musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kişiye Evlendiği Kadından Başkasının Gönderilmesi

 

10712- Ata el-Horasanı bildiriyor: Annesi arap olan ve annesi acem olan bir kız kardeşi bulunan bir kadını babasından istedi, baba da onu verdi. Adama annesi acem olan kadın gönderildi ve adam onunla gerdeğe girdi. Sabah olunca adam kadının istediği kişi olmadığını anladı. İbn Abbas bu meseleyle ilgili şöyle hüküm verdi: "Mehir, kendisiyle gerdeğe girdiği kadına aittir. Adam da annesi arap olan kadını alır, onun da mehrini kadının babası verir. Adam, gerdeğe girdiği kadının iddeti bitmeden de evlendiği kardeşiyle gerdeğe giremez."

 

 

 

10713- Hz. Ali de bu aynı durumla ilgili bu şekilde hüküm vermiştir.

 

 

 

10714- Hz. Ali'nin arkadaşı Ebu'I-Vadi der ki: "Hz. Ali, kızını biriyle evlendiripı onun yerine kardeşini gönderen babayla ilgili olarak şöyle hüküm verdi: "Kendisiyle gerdeğe girilen kadın, babasının evindeki kardeşine verilen mehri alır. Baba da diğer kardeşe mehri verip kocasına gönderir."

 

 

 

10715- Ali b. Ebi Talib, yanında beş kızı olup birini evlendiren ve onun yerine başka kızını gönderen babayla ilgili şöyle hüküm verdi: "Koca, kadınla gerdeğe girdiği için kadın mehri alır. Baba da, asıl vermesi gereken kızının mehrini verip hazırlayarak kocasına gönderir. Eğer koca bilerek o kızla gerdeğe girmişse kendisine had uygulanır."

 

 

 

10716- Zühri, buna benzer durumlar için: "Babaya yüz kırbaç vurularak cezalandırılır" derdi.

 

 

 

10717- Katade der ki: "Gerdeğe girdiği kadının mehri kocaya aittir. Koca da ödediği mehri kızın babasından alır. Asıl istediği kadın ise onun hanımıdır ama eğer bilmeden diğeriyle gerdeğe girmişse, onun iddeti bitmeden asıl hanımıyla evlenemez."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hadım Olanın Nikahı