musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab’a Dair

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müslüman Kafir'in Cenazesini...

 

Müslümanın, Kafirin Cenazesini Takib Etmesi

 

9925- Ata b. Ebi Rebah der ki: "Eğer müslüman la kafir arasında yakın akrabalık bağı varsa, müslüman, kafırin cenazesini takib edebilir." Amr da aynı görüştedir.

 

 

 

9926- Şa’bi der ki: "Haris b. Ebi Rabia'nın Hıristiyan olan annesi vefat edince Resülullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı onun cenazesine katıldılar." Sevri hadisin bir yerinde: "Bu durumda müslümanın, cenazenin önünde yürümesi emredilirdi" dedi. 

 

Tahric: Farklı kanallarla İbn Ebi Şeybe (4/142) rivayet etti.

 

 

 

9927- Abdullah b. Şerik der ki: Bir adam İbn Ömer'e: "Hıristiyan olan annem vefat etti, onun defninde bulunayım mı?" diye sorunca, İbn Ömer: "Sen onun yanında değil, önünde yürü" cevabını verdi.

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/142), "Vekı'-Abdullah b. Şerık" kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9928- Katade: "Müslüman, kafir olan babasının cenazesini takib edip ona yaklaşmadan yürüyebilir" demiştir.

 

 

 

9929- Muhammed b. Raşid der ki: Halid b. Abdillah el-Kureşı'nin Hıristiyan olan annesi vefat edince, Dımaşk'taki (Şam'daki) Hıristiyan din adamlarını çağırıp: "Krallarınızın kızlarına yaptığınız şeyi buna da yapınız. Çünkü bu, krallarınızın kızlarındandır" dedi. Hanımlarına emretti ve hanımları onun yıkanıp kefenlenmesiyle ilgilendiler. Techizi bitince Halid'in annesini taşıdılar, kendisi de ileri gelenlerle bineğine binip annesinin cenazesinin yanında gitmeye başladı. Mezarlığa geldiklerinde ise bineğinin yönünü çevirip: "Bu, Ümmü Cerir'e yaptığımız son iyiliktir" dedi. Sonra: "Ben, Abdullah b. Ebi Zekeriyya'nın, annesine yaptığı gibi yaptım" dedi. Muhammed (b. Raşid) der ki: "Abdullah b. Ebi Zekeriyya, Şam halkının abid, alim ve büyüklerindendi. Mekhul, ondan rivayette bulunurdu."

 

 

 

9930- Mekhul der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Talib'in cenazesinin yanında yürüyerek onu takib etti ve: "Sana karşı akrabalık görevimi yaptım ve iyiliğinin karşılığını gördün" deyip namazını kılmadı ve kabrinin başında da durmadı.

 

Tahric: Ebu Davud, Merasil'de (425) rivayet etti.

 

 

 

9931- Süleyman b. Musa der ki: "Aranızda yakın akrabalık olsa bile kafirlerin cenazesini takib etme."

 

 

 

9932- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Kureyşlilerle anlaşma yapıldığı dönemde müşrik olan annem gelince, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Annem geldi ve beni görmek istiyor, onu ziyaret edeyim mi?" diye sordum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet. Anneni ziyaret et" buyurdu.

 

Tahric: Bulıan (3/215, 4/126, 8/5); Müslim (1003), Hişam b. Urve kanalıyla ve İbn Uyeyne (10/319), Hişam kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9933- Ma'mer der ki: "Öğrendiğime göre Haris b. Ebi Rabia, annesinin cenazesini takib etmemiştir. Haris'in annesi müşrikti."

 

 

 

Kafiri Yıkayıp Kefenlemek

 

9934- Ata (b. Ebi Rebah): "Aralarında yakın akrabalık olsa bile, müslüman, kafiri ne yıkar, ne de kefenler" demiştir.

 

 

 

9935- Ebu ishak der ki: Hz. Ali, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Şu dalalette olan ihtiyar Ebu Talib öldü. Onu yıkayıp, cünüplükten dolayı gusledildiği gibi ben de gusledeyim ve onu defnedeyim mi?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunları yapması için başkasına emir ver" buyurdu. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (4/142), Ebu'l-Ahvas kanalıyla Ebu İshak'tan başka bir lafızla rivayet etti,

 

 

 

9936- Naciye b. Ka'b el-Esedi bildiriyor: Ebu Talib ölünce, Hz. Ali Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Dalalette olan ihtiyar amcan öldü. Onu kim defnedecek?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Git ve babanı defnet. Onu defnedince hiçbir şey yapmadan yanıma gel" buyurdu, (Hz. Ali der ki) "Babamı defnedip gelince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkanmamı emretti. Yıkanıp geldiğimde ise bana öyle dua etti ki, bu duaların yerine dünya üzerindeki her şeyin benim olması, beni sevindirmez. ''

 

Tahric: Ebu Davud (s, 458), Kattan kanalıyla Sevri'den "kısa bir metinle"; Nesai (4/79) ve İbn Ebi Şeybe (4/95,142), Vek'i' kanalıyla Sevri'den rivayet ettiler.

 

 

 

9937- Said b. Cübeyr der ki: Yahudi olan bir adam ölünce, oğlu onun cenazesine katılmadı. Bu durum İbn Abbas'a zikredilince, İbn Abbas: "Onu yıkayıp cenazesine katılsaydı ve babası hayatta olduğu müddetçe kendisi için dua etseydi ne olurdu" karşılığını verdi, sonra, "Ne var ki, onun Allah'ın düşmanı olduğu kendisine belli olunca, ondan uzaklaştı .. [Tevbe, 114] ayetini okuyup: "Ayette kastedilen küfür üzere ölmektir" dedi.

 

Tahric: Farklı kanallarla ve başka bir lafızla İbn Ebi Şeybe (4/142) rivayet etti.

 

 

 

9938- Cabir b. Abdillah anlatıyor: Abdullah b. Ubey b. Selul mezarına konduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Onu çıkardılar ve Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini dizine koyup gömleğini giydirdi ve tükrüğünden ona üfledi.  Allah en doğrusunu bilir.4 Sevri der ki: "Acemler, küçükken müslümanların yanında ölürse namazları kılınır. Eğer (küçük olan Acemler) yurtlarından müslümanlara karşı (gelmek için) çıkmamışlarsa, müslümanların eline düştüklerinde namazları kılınır." Sevri, Hammad'ın: "Küçük yaşta ele geçirilen çocuk müslüman sayılır" dediğini bildirir.

 

Tahric: Buhari (3/89), Malik b. İsmail kanalıyla İbn Uyeyne' den bu isnadla rivayet etti. 4 Buhari (2/97, 116) ve farklı kanallarla MÜslim (2773) rivayet ettiler.

 

 

 

9939- Abdullah b. el-Haris b. Nevfel b. Abdilmuttalib der ki: Hz. Abbas, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Amcan Ebu Talib'e ne faydan oldu? O seni koruyordu ve sana olan saldırılara kızıyordu" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O dizlerine kadar ateşin içindedir. Eğer ben olmasaydım, hiç şüphesiz Cehennemin en aşağı basamağında olurdu" buyurdu.

 

Tahric: Buhari (7/134), "Müsedded-Sevri" kanalıyla ve Müslim 209 (359), Sevr! kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

9940- Ma'mer der ki: ''Ömer b. Abdilazız, (valilerine) zimmet ehlinin (gayr-ı müslim tebanın), kölelerinden müslüman olanları satmalarını emreden bir mektup yazdı.''

 

 

 

Kafiri Taşımak ve Mezarının Başında Durmak

 

9941- Ata (b. Ebi Rebah): uMüslüman, kafirin cenazesini taşıyamaz" demiştir.

 

 

 

9942- Ata (b. Ebi Rebah): uMüslüman, akraba olsalar bile kafirin mezarının başında duramazu demiştir.

 

 

 

9943- Ma'mer der ki: uYanımda olan bir Yahudi veya Hıristiyan ölse ve dininden, onu defnedecek kimse olmasa, onu ben defnederim, yırtıcı hayvanların onu yemesine izin vermem. Ama onu yıkamam ve namazını kılmam.''

 

 

 

Müslümanın, Kafirin (Cenazesinin) Ardından Gitmesi

 

9944- Ata (b. Ebi Rebah): "Kafir, müslümanın cenazesinin ardından gidebilir" demiştir. Amr da aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

9945- Süleyman b. Musa: "Kafirler, cenazelerimizin ardından giderlerdi" demiştir.

 

 

 

9946- Abdurrezzak der ki: "Süleyman b. Davud vefat edince, müslümanlarla beraber Yahudiler ve Hıristiyanlar da cenazesinin peşinden gittiler." Ma'mer de: "Bunda bir sakınca yoktur" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müslümanın Zimmiye Taziyesi