musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mehir Olarak Hiç Bir Şey Vermeyen Kişinin Hanımıyla Yapması Helal Olan Şeyler

 

10422- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kişi, bir kadınla evleniyor, ona ne mehir, ne de bağış yollamıyor. Bu kişinin kadınla ne yapması helaldir?" diye sorunca, Ata: "Kadına mehir veya bağış yollamadan ona dokunması helal değildir" cevabını verdi. ibnu'l-Müseyyeb ve Amr (b. Dinar) da aynı şeyi söylemiştir. Ata'ya: "Ona dokunmadan sadece öpebilir mi?" diye sorunca ise: "Böylesi bir durumda onu öpmesini önemsemem" dedi.

 

 

 

10423- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kadına bir mehir tayin eden ancak, ne mehir ne de başka bir şey yollamayan kişinin durumu ne olur?" diye sorunca: "Bu (mehri belirlemesi) yeterlidir. Dilerse onunla beraber olabilir" cevabını verdi. Ben: "Kadına mehirden olmayan bir şey gönderirse?" diye sorunca ise: "Bu yeterlidir ve onunla birlikte olabilir" cevabını verdi.

 

 

 

10424- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Cömertliğinden dolayı kadına veya ailesine mehir dışında herhangi bir şey göndermesi, mehri göndermemiş olsa bile yeterlidir ve kadın onun helali olur."

 

 

 

10425- Mansur ve Muğire bildiriyor: ibrahim(-i Nehai), kişinin bir kadınla evlendikten sonra henüz ona hiç bir şey vermeden beraber olmasında sakınca görmezdi. ibrahim der ki: "Bana göre böyle yapan, mehrin bir kısmını verip, kalan kısmını vermeyenden daha güzeldir." Süfyan: "Bu, bir cariyeyi satın alıp, parasını vermeden onunla birlikte olan kişi gibidir" demiştir.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/748), "Huşeym-İbrahim" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10426- ibrahim(-i Nehai): "Mehri belirledikten sonra, henüz bir şey vermesen bile onunla beraber olmanda sakınca yoktur" demiştir.

 

 

 

10427- İbn Şihab (ez-Zühri), bir kadınla evlenip ona bir mehir belirlemeyen kişinin, mehir vermeden gerdeğe girip giremeyeceği konusunda şöyle dedi: Yüce Allah: "Onlardan faydalandığınıza mukabil, kararlaştırılmış olan mebirlerini verin; kararlaştırılandan başka, karşılıklı boşnud olduğunuz bususla size bir sorumluluk yoktur"[Nisa, 24] buyurmaktadır. Mehir belirlemişse onunla gereğe girmesinde sakınca yoktur. Uygulanan sünnet ise (gerdeğe girmeden önce) kadına giyecek veya nafaka vermesidir."

 

 

 

10428- Hayseme: "Allah'ın Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kadını evlendirdikten sonra, ona bir şey vermeden kocasına gönderdi" demiştir. 

 

Tahric: Farklı kanallarla Beyhakı (7/253) başka bir lafızla ve Said b. Mansur (3/741), "Cerir-Hayseme" kanalıyla rivayet ettiler. Ukbe hadisinden Ebu Davud (2117) rivayet etti.

 

 

 

10429- ikrime' nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye: "Bir şey vermeden hanımınla beraber olma" deyince, Hz. Ali: "Ey Allah'ın Resülü! Hiçbir şeyim yoktur" karşılığını verdi. Bunun üzerine Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman ona kısa olan zırhını ver" buyurdu.

 

 

 

10430- İbn Sirin bildiriyor: "ibn Abbas bir kadınla evlenip, henüz ona bir şey vermeden gerdeğe girdi ve üzerinde olan ipek bir giysiyi kadının üzerine attı."

 

 

 

10431- İbn Abbas der ki: "Kişi, bir kadını nikahlayınca ve mehri belirleyince, gerdeğe girmek istediğinde, kadının üzerine bir kıyafet veya varsa yüzük atsın.''

 

Tahric: Beyhakı (7/253) ve Said b. Mansur (3/743, 745), İmran b. Ebi Ata kanalıyla İbn Abbas'tan aynısını rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Şiğar