendi, Medine'ye hicretten sonra da onunla zifafa girdi. Medine'deyken Zeyneb binti Huzeyme el-Hilaliyye ile evlendi. Ondan sonra Üm mü Seleme, sonra da Cüveyriyye binti'l-Haris ile evlendi. Cüveyriyye, Yüce Allah'ın ganimet malları içinde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ihsanıydı. Daha sonra Meymune binti'l-Haris ile evlendi ki Meymune kendini Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hibe etmişti. Daha sonra Safıyye binti Huyey ile evlendi. Safiyye de Hayber savaşında Yüce Allah'ın ganimet malları içinde Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ihsanıydı. Daha sonra Zeyneb binti Cahş ile evlendi. Zeyneb daha önce Zeyd b. Harise ile evliydi. Zeyneb binti Huzeyme, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz hayatta iken vefat etti. Hz. Hatice de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayattayken Mekke'de vefat etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kilab b. Rabia oğullarından Aliye binti Zabyan adında bir kadınla da evlendi. Ancak zifaf gecesi yanına sokulduğu zaman onu boşadı. Yine Huzaa kabilesinden Mustalik oğullarından Cüveyriyye ile evlendi. Ayrıca Hafsa, Ümmü Habıbe ve Kelb oğullarından bir kadınla da evlendi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) toplam olarak ondört kadınla evlenmiştir.''

 

Tahric: Aynı kanalla Beyhaki (7/70-72) rivayet etti.

 

 

 

13998- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah) ile Amr (b. Dinar) şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri şunlardı: "Hatice, Aişe, Ümmü Seleme, Hafsa, Ümmü Habıbe, Cüveyriyye el-Mustalikıyye, Meymune, Esed kabilesinden olan Harb oğullarından Zeyneb binti Cahş, Amir b. Luey oğullarından Sevde ve Safıyye b. Huyey. Safıyye'nin de örtünmesi emredilmişti."

 

 

 

13999- Şa’bi bildiriyor: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kinde kabilesinden bir kadınla evlenmişti. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından sonra getirildi."

 

 

 

14000- İbn Cüreyc bildiriyor: İbn Ebi Müleyke ile Amr: "Hz. Hatice'den sonra Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dokuz tane hanımı oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde de hepsi hayattaydı" demişlerdir.

Osman b. Ebi Süleyman bunu şu eklemeyle rivayet eder: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu dokuz eşinden başka, her ikisi de Amir b. Sa'sa'a oğullarından olan iki kadınla daha evlenmiştir ki ikisiyle de zifafa girdi. Bunlardan biri Ümmü'I-Mesakın (Yoksulların Anası) olarak çağrılırdı ve yoksullara karşı diğer eşlerinden daha fazla iyilik yapardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cevn oğullarından da bir kadınla evlenmişti. Ancak yanına gelince ondan Allah'a sığındı. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu boşadı. Kinde kabilesinden bir kadınla evlendi, ancak onunla zifafa girmedi. Bu kadın Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra başkasıyla evlendi. Ancak Hz. Ömer onları ayırdı ve kocasını da dövdü. Kadın: "Ey Ömer! Bana karşı Allah'tan kork! Şayet müminlerin annelerinden biriysem o zaman örtünmemi emret ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer eşlerine yaptığın maddi yardımları bana da yap" dedi. Hz. Ömer: "Bunu yapamam" karşılığını verdi. Kadın: "O zaman bırak evleneyim" deyince, Hz. Ömer: "Hayır! Seni rahatına bırakmam ve bu konuda kimseyi de dinlemem!" karşılığını verdi.

 

 

 

14001- Ata (b. Ebi Rebah) bildiriyor: "Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde dilediği sayıda kadınla evlenmesine izin verilmişti" dedi. ''

İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bunu kimden naklen söylüyorsun?" diye sorduğumda, Ata: "Bilmiyorum, ama sanırım bir adamın böyle dediğini işittim" karşılığını verdi. Ancak Amr bana şöyle dedi: Kaç zamandır Ata (b. Ebi Rebah)'ın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde dilediği sayıda kadınla evlenmesine izin verilmişti" dediğini duyuyorum.

 

Tahric: Tirmizi (4/167), "İbn Uyeyne-Ata" kanalıylai Nesai ve İbn Sa'd (8/194, 195) farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

14002- Zühri der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde bildiğimiz kadarıyla istediği kadınla evlenebilirdi." 

 

Tahric: İbn Sa'd (8/194), "Vakidi-Zühri" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti. Başka şahitleri de vardır.

 

 

 

14003- Hişam b. Urve, babasından bildirir: "Hz. Hatice, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicretinden üç yıl veya buna yakın bir süre önce vefat etti. Hz. Aişe'yle de Hz. Hatice'nin vefatına yakın nikah kıydı. Hz. Hatice vefat edene kadar da kimseyle evlenmedi."

 

 

 

14004- Ma'mer bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan(-ı BasrI) şöyle demiştir: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri boşanma ile kalma arasında muhayyer bırakıldıklarında Yüce Allah ile Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seçtiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara karşı sabır gösterdi. Yüce Allah da: "Bundan sonra, güzellikleri hoşuna gitse bile başka kadınlarla evlenmek, eşlerini boşayıp başka eşler almak sana helal değildir. Ancak sahip olduğun cariyeler başka. Şüphesiz Allah, her şeyi gözetleyendir"[Ahzab, 52] ayetini indirdi.

 

 

 

14005- Zühri şöyle demiştir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cariye olarak iki eşi vardı. Bunlardan biri el-Kıbtıyye'dir. Diğeri de Reyhane binti Şem'un'dur."

 

 

 

14006- Ali b. Ebi Talib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kendi zamanının en hayırlı kadını Meryemdir. Yine kendi zamanının en hayırlı kadını Hatice binti Huveylid'dir. ''

 

Tahric: Buhari (7/91), Tirmizi (4/365), Abde kanalıyla Hişam'dan ve Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

14007- Zühri der ki: Hz. Hatice vefat edene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kimseyle evlenmedi. Hz. Aişe de şöyle derdi: "Hatice'yi hiç görmedim. Ancak Hatice'yi kıskandığım kadar başka kimseyi kıskanmış değilim, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu çokça anardı.''

 

Tahric: Buhari (9/262), "Hişam-Hz. Aişe" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

14008- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah): "Hz. Hatice vefat edene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kimseyle evlenmedi" demiştir.

 

Tahric: Zühri kanalıyla Taberani (22/450) rivayet etti. Aişe hadisinden şahidini Müslim (2436) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Çocukları