musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Erkeğin Kesin Talakla Boşadığı Kadının Kızkardeşiyle Evlenebilmesi için Bekleyeceği Süre

 

10561- Ata (b. Ebi Rebah), dört hanımı olup birini kesin talakla boşayan erkek hakkında şöyle demiştir: "Dördüncüsünün iddeti bitmeden bir başkasıyla evlenebilir. Çünkü bu kişi boşadığı kadına insanların en uzağıdır." İbn Şihab: "Kızkardeşler için de durum aynıdır" demiştir.

 

 

10562- Başka bir kanalla İbn Ebi Necih'ten bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1740) bu isnadla rivayet etti.

 

 

 

10563- Tavus der ki: "Kişi, hanımını usulüne uygun şekilde, kesin talakla boşamışsa, o saatte bile bir başkasıyla evlenebilir."

 

 

10564- Zühri: "Kişi hanımını üç talakla boşamışsa, başkasıyla (beklemeden) evlenebilir. Çünkü artık ne kendisi boşadığı kadına varis olabilir, ne de o kadın kendisine varis olur" demiştir. Ma'mer: "Hasan da aynı şeyi söylemiştir" dedi.

 

 

10565- Salim b. Abdillah, bir adamla evli olan dört kadından birini, bu adamın boşaması durumunda, kadının iddeti bitmeden bu adamın evlenip evlenemeyeceği konusunda şöyle dedi: "Sakiften bir adam gelip buna benzer bir konuda Osman b. Affan le konuşunca, Hz. Osman: "Onu üç talakla boşadıysan, ne o sana ne de sen ona varis olamazsınız. Eğer istersen evlenebilirsin" dedi.

 

 

10566- Zeyd b. Sabit: "Kişi, dördüncü hanımını boşarsa, boşadığı hanımının iddeti bitmeden başkasıyla evlşenemez" demiştir.

 

 

10567- Ebu Kılabe der ki: "Velid b. ukbe'nin dört hanımı vardı ve birini üç talakla boşadı. Sonra bu kadının iddeti bitmeden başkasıyla evlenince, Mervan onu evlendiği kadından ayırdı."

 

 

10568- Amr b. Şuayb der ki: "Mervan, valiyken, kendisine dört hanımı olup birini kesin talakla boşayan ve bu kadın iddet beklerken beşinci bir kadınla evlenen bir adamı getirdiler. Evin bir yerinde oturan İbn Abbas ona seslenerek: "Boşadığı hanımının iddeti bitmeden evlendiği için onları ayır" dedi.

 

 

10569- Ebu Kılabe der ki: "Velid b. Ukbe'nin dört hanımı vardı ve birini üç talakla boşadı. Sonra bu kadının iddeti bitmeden beşinci hanımla evlenince, evin bir yerinde oturan İbn Abbas (Mervan'a) seslenerek: "Boşadığı hanımının iddeti bitinceye kadar onları ayır" dedi.

 

 

10570- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Hz. Ali'ye, hanımını bain talakla boşayan kişinin, bu hanımın iddeti bitmeden kızkardeşiyle evlenmesi sorulunca: "Birbirlerinden ayrılırlar" cevabını verdi. İbn Cüreyc de, Hz. Ali'den aynı rivayeti nakletmiştir.

 

 

10571- Abdulkerım el-Cezerl'nin bildirdiğine göre ibnu'I-Müseyyeb'e aynı şey sorulunca: "Birincisinin iddeti bitmeden onunla evlenemez" demiştir.

 

 

10572- ibnu'I-Müseyyeb der ki: "Kişi, dört hanımından birini boşarsa, boşadığı hanımın iddeti bitmeden başka bir kadınla evlenemez."

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/1736, 1737) rivayet etti.

 

 

 

10573- Abdulkerim el-Cezerı'nin bildirdiğine göre ibnu'I-Müseyyeb, dördüncü hanımını boşayanın, iddet bitmeden başka kadınla evlenmesini kerih görmüştür. (Abdulkerım der ki): "iki kızkardeş için de aynı şeyi (boşadığı kadının ideti bitmeden, onun kızkardeşiyle evlenemeyeceğini) söylemişlerdir. "

 

 

10574- İbn Sırın der ki: Ubeyde: "Bunda bir sakınca yoktur" derdi. Ben:

"Bir erkeğin menisinin iki kız kardeşte olmasını kerih görmez misin?" diye sorunca: "Evet. Onu (bu durumda) nikahlayamaz" cevabını verip eski görüşünden döndü.

 

 

10575- Mücahid der ki: "Dört hanımı bulunan kişinin, bir hanımını boşaması durumunda, boşadığı hanımının iddeti bitmeden başkasıyla evlenemez. "

 

 

10576- Şa’bi der ki: "Kişi, dört hanımından birini boşarsa, boşadığı hanımının iddeti bitmeden başka kadınla evlenemez." İbn Ebi Yahya: "Hz. Ali ve İbn Abbas'ın da aynı şeyi söylediği bildirildi" demiştir.

 

 

10577- Ebu Hişam el-Vasıti der ki: en-Nehai'ye: "Erkeğin beklemesi gereken bir iddet var mı?" diye sorunca: "Evet, iki iddeti vardır" cevabını verdi. Ben: "iki iddet mi?" diye sorunca ise: "Evet, üçüncüsü de var" deyip, iki kız kardeşten birini boşamasından, dört hanımından birini boşamasından, nikahı altında, başkasından çocuğu olan bir kadının bulunması ve bu çocuğun ölmesi durumunda, kocasının, kadının hamile olup olmadığı anlaşılıncaya kadar ona yaklaşmaması gerektiğinden bahsetti. Bu sürede kadına yaklaşmamasının sebebi, (önceki kocasından çocuk varsa) kardeşine varis olması içindir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/1738,1742), Muğire kanalıyla en-Nehai' den bundan daha açık bir şekilde rivayet etti.

 

 

 

10578- Hakem'in bildirdiğine göre Haşim oğullarından bir adam, başkasından çocuğu olan bir kadınla evlenmişti ve bu çocuk ölmüştü. Hasan b. Ali bu adama, kadın hayız oluncaya veya hamile olmadığını anlayıncaya kadar kendisine yaklaşmaması nı emretti."

 

 

10579- Ata (b. Ebi Rebah), (başka kocasından olan) çocuğu ölen evli kadın hakkında şöyle dedi: "Kocası, kadının hamile olup omadığını bilmeden ona yaklaşamaz. Hamile olup olmadığı anlaşılınca ise onunla ilişkiye girebilir." Ma'mer: "Bunun sebebi, çocuk varsa, ölen kardeşine varis olup olmayacağının anlaşılması içindir" derdi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Babanın, Kızının Mehrini Alması