musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Az Emme Durumunda Süt Akrabalığı

 

13910- Urve bildiriyor: Haccac b. el-Haccac el-Eslemi bu konuda Ebu Hureyre'den fetva isteyince: "Ancak bağırsakları (mideyi) dolduracak kadar emildiğinde sütten dolayı haramlık doğar" cevabını aldı. 

 

Tahric: Beyhaki (7/456), İbn Uyeyne kanalıyla Hişam' dan rivayet etti.

 

 

 

13911- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Süt emmenin azı da, çoğu da haramlığı doğurur" dedi. İbn Ömer, ibnu'z-Zübeyr'in Hz. Aişe'ye dayanarak yedi defadan az olan süt emmenin haramlığı ortaya çıkaramayacağı yönünde hüküm verdiğini işitince şöyle demiştir: "Yüce Allah, Aişe'den daha hayırlıdır. Allah bu konuda: "SÜt hacılarınız"[Nisa, 23] buyurmuş ve bir ya da iki defa süt emmeden bahsetmemiştir."

 

 

 

13912- Hz. Aişe der ki: "Bilinen beş defa emmeden daha az olanlarda haramlık ortaya çıkmaz."

 

Tahric: Beyhaki (7/456), Abdürrezzak'ın kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13913- Hz. Aişe der ki: "Kur'an'da bu konuda nazil olan hüküm, bilinen on emmenin (kan bağıyla haram kılınan şeyleri) haram kılacağı şeklindeydi. Daha sonra ise beş emmeye indirildi."

 

 

 

13914- İbn Tavus, babasından (Tavus'tan) bildirir: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri için bilinen bir emzirme sayısı vardı. Ancak sonradan bu uygulama kaldırıldı ve emmenin çoğu da, azı da haramlığı doğurur oldu."

 

 

 

13915- Ma' mer bildiriyor: "Resulullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri yetişkin birini emzirdikleri zaman (doğan akrabalıktan dolayı) bunlar yanlarına rahatça girebiliyorlardı. Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşlerine has bir şeydi. Ancak diğer Müslümanlar için emzirmenin bebeklikte olması gereklidir."

 

 

 

13916- Abdulkerim bildiriyor: Tavus'a; "Yedi defadan daha az olan emmede haramlığın ortaya çıkmayacağını, ancak bu sayının sonradan beş defaya indiğini söylüyorlar" dediğimde şu karşılığı verdi: "Önceleri bu konuda uygulama böyleydi. Ancak daha sonra olan bir olay yüzünden yeni bir yasaklama geldi ve bir defa emme bile haramlığı ortaya çıkarır oldu."

 

 

 

13917- Tavus der ki: "Bir defa süt emme de haramlığı ortaya çıkarır."

 

Tahric: el-Cevheru'n-Naki'de (7/459) geçtiği üzere İbn Ebi Şeybe, "Ebu Halid el-Ahmer-İbn Abbas" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13918- İbn Cüreyc bildiriyor: İbn Tavus'un bana bildirdiğine göre babası (Tavus): "Bir defa süt emme de haramlığı ortaya çıkarır" demiştir. Ona: "Bir defa emmeden kasıt, bir defa içe çekmek mi?" diye sorduğumda, İbn Tavus: "Evet!" dedi.

 

 

 

13919- Amr b. Dinar bildiriyor: Adamın biri İbn Ömer'e: "Bir veya iki defa süt emmekle haramlık ortaya çıkar mı?" diye sorunca, İbn Ömer:

"Bizim bildiğimiz böylesi bir durumda süt kızkardeşin haram olacağıdır" karşılığını verdi. Adamın biri: "Ama müminlerin emiri (ibnu'z-Zübeyr) bir veya iki defa süt emmeyle haramlığın ortaya çıkmayacağını söylüyor" deyince, İbn Ömer: "Yüce Allah'ın bu konudaki hükmü senin ve müminlerin emirinin hükmünden daha hayırlıdır" karşılığını verdi.

 

 

 

13920- Başka bir kanalla İbn Ömer ile ibnu'z-Zübeyr'den aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Beyhaki (7/458), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

13921- ibrahim b. Ukbe bildiriyor: Urve b. ez-Zübeyr'e gelip çocuğun bir kadından az miktarda süt emmesi konusunu sordum. ibnu'z-Zübeyr: "Hz. Aişe bu konuda yedi defadan daha az olan emmelerde haramlığın ortaya çıkmayacağını söylerdi" dedi. ibnu'I-Müseyyeb'e gelip aynı şeyi sorduğumda şu karşılığı verdi: "Bu konuda Aişe ile İbn Abbas gibi düşünmüyorum. Bana göre çocuğun midesine bir damla süt indiği bilindiğinde haramlık doğar.''

 

Tahric: Beyhaki (7/459), Vuheyb kanalıyla İbrahim b. Ukbe' den farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

13922- Eyyüb bildiriyor: ibnu'z-Zübeyr: "Sütten bir iki defa içe çekme ile haramlık ortaya çıkmaz" derdi. Bunu da Hz. Aişe'den naklen söylerdi.

 

 

 

13923- Zühri, Katade ve Hasan: "Emmenin azı da, çoğuda süt akrabalığını doğurur" demişlerdir.

 

 

 

13924- Mücahid bildiriyor: Hz. Ali ile İbn Mes'ud: "Emmenin azı da, çoğuda süt akrabalığını doğurur" dediler.

Abdürrezzak der ki: Bunu Ma'mer'e zikrettiğimde: "Sevri doğru söylemiş" karşılığını verdi.

 

Tahric: Beyhaki (7/458), Ali ile İbn Mes'ud'dan farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

13925- Abdullah b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sütten bir iki defa içe çekmekle haramlık ortaya çıkmaz" buyurmuştur.

 

Tahric: Beyhaki (7/454), Enes b. İyad kanalıyla Hişam b. Urve'den rivayet etti.

 

 

 

13926- Ümmü'l-Fadl bildiriyor: Adamın biri karısını boşadı ve başka bir kadınla evlendi. Ancak daha sonra eski karısının yeni karısını emzirmiş olduğunu söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu konuda: "Sütten bir iki defa içe çekmekle haramlık ortaya çıkmaz" buyurdu.

 

Tahric: Müslim, "el-Mu'temir-Eyyub" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

13927- Zühri bildiriyor: "Hz. Aişe, Ümmü Gülsüm'e Salim'i emzirmesini söyledi. Ümmü Gülsüm, salim'i beş defa emzirdikten sonra hasta oldu. Bundan (yedi defadan az olmasından) dolayı Salim, Hz. Aişe'nin yanına giremezdi. "

 

 

 

13928- Nafi' bildiriyor: Salim b. Abdillah'ın bana bildirdiğine göre Hz.

Aişe kendisini kızkardeşi Ümmü Gülsüm'e göndermiş ve on defa ondan süt emmesini söylemişti. Bu şekilde Salim büyüyünce Hz. Aişe'nin yanına rahatça girebilecekti. Ancak Ümmü Gülsüm, Salim'i üç defa emzirdikten sonra hasta düştü. Bundan (on defadan az olmasından) dolayı Salim, Hz. Aişe'nin yanına giremezdi.

 

Hz. Aişe'nin de şöyle dediği zikredilir: "Yüce Allah'ın Kitab'ında önceleri on defa emmenin haramlığı doğuracağı vardı. Daha sonra bu sayı beşe indirildi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatıyla Kur'an'ın yürürlükten kaldırılan hükümleri de vardı."

 

Tahric: Beyhaki (7/457), Malik kanalıyla Nafi' den kısa bir metinle rivayet etti.

 

 

 

13929- İbn Ömerlin azatlısı Nafılı İbn Ömer'in karısı olan Bintu Ebi Ubeyd'den bildirir: ''Resülullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hafsa binti Ömerı Hz. Ömer'in azatlılarından birinin yeni doğmuş çocuğunu emzirmesi için kızkardeşi Fatıma binti Ömerle gönderdi ve onu on defa emzirmesini söyledi. Fatıma da bu çocuğu on defa emzirdi. Bundan dolayı çocuk büyüdükten sonra Hafsa'nın yanına girebiliyordu.''

 

ibn Cüreyc der ki: ''Bana bildirilene göre bu çocuğun adı da Asım b. Abdillah b. Sa'd idi. Said da İbn Ömer'in azatlısıydı. Bunu da bana Müsa, Nafi’den naklen söyledi.''ı

 

 

 

13930- İbn Aclan der ki: Bana bildirilene göre Hz. Ömerle bir erkek ile kız getirildi. Bunlar evlenmek istemiş, ancak kendilerine kızın annesinin çocuğu emzirdiği söylenmişti. Hz. Ömer: ''Kızın annesi onu nasıl emzirmiş?" diye sorunca: ''Çocukken, yanından geçerken ağladığını görmüş ve onu emzirmiş veya az bir şey içirmişH karşılığını verdiler. Bunun üzerine Hz. Ömer sopasını onlara doğru kaldırdı ve: ''Bunları evlendirin! Çünkü süt akrabalığı, çocuğu kucağa alıp tam olarak emzirmekle olur' dedi.

 

Tahric: Beyhaki, Malik kanalıyla NaRden rivayet etti .

 

 

 

13931- Amr b. Şuayb bildiriyor: Süfyan b. Abdillah, Hz. Ömer'e bir mektup yazarak haramlığı ortaya çıkaran süt emmenin nasıl olacağını sordu. Hz. Ömer de: "Dirar, afafe ve melce ile süt haramlığı doğmaz" şeklinde bir cevap yazdı.

 

Dİrar, birbirlerine haram olsunlar diye iki çocuğu emzirmedir. MMe, emzirme sonrası memede kalan az miktardaki süttür. Melce de kadının başka birinin çocuğunu gizlice alıp ona memesini vermesidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Leben-i Fahl (Süt Babalığı)