musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şartlarına Uygun Olmayan Nikah

 

10510- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Şartlarına uymadan nikah yapanın, hanımını boşaması durumunda, bu boşama da hükümsüz kalır. Çünkü hanımı olmayan birini boşamış olur."

 

 

10511- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Şartlarına uygun olan her nikahta ayrılık olunca -Ata, nikahın sünnete uygun olup olmadığını zikretmedi- bir talak olur. Eğer nikah şartlarına uygun olarak yapılmamışsa (evlilik mevcut olmadığı için) talak olmaz."

 

 

10512- Katade der ki: "Her nikahın sünnete uygun olan talakı bir talak sayılır. Sünnete uygun ol(may)an talak ise talak sayılmaz."

 

(-uygun olan- diye geçen orjinal metinde muhtemel hata)

 

 

 

10513- Şa'bi der ki: "Şartlarına uygun olmayan her nikahın talakı, talak değildir."

 

 

 

10514- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Bir kadınla şahit olmadan evlenip gerdeğe giren hakkında ne dersin?" diye sorunca şöyle cevap verdi: "Onlara yapılacak en hafif şey, haddin (şeri cezanın) en az miktarını uygulamak, sonra birbirlerinden ayırmaktır. Kadın iddet bekler, sonra adamın, yüce Allah'ın da buyurduğu gibi iki şahit getirmedikçe kadınla evlenmesine izin verir miyim bilmiyorum." Bunu hem İbn Cüreyc, hem de Abdulkerim de söylemiştir.

 

 

 

10515- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a, bir kadınla şahitsiz olarak evlenince süt kardeşi olduğunu anlayan kişinin bu evliliği geçerli mi?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "Eğer onunla gerdeğe girmişse, kadın (iddet beklemeden) başka bir erkekle evlenebilir mi?" diye sorunca ise yine: "Hayır" cevabını verdi.

 

 

 

10516- Şa'bi, kişinin, hanımının kız kardeşiyle evlenmesiyle ilgili olarak:

"Evlendiği kadın mehrini alır ve birbirlerinden ayrılırlar. Ayrıldığı kadının iddeti bitene kadar da ilk hanımından uzak durur. Onu bu konuda aldatan kişi de ikinci kadının mehrini adama öder."

 

 

 

10517- Hz. Ali, bir kadınla evlenip gerdeğe girdikten sonra başka bir ülkeye giderek, başka bir kadınla evlenip gerdeğe girdikten sonra bunların kardeş olduğunu anlayan kişinin durumu hakkında şöyle hüküm verdi: "ikincisinden ayrılır, birincisine döner. Ancak, ikincinin iddeti bitmeden birincisiyle cinsel ilişkiye girmez."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Süt Kardeşle ve Başkasıyla Evlenmek