musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab’a Dair

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Müslümanın, Kafire Bağışta ve Vasiyette Bulunması

 

9913- ikrime der ki: Resülullah' ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımı Safiyye, Muaviye'den olan evini yüz bine (dirheme) sattı ve Yahudilerden olan akrabasına: "Müslüman ol. Eğer müslüman olursan bana mirasçı olursun" dedi, ama o müslüman olayı kabul etmeyince bu paranın otuz binini ona vasiyet etti.

 

 

 

9914- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Safiyye binti Huyey, Yahudi olan kardeşinin oğlu için vasiyette bulundu.

 

 

 

9915- Şa’bi der ki: "Müslümanını Hıristiyan için vasiyette bulunması caizdir." Sevr! ise: "Ehl-i harb için vasiyette bulunmak caiz değildir" demiştir.

 

 

 

9916- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Yüce Allah'ın: "Dostlarınıza yapacağınız uygun bir vasiyet bunun dışındadır"[Ahzab, 6]  buyruğunun manası nedir?" diye sorunca: "Bağışta bulunmak manasındadır" cevabını verdi. Ben: "Müminin, aralarında akrabalık olan kafire yaptığı bağış mı kastediliyor?" diye sorunca ise: "Evet. Hayattayken ona bağışta bulunması ve onun için vasiyette bulunması kastedilmiştir" cevabını verdi.

 

 

 

9917- Ata (b. Ebi Rebah): "Müslüman, kafir için vasiyette bulunabilir" demiştir. Ma'mer, Hasan ve Katade'nin de aynı şeyi söylediğini nakletmiştir.

 

 

 

9918- Katade: "Dostlarınıza yapacağınız uygun bir vasiyet bunun dışındadır" ı ayetini açıklarken şöyle demiştir: "Dininden olmayan akrabaların varsa, onun için bir şey verilmesini vasiyet edebilirsin. O, din yönünden değil, nesep yönünden velindir." Ma'mer, Hasan'ın da aynı şeyi söylediğini bildirir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müslümanın, Kafir Olan Hastayı Ziyaret Etmesi