musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab’a Dair

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Dinleri Ayrı Olanlar Birbirine Mirasçı Olamaz

 

9851- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Yarın nerede konaklayacaksın?" diye sordum. Bu, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hac yaptığı zaman vaki olmuştu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Akil b. Ebi Talib bize (konaklayacağımız) bir yer mi bıraktı ki?" dedikten sonra: "Ne Müslüman, kafire: ne de kafir, müslümana mirasçı olamaz" buyurdu, Sonra: "Yarın. Beni Kinane haytında, Kureyş'in küfür üzerinde (kalmak üzere) anlaştığı yere ineceğiz" Yani Ebtah'ta, buyurdu. Zühri dedi ki (Beni Kinane) Hayf (ından maksat) (Muhassab denilen) vadidir. Kureyş'in anlaşmasından kastedilen ise, Kinane oğullarının Haşimoğullarıyla oturmamak, onlarla evlenmemek, alışveriş yapmamak ve onları barındırmamak üzere Kureyş'le yaptığı anlaşmadır.

 

Tahric: Farklı kanallarla Buhari (3/293), Yunus kanalıyla Zühri' den "kısa bir metinle" rivayet etti.  Buhari (3/393), "Zühri-Ebu Hureyre" kanalıyla ve Müslim 1351 (440), Abdurrezzak kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

9852- Usame b. Zeyd'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ne müslüman kafire, ne de kafir müslümana mirasçı olamaz. "

 

Tahric: Buhari, feraid'de (8/194), Ebu Asım kanalıyla İbn Cüreyc'den rivayet etti.

 

 

 

9853- Ali b. Hüseyin der ki: "Akil ve Talib, Ebu Talib'e mirasçı olurken, Hz. Ali, onun mirasından bir şeyalmamıştır. Bu sebeple dedemiz Ali'nin Ebu Talib'den olan hissesinden vazgeçtik.''

 

Tahric: Buhari (3/293), "kısa bir metinle" ve Fethu'l-Bari'de geçtiği üzere Muhammed b. Ebi Hafsa, Zühri kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

9854- Ali b. Hüseyin bildiriyor: "Ebu Talib'e, Akil ve Talib mirasçı olurken, Hz. Ali ve cafer Müslüman oldukları için onun mirasından bir şey almadılar.

Amr (b. Dinar) da aynı şeyi söylemiştir.

 

Tahric: Buhari (3/393), Yunus kanalıyla Zühri:'den rivayet etti ve: "Mümin, kafire mirasçı olamaz" ifadesini ekledi.

 

 

 

9855- Ata (b. Ebi Rebah): "Ne müslüman kafıre, ne de kafır müslümana mirasçı olamaz" demiştir.

 

 

 

9856- Hz. Ömer: "Müşriklere ne biz mirasçı oluruz, ne de onlar bize mirasçı olurlar" demiştir.

 

Tahric: Farklı kanallarla Said b. Mansur (3/140) ve Darimı (s. 396), Hammad kanalıyla İbrahim' den rivayet ettiler.

 

 

 

9857- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki farklı din mensuplan birbirlerine mirasçı olamazlar. " Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanlar ve Hıristiyanlar birbirlerine mirasçı olamazlar" şeklinde hüküm vermiştir. Hz. Ebu Bekr, Ömer ve Osman aynı şekilde hüküm vermiştir.

 

Tahric: Ebu Davud (2911) ve İbn Mace (2731), Amr b. Şuayb'ın babasından, o da dedesinden merru olarak rivayet ettiler. Said b. Mansur (3/136), Yakub b. Ata kanalıyla Amr b. Şuayb'dan, o babasından, o da dedesinden mertıl olarak: "İki farklı din mensupları birbirlerine mirasçı olamazlar" ifadesiyle rivayet etti.

 

 

 

9858- Kinde kabilesinden Cezıre'de görevli olan irs adında bir ihtiyar der ki: Eş'as b. Kays'ın ölen Yahudi bir halası vardı. Eş'as, Ömer b. el-Hattab'a gelip bu halasının mirasını isteyince, Hz. Ömer onu mirasçı kılmayı reddetti ve bu kadına Yahudiler mirasçı oldular.4

 

Tahric: Said b. Mansur (3/143), Şa'bi kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9859- Süleyman b. Yesar bildiriyor: Muhammed b. Eş'as'ın Yemen'de olan Yahudi bir halası vefat edince, bunu Ömer b. el-Hattab'a zikretti. Hz. Ömer: "Ona sadece onun dininden olanlar mirasçı olur" dedi.

 

 

 

9860- Başka bir kanalla Tarık b. Şihab'dan bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

Tahric: Darimi (s. 296) rivayet etti.

 

 

 

9861- Hasan(-ı Basri) der ki: "Ne Yahudi Hıristiyana, ne de Hıristiyan Yahudiye mirasçı olamaz." Başkası ise: "islam bir millet, şirk bir millettir" derdi.

 

 

 

9862- Eş'as b. Kays: "Ey müminlerin emiri! Kızkardeşim Himyer krallarından birinin nikahı altındaydı ve o da kızkardeşimi Yahudi yapmıştı. Şimdi ise vefat etti. Ona kim mirasçı olur?" diye sorunca, Hz. Ömer: "Onun dininden olanlar" cevabını verdi.

 

 

 

9863- Tavus: "iki farklı din mensupları birbirlerine mirasçı olamazlar" demiştir.

 

 

 

9864- Hz. Ömer: "Farklı din mensupları birbirlerine ve bize mirasçı olamazlar" demiştir.

 

 

 

9865- Cabir b. Abdillah der ki: "Müslümana ne Yahudi, ne de Hıristiyan mirasçı olamaz. Müslüman da, Yahudi ve Hıristiyan kendisinin kölesi veya cariyesi olmadıkça onlara mirasçı olamaz."

 

 

 

9866- ismail b. Ebi Hakım bildiriyor: "Ömer b. Abdilazız, Hıristiyan bir kölesini azad edip, köle ölünce, onun mirasını beytulmala koymamı emretti."

 

 

 

9867- Başka bir kanalla Ömer b. Abdilazız' den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

9868- Ma'mer bildiriyor: Bir adamın dediğine göre ikrime'ye, kişinin, Hıristiyan olan kölesini azad etmesi ve bu kölenin geriye mal bırakarak ölmesi durumunda mirasın kime ait olacağı sorulunca: "Kölenin dininden olanlarındır" cevabını verdi.

 

 

 

9869- Mekhul der ki: "Yahudi kölen ölürse ve geriye altın ve şarap parası bırakırsa, parayı ai. Eğer şarap ve domuz bırakırsa alma." Başkası da aynı şeyi söylemiştir.

 

 

 

9870- Amr b. Şuayb'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Müslüman, kafirin dininden olan akrabalan olduğu müddetçe kafire mirasçı olamaz. Eğer akrabalarından mirasçısı olmazsa müslüman (akrabalan) bu kişiye islam'la mirasçı olur.'" Sevri müslüman olan kölesini azad eden Hıristiyan için: "Onun mirası beytulmalındır" demiştir.

 

 

 

9871- Şa’bi'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "iki farklı din mensuplan birbirlerine mirasçı olamazlar'" buyurdu. 

 

Tahric: Darimi (s. 396), İsa el-Hayyat kanalıyla Şa’bi'den bundan daha geniş bir metinle rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kişi, Müslüman Olmasına Vesile Olduğu Kişinin Velisidir