musannef

Abdurrezzak

Talak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cahiliye insanlarına Zina iftirasında Bulunmak

 

13779- Zühri bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab, birinin Vahiliye döneminde ölmüş olan annesine zina iddiasında bulunan bir adama kazf cezasını uyguladı,"

 

 

13780- Zühri bildiriyor: Adamın biri annesi Cahiliye döneminde ölmüş olan birine: "Ey bayraklı kadının oğlu!" dedi. Mervan bunu diyen adama: "Ya kadının bayraklı biri olduğuna dair kanıt getirirsin ya da sana kazf cezasını uygulanm" dedi. Adam buna dair kanıt getiremeyince Mervan ona kazf / iftira cezasını uyguladı. Zira Cahiliye döneminde fahişelere (kapılarına işaret olarak bayrak diktikleri için) "Bayraklı Kadın" denilirdi.

 

 

13781- Zühri der ki: "Hakkında zina suçlamasında bulunulan böylesi bir kadının Müslüman bir oğlu varsa onun onuru için iddia sahibine kazf / iftira cezası verilir."

 

 

13782- Zühri bildiriyor: Hz. Ebu Bekr ve ondan sonraki halifeler Müslüman birinin annesine Yahudi veya Hıristiyan olsa dahi zina suçlamasında bulunanlara Müslüman olan oğlunun saygınlığı için kırbaç atmışlardır. Bu uygulama da Ömer b. Abdilazız Medine valisi olana dek devam etmişti. Ömer b. Abdilazız bu konuda bir şey işitmiş değildi. Bu konuyu danışınca da Abdullah b. Ubeydillah b. Ömer b. el-Hattab: "Kafır biri için bir müslümana had cezası uygulanmasını uygun görmüyoruz" dedi. O günden sonra da böylesi durumlarda iddia sahibini cezalandırma uygulaması bırakıldı.

 

 

13783- Yahya b. el-Muğıre bildiriyor: Mahrame b. Nevfel, müslüman birinin Cahiliye döneminde ölen annesi hakkında: "Cahiliye döneminde annenle ilişkiye girdim" dedi. Ömer b. el-Hattab bunu duyunca: "Bir daha kimse böyle bir şeyi söylemesin!" diyerek insanları uyardı.

 

 

13784- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah), Müslüman bir erkekle evli olan Hıristiyan kadına zina suçlamasında bulunan kişi hakkında: "Kazf / iftira cezası verilmez, ancak tazir cezası alır. Müşrik birine zina iddiasında bulunması halinde de kazf / iftira cezası verilmez, ancak tazir cezası alır" dedi.

 

 

13785- Ebu Seleme bildiriyor: Bir adam başka birinin annesini Cahiliye dönemindeyken yaptığı çirkin bir şeyden (fuhuştan) dolayı ayıplayınca adam onu Ömer b. el-Hattab'a şikayet etti. Ancak Hz. Ömer: "Bundan dolayı adam cezalandırılmaz" dedi.

 

 

 

Kölenin Hür Birine Zina iftirasında Bulunması

 

13786- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah): "Hür birine zina iftirasında bulunan köleye hür biriyle evli olsa da, olmasa da kırk kırbaç atılır" dedi. Ona: "Seksen kırbaç atılacağını söylüyorlar" dediğim zaman bunu kabul etmedi. Sonra: "Namuslu kadınlara zina isnad edip sonra da dört şahit getiremeyenlere seksen kırbaç vurun. Artık onların şahittiğini asla kabul etmeyin" ayetini okudu ve: "Oysa kölenin zaten şehadeti geçerli değildir" dedi.

 

 

13787- Süleyman b. Musa bildiriyor: Adamın biri bazı şeyleri sormak üzere Abdulmelik (b. Mervan)'a gitti. Sormak istediği konuları da bana söylemişti. Abdulmelik soruları içeren kağıdı Kabısa'ya okudu. Hür birine zina iftirasında bulunan kölenin cezasına yönelik soruya Kabısa: "Köleye seksen kırbaç atılır" dedi.

 

 

13788- Cafer b. Muhammed b. Ali, babasından bildirir: "Hz. Ali hür birine zina iftirasında bulunan bir köleye kırk kırbaç attı."

 

 

13789- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısını bildirir.

 

 

13790- Ömer b. Ata bildiriyor: İbn Abbas'ın azatlısı ikrime: "Hür birine zina iftirasında bulunan kölenin cezası kırk kırbaçtır" derdi.

 

 

13791- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Hür birine zina iftirasında bulunan köleye kırk kırbaç atılır."

 

 

13792- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Böylesi bir köleye kırk kırbaç atılır." Ma'mer der ki: "Alimlerin çoğunun da bu konuda böyle dediğini gördüm."

 

 

13793- Abdullah b. Amir b. Rabia der ki: "Hz. Ömer, Hz. Osman ve sonraki halifelerin dönemine yetiştim. Hepsi de zina iftirasında bulunan köleye sadece kırk kırbaç atarlardI." 

 

Tahric: Beyhaki (8/251), el-Adeni kanalıyla Sevri'den ve Kenz'de geçtiği üzere İbn Sa'd rivayet ettiler.

 

 

 

13794- Ebu'z-Zinad der ki: Ömer b. Abdilazız, zina iftirasında bulunan bir köleye seksen kırbaç attı. Bu konuyu Abdullah b. Amir'e sorduğumda: "Hz. Ömer ve diğer tüm halifelerin dönemine yetiştim. Hiçbirinin zina iftirasında bulunan köleye kırk kırbaçtan fazla attıklarını görmedim" dedi.

 

Tahric: Malik ve onun kanalıyla Beyhaki (2/251) rivayet ettiler.

 

 

 

13795- Zühri der ki: "Hür birine zina iftirasında bulunan bir köleye seksen kırbaç atılır."

 

 

 

Hür Birinin Köleye Zina iftirasında Bulunması

 

13796- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Köle birine zina iftirasında bulunan hürün cezası konusunda ne dersin?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Böylesi bir durumda hür olana kazf / iftira cezası, tazir cezası veya benzeri hiçbir ceza verilmez. Hür biriyle evli olan cariyeye veya Müslümanla evli olan Hıristiyan kadına zina suçlamasında bulunan hür birine de ceza yoktur. Ancak yetkili kişi gerekli ve uygun görürse onu cezalandırabilir."

 

 

 

13797- Zühri der ki: "Köle veya cariyeye zina iftirasında bulunan (hür) kişiye tazir cezası verilir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişinin Sarhoşken Birine Zina Suçlamasında Bulunması