musannef

Abdurrezzak

Ehl-i Kitab’a Dair

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kadınların Biatı

 

9825- Hz. Aişe der ki: "Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlardan (kadınlardan) sözle, "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak ... hususunda sana biat etmeye geldikleri zaman, biatlarını kabul et''[Mumtehine, 12] ayeti okuyup biat alırdı. Allah'ın Resulü'nün eli, sahip olduğu kadınlardan başka hiçbir kadının eline değmemiştir."

 

Tahric: Buhari (13/162), Muhammed b. Gaylan kanalıyla Abdürrezzak'tan ve Müslim (1866), İbn Şihab kanalıyla aynıh mana ile rivayet ettileL

 

 

 

9826- Umeyme binti Rakıka der ki: Kadınlarla birlikte biat etmek için Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize, zina yapmamamız, hırsızlık yapmamamız ve (Mumtehine Suresindeki) ayette geçen konuları şart koştu. Kendisine biat edince de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gücünüzün yettiği ve kaldırabileceğiniz şeylerde" buyurdu. Biz: "Allah ve Resulü, bize karşı bizden daha merhametlidir. Ey Allah'ın Resulü, seninle tokalaşmayacak mıyız?" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben kadınlarla tokalaşmam. Bir kadına söylediğim söz, yüz kadına söylediğim söz gibidir" buyurdu.

 

Tahric: Tirmizi (2/395), Kuteybe kanalıyla Sevri'den; Nesai (7/149) ve İbn Mace (2874), Süfyan b. Uyeyne kanalıyla Muhammed b. el-Münkedir' den rivayet ettiler.

 

 

9827- Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Utbe b. Rabia, Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmek için gelince, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak ve (Mumtehine Suresindeki) ayette geçen konuları şart koştu. Fatıma utancından elini başına koyunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu halini beğendi. Bunun üzerine ben: "Sevin ey kadın. Vallahi, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizden de, bu konulardan başka hussular için biat almadı" deyince, Fatıma: "O zaman ne güzel" karşılığını verdi. Allah ın Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ondan ayette geçen konularda biat almıştı.

 

Tahric: Fethu'l-Bari'de (13/162) geçtiği üzere Bezzar, Abdürrezzak kanalıyla rivayet etti. Ahmed (6/151) ve Bezzar (70) müelliften rivayet etti.

 

 

 

9828- Katade: "Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlara, sadece islam'ı kabul ettikleri ve Allah ve Resülü'nün sevgisi sebebiyle geldiklerine dair yemin ettirirdi" demiştir.

 

Tahric: İbn Abbas'tan Tirmizi (3308) ve Mecmau'z-Zevaid'de (7/123) geçtiği üzere Bezzar (2272), İbn Abbas kanalıyla mevsul olarak rivayet etti.

 

 

 

9829- Enes der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadınların biatını kabul edince, ağıt yakmamak üzere söz aldı. Kadınlar: "Ey Allah'ın Resulü! (Bazı) kadınlar cahiliye döneminde (bizim cenazelerimizde ağıt yakarak) bize katılmışlardı. Biz de müslüman olduktan sonra onlara (aynısını yaparak) katılalım mı?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "islam'da bir araya gelerek ağıt yakmak yoktur" buyurdu. 

 

Tahric: Nesai (1/205), İshak kanalıyla Abdürrezzak'tan rivayet etti.

 

 

 

9830- Katade der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kadınlardan biat alınca, ağıt yakmamak ve erkeklerle baş başa kalarak konuşmamalarını şart koştu.''

 

Tahric: Ümmü Atiyye hadisinden Buhari (1244) ve Müslim (936) rivayet etti.

 

 

 

9831- Tavus der ki: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadınlardan biat alır ve: "Kadınlarla tokalaşmam" buyururdu.

 

Tahric: Tirmizi (4/198), Ma'mer kanalıyla İbn Tavus'tan, babasından (Tavusıtan) başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9832- ibrahim(-i NehaI) der ki: "Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadınlarla tokalaşacağı zaman elinin üzerinde (kadınların elinde değmesine engel olacak şekilde) giysi / kumaş olurdu."

 

Tahric: Ebu Davud, Merasil'inde (8/449), Şa’bi kanalıyla aynısını rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Müslüman Olanın Yapması Gereken Şey