musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab’a Dair

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zimmet Ehlinin (Gayr-ı Müslim Tebanın) Hangi Malı Helaldır?

 

10102- Sa'sa'a b. Muaviye der ki: İbn Abbas'a: "Zimmet ehline uğradığımızda bize tavuk ve koyun kesiyorlar. Siz bu konuda ne dersiniz?" diye sorunca, İbn Abbas: "Ümmilere karşı yaptıklarımızdan dolayı bize vebal yoktur"[Al-i İmran, 75] onlar size cizyeyi ödedikleri takdirde, ancak size gönül hoşluğuyla verdikleri helaldir" cevabını verdi.

 

Tahric: Beyhaki (9/198), "Şu'be-Zeyd b. Sa'sa'a" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

10103- İbn Ebi Revvad bildiriyor: Bir ordu, zimmet ehlinden (gayr-ı müslim tebadan) bir adamın ekininin yanından geçerken hayvanlarını bu ekine saldılar. Bir adam ise bineğini salmayıp otlakta yaymaya başladı ve ekine girmesine izin vermedi. Ekinin sahibi olan zımmı, bineğinin ekine girmesine izin vermeyen adamın yanına gelip: "Allah beni senden korudu -veya Allah senin vasıtanla beni korudu. - Eğer sen olmasaydın, şunlara gücüm yeterdi ama senin sayende bunlar korunmuş oldular" dedi.

 

 

 

10104- Said b. Vehb der ki: Valilerden birinin yanındayken, zimmet ahalisinin meyvelerini yemekten sakındığımızı görünce: "Hz. Ömer, onlarla (sizi) bir gün ve gece misafir etmeleri üzerine barış yaptı" dedi.

 

 

 

10105- Cuheyne kabilesinden bir sahabinin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Muhakkak ki siz bir kavimle savaşacak ve onlara galib geleceksiniz. Bunlar, canlarını ve çocuklarını size karşı mallarıyla korumaya çalışacaklar ve sizinle bir anlaşma üzerinde barış yapacaklar. Onlardan bu anlaşmada belirlenen miktardan fazla birşey almayınız. "

 

Tahric: Ebu Davud ve Said b. Mansur, Ebu Avane kanalıyla ve Beyhaki, Zaide kanalıyla, her ikisi de Mansur'dan rivayet ettiler. Ebu Davud (3051) ve Said b. Mansur (2603) rivayet ettiler.

 

 

 

10106- ibrahim b. Abdila'la der ki: Said b. Cübeyr'e: "Meyvelerin (ağaçlarının) yanından geçerken onlardan yiyebilir miyim?" diye sorunca: "Sahibinin izni olmadan hayır" cevabını verdi. İbn Cüreyc der ki: "Müslümanın, alçalma ve zilleti kabul ederek cizye vermemesi gerekir. Bu sözü birden çok kişinin söylediğini duydum."

 

 

 

10107- Habib b. Ebi Sabit der ki: İbn Abbas'a bir adam gelip: "Bir tarlayı alıp cizye tarlası kabul ederek onu işleyerek haracını verebilir miyim?" diye sorunca, İbn Abbas adamın böyle yapmamasını söyledi, sonra başka bir kişi gelip aynı şeyi söyleyince, ona da böyle yapmamasını söyledi. Sonra başka bir kişi gelip aynı şeyi söyleyince, ona da böyle yapmamasını söyledikten sonra: "Allah'ın, şu kafıre verdiği şeye yönelip, onun boynunda olanı kendi üzerine alma" deyip: "Kitap verilenlerden, Allah'a, ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Peygamberinin haram kıldığı nı haram saymayan, hak dinini din edinmeyenlerle, boyunlarını büküp kendi elleriyle cizye verene kadar savaşın .. [Tevbe, 29] ayetini okudu.

 

 

 

10108- Kuleyb b. vail der ki: İbn Ömer'e: "Tarla satın almayı nasıl görürsün?" diye sorunca: "Güzel görürüm" cevabını verdi. Ben: "Benden, her bir ce ribe karşılık bir dirhem ve bir kafiz buğday (haraç olarak) alıyorlar" deyince, İbn Ömer: "Böyle bir şey yapıp küçüklük tasmasını boynuna dolama" karşılığını verdi.

 

 

 

10109- İbn Ömer: "Bütün arasinin, beş dirhem cizye karşılığında benim olmasına karşılık alçalmayı sevmem" demiştir.

 

 

 

10110- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

10111- Eyyub bildiriyor: Necran halkından bir adam müslüman olunca, benim verime ondan cizye almak istediler, ama adam kabul etmedi. Ömer b. el-Hattab, adama: "Sen ancak cizyeden kaçınarak müslüman oldun" deyince, adam: "islam bir sığınaktır" karşılığını verince, Hz. Ömer: "Vallahi doğru söyledin. islam bir sığınaktır" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehl-i Kitab'ın Sadakası