musannef

Abdurrezzak

Nikah

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Denklik

 

10321- Ömer b. el-Hattab: "Bende, Cahiliyeden sadece iki şey kalmıştır:

"Hangi müslümana (velisi olduğum kadını) evlendirdiğimi ve hangi kadınla evlendiğimi önemsemem" demiştir.

 

 

10322- ibrahim b. Ebi Bekr'in bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab, evleneceklerde denkliğin olmasına çok önem verirdi.

 

 

10323- Hz. Ömer der ki: "Kuraklığın olduğu yıl çölde / kırsalda yaşayanlara nikah olmaz."

 

 

 

10324- Ömer b. el-Hattab: "Soylu kadınların, dengi olmayanlarla evlenmesine izin vermeyeceğim" demiştir. 

 

Tahric: Beyhakı (7/133), Sa'd b. İbrahim kanalıyla İbrahim b. Muhammed b. Talha'dan başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

10325- Yahya b. Ebi Kesır'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Emanetinden ve huyundan razı olduğunuz bir kimse size geldiğinde (velisi olduğunuz bir kıza talib olursa), kim olursa olsun onu evlendiriniz. Eğer böyle yapmazsanız yeryüzünde büyük -veya yaygın- bir [itne ve [esat olur ...

 

 

 

10326- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah katında en şere[linizin, islam yönünden en güzelinizin olduğunu bilmeniz için Mikdad ve Zeyd'i evlendirdim." Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mikdad'ı Dubaa binti'z-Zübeyr b. Abdilmuttalib ile, Zeyd b. Harise'yi ise Zeyneb binti Cahş ile evlendirdi. Mikdad daha önce esir edilmişti.

 

Tahric: Beyhakı (7/137), İbn Mehdi kanalıyla Sevri' den rivayet etti. Aynı kanalla Darakutni (202) ve Beyhaki (7/137) rivayet etti.

 

 

 

10327- Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr bildiriyor: "Bekr b. Kinane kabilesinden bir kadın Irak'ta azad edilmiş bir köleyle evlenince (kadının ailesi) ihtilafa düştü ve durumu Ubeyd b. Umeyr'e arzettiler. Ubeyd, onların nikahını geçerli saydı."

 

 

 

10328- İbn Cüreyc der ki: "Bana söylendiğine göre Selman el-Farisi Kinde kabilesinden dul bir kadınla evlendi."

 

Tahric: Taberanı, İbn Abbas kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

10329- Eba Leyla el-Kindi der ki: Selman, sahabeden on iki kişiyle geldi.

Namaz vakti gelince: "imamlık yap ey Eba Abdillah!" dediler. Selman:

"Sizlere ne imamlık yaparız, ne de kadınlarınızla evleniriz. Allah sizin sayenizde bize hidayet verdi" karşılığını verince, oradakilerden bir kişi imam olup seferi olmasına rağmen namazı dört rekat olarak kıldırdı. Selam verince, Selman: "Neden dört rekat kıldık ki. Bize dört rekatın yarısı yeterliydi. Bugün biz ruhsat kullanmaya her zamankinden daha çok muhtacız" dedi.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/592), Hadic b. Muaviye kanalıyla Ebu İshak'tan ve Ebu Nuaym, Hilye'de (7/189), Abdürrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

10330- Sevri der ki: Bir adam bir topluluğa gitse ve: "Ben Arabım" deyip evlense, sonradan azatlı olduğu ortaya çıksa, kız tarafının nikahı feshetmeye hakları olur. Eğer: "Ben azatlıyım" derse ve sonradan onun Nabati olduğu anlaşılırsa, kız tarafının nikahı feshetmeye hakları olur. Eğer: "Ben Arabım" der, Arap olsa ama kendini nisbet ettiği Araplardan başka bir topluluktan olursa, nikah geçerlidir. Eğer: "Ben falan kabilenin azatlısıyım" der, başka bir kabilenin azatlısı çıkarsa, nikah geçerlidir. Abdurrezzak der ki: "Sevri, azatlının, Arap olan kadınla evlenmesine şiddetle karşı çıkar ve ayrılma sebebi sayardı."

 

 

 

10331- Zühri bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, minberde şöyle dedi: "Ömer'in canı elinde olana yemin ederim ki; soylu kadınların, sadece soylu erkeklerle evlenmesine izin vereceğim. Kuraklık olduğu zaman Arapların nikahı yoktur." Hz. Ömer cemaate başka şeyler de söyledi. Bilal, Fatıma binti Utbe b. Rabia ile, sonra Ensar'dan bir kadın olan Utbe binti'I-Velid b. Rabia'nın kızıyla evlendi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zeyd'i evlatlık aldığı gibi, Ebu Huzeyfe de Bilal'i evlatlık aldı. Bu durum, "Evlatlıkları babalarına nisbet edin''[Ahzab, 5] ayeti nazil oluncaya kadar devam etti.

 

 

 

10332- Hz. Aişe bildiriyor: "Bedir savaşına katılanlardan olan Ebu Huzeyfe b. Rabia, Salim'e, Fatıma binti'I-Velid b. Utbe'nin kızını nikahladı. Salim, Ensar' dan bir kadının azatlısıydı. ''

 

Tahric: Buhari, Şu ayb kanalıyla Zühri'den rivayet etti.

 

 

 

10333- Enes der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cüleybıb için, Ensar'dan bir kadını babasından isteyince, babası: "Kızın annesinin muvafakatını alayım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Güzel olur" buyurunca, adam hanımının yanına gidip durumu anlattı. Kadın: "Hayır, Vallahi olmaz! Allah Resulü kızımız için bula bula Cüleybib'i mi buldu! Biz onu nice gelenlere vermedik'' dedi. Bu sözleri perdenin gerisinden dinleyen de duyuyordu. Adam, olanları Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatmak için çıkarken, kız: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrini red mi edeceksin? Eğer O size damat olarak bu adama razı olduysa beni onunla evlendirin" dedi. Kızın bu sözleri anne-babanın aklını başına getirdi ve "Kızımız doğru söylüyor" dediler. Kızın babası Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) giderek: "Eğer sen kızımızın onunla evlenmesine razı isen ben de razıyım" dedi ve kızı Cüleybib ile evlendirdiler. Sonra Medine halkına bir münadi (savaş için) seslendi. Bunun üzerine Cüleybib atına bindi. Sonra onun öldürülmüş olduğunu gördüler. Etrafında kendisinin öldürdüğü bir grup müşrik vardı. Enes der ki: "Doğrusu ben o kadını gördüm, Medine'de en çok nafaka verilecek birisiydi."

 

Tahric: Ahmed ve Bezzar, Enes kanalıyla rivayet ettiler. Cüleybib kıssasını Ebu Berze hadisinden Müslim (2472) ve Ahmed (4/421) rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kızları Ortaya Çıkarmak ve Nikahlanacağı Kıza Bakmak