musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Babanın Kendi Oğluna Zina iftirasında Bulunması

 

13806- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: Baba kendi oğluna zina iftirasında bulunduğu zaman cezalandırılmaz. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Aranızda anlaşıp birbirinizi affedin. Zira cezayı gerektiren bir dava bana geldiği zaman o cezanın uygulanması gerekir" buyurmuştur. 

 

Tahric: Ebu Davud, "İbn Cüreyc-Abdullah b. Amr b. el-As" kanalıyla ve Beyhaki (8/331), Ebu Davud kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

13807- (ibn Şihab) Zühri der ki: "Cezayı gerektiren bir dava yetkili birine taşındığı zaman artık hiç kimse o cezanın uygulanmasına engel olamaz."

 

 

13808- Başka bir kanalla İbn Şihab' dan aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

13809- Sevri bildiriyor: işiten birinin bildirdiğine göre Hasan(-ı Basri) ile Ata: "Oğlundan dolayı babaya ceza uygulanmaz" demişlerdir.

 

 

13810- Mücahid der ki: "Oğlundan dolayı babaya kısas uygulanmaz."

 

 

13811- Halid el-Hazza bildiriyor: "Ömer b. Abdilazız bir adamı cezalandırmak üzere kendi oğluna teslim etti."

 

 

13812- İbn Cüreyc der ki: "Eyle valisi Ruzaykı, Ömer b. Abdilazız'e bir mektup yazıp kendi oğluna zina iftirasında bulunan bir babanın durumunu sordu. Ömer cevaben oğlu onu affetmediği sürece babaya kazf / iftira cezası uygulamasını söyledi."

 

 

13813- Ruzayk der ki: Adamın biri yanımda oğluna zina iddiasında bulundu. Adama kazf / iftira cezası uygulamak istedim, ancak oğlu: "Babama ceza vereceğine zina ettiğimi itiraf ederim" dedi. Bunun karşısında ne yapacağımı bilemedim ve Ömer b. Abdilazızle mektup yazarak durumu sordum. Ömer de cevaben oğlu onu affetmediği sürece babaya kazf / iftira cezasını uygulamamı söyledi.

 

 

13814- Süfyan(-ı Sevri) der ki: "Babasına zina iftirasında bulunan oğlun cezalandırılacağı konusunda şüphe yoktur. Ancak oğluna zina iftirasında bulunan babanın cezaldırılmaması müstehab görülür."

 

 

13815- Süfyan(-ı Sevri) der ki: "Evli olmayan kadın zina edip bu ilişkiden doğan çocuğunu öldürdüğü zaman ona had cezası verilmez."

 

 

13816- Ömer b. el-Hattab der ki: "Cezayı gerektiren bir dava yetkili birine taşındığı zaman artık tarafların birbirlemi affetmesi sözkonusu olamaz ve bu durumda cezanın uygulanması sünnettendir."

 

 

13817- Ruzayk der ki: Ömer b. Abdilaziz, oğluna zina iftirasında bulunan baba konusunda: "Oğlu onu affetmediği sürece babaya kazf / iftira cezasını uygula" şeklinde bir mektup yazdı. Ben bunu bu babaya has bir uygulama zannettim ve bu konuda bir mektup yazıp sordum. Ömer cevaben bunun insanların geneli için geçerli olduğunu yazdı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

iki Adamın Bir çocuğu Sahiplenmesi