musannef

Abdurrezzak

Cihad

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Düşmanın Ele Geçirdiği Eşyaları Sonradan Sahibinin Bulması

 

9348- Zühri der ki: "Müşriklerin ele geçirdikleri şeyi müslümanlar ele geçirdiği zaman o şeyartık müslümanların olur. Müşriklerden ele geçirilen hür veya Müslümanlarla anlaşmalı biri olmadığı müddetçe sahibine iade edilmez."

 

      

9349- Ma'mer bir kişi kanalıyla Hasan(-ı Basri)'den, Zühri'nin fetvasının aynısını bildirir.

 

 

 

9350- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Düşmanların müslümanlardan ele geçirdiği eşyaları, Allah'ın tekrar kendilerine ganimet olarak çevirmesi durumunda bu eşyalar ne olur?" diye sorduğumda: "Ganimet taksim edilmemiş ise eşyaların sahiplerine geri verilmesi benim için daha iyi olandır. Ancak taksim edilmişse artık onların bu eşyalarda bir önceliği yoktur" karşılığını verdi.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2781), İsmail b. Ayyaş kanalıyla İbn Cüreyc' den başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9351- Amr b. Dinar der ki: "Düşmanların, Müslümanlardan ele geçirdiği şeyler tekrar Müslümanlar tarafından ganimet olarak ele geçirilirse müslümanlar arasında taksim edilir."

 

 

 

9352- İbn Cüreyc der ki: İbn Ömer'in azatlısı Nafi'nin şöyle dediğini işittim "Düşman Abdullah b. Ömer'in atını alıp gitmişti. Ancak Müslümanlar düşmanı bozguna uğratınca, Halid b. el-Velid onun atını buldu ve onu tekrar Abdullah b. Ömer'e verdi.''

 

Tahric: Buharl, Musa b. Ukbe kanalıyla Nafi' den bundan daha geniş bir metinle rivayet etti.

 

 

 

9353- İbn Ömer der ki: "Yermuk savaşında bir kölem kaçıp gitmişti.

Müslümanlar galip gelince onu yakaladı ve bana iade etti."

 

 

 

9354- Ömer b. el-Hattab der ki: ''Eğer ganimet taksim edilmeden önce malın kimin olduğu belli olursa sahibine iade edilir. Fakat taksim edildikten sonra kimin olduğu bilinirse iade edilmez."

 

Tahric: Beyhaki (9/112), "Said b. Ebi Arube-Ömer" kanalıyla aynısını rivayet etti ve: "Kabisa, Ömer zamanına ulaşamamışhr" dedi.

 

 

 

9355- Ma'mer der ki: Bana ulaşana göre Hz. Ali: "Ganimet Müslümanlarındır, sahibine iade edilmez" demiştir.

 

Tahric: Beyhaki (9/112), bir önceki hadisteki Katade'nin rivayetinin isnadı ile rivayet etti.

 

 

 

9356- Ma'mer der ki: Kufe ahalisinden bir kişinin: "Ganimet malları taksim edilmeden önce veya sonra sahibi bilinirse mallar ona iade edilir" dediğini işittim.

 

 

 

9357- Sevri'nin bir kişiden bildirdiğine göre Hakem (b. Uteybe):

"Müslüman kişi (Müslüman) kardeşinin malını iade eder" demiştir.

 

 

 

9358- Temim b. Tarafe bildiriyor: Düşman Müslümanlardan bir kişinin devesini ele geçirmişti. Müslümanlardan bir kişi de bu deveyi satın aldı. Sahibi deveyi tanıdı ve kendisinin olduğunu bildiren deliller gösterdi. Bunun üzerine davalaşmak için Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), deve sahibine deveyi düşmandan satın alan kişiye satın aldığı parayı vererek devesini alması, aksi takdirde onu bırakması üzere karar verdi. 

 

Tahric: Beyhaki (9/112), İbnu'l-Mübarek kanalıyla Sevri'den rivayet etti.

 

 

 

9359- Ömer b. el-Hattab der ki: "Düşmanların ele geçirdiği malları sonradan Müslümanlar ele geçirir ve taksim edilmeden önce sahibi malını bulursa onu almakta öncelik sahibidir. Fakat taksim edilmişse hakkını ancak kıyamet gününde alır."

 

 

 

9360- Muhammed (b. Sırin) bildiriyor: iki kişi davalaşmak için (kadı) Şureyh'in yanına gitti. Bunlardan biri Müslümanlardan esir olarak ele geçirilen bir cariyeyi düşmandan satın almıştı. Şureyh: "Kişinin Müslüman kardeşinin malını iade etmesi haktır" dedi. Adam: "Cariye benden hamile kaldı" deyince: "Şureyh: "Onu, emırin hüküm kılmış olduğu gibi azat et" karşılığını verdi. Burada (emir ile) Ömer b. el-Hattab kastedilmektedir.

 

 

 

9361- Başka bir kanalla İbn Sirin' den bu hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

9362- Katade bildiriyor: Düşman mükateb bir köleyi esir almıştı ve (Müslüman) bir kişi de onu düşmandan satın almıştı. Bekr b. Kırvaş bunu Hz. Ali'ye sordu. Ali: "Ey Bekr b. Kırvaş! Bu konuda sen ne dersin?" diye sorunca: "Allah daha iyi bilir" karşılığını verdi. Bunun üzerine Ali: "Ben Allah'ın kuluyum ve Resalullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcası oğluyum. Eğer kölenin efendisi onu o müslümandan satın alırsa mükatebe devam eder. Eğer efendisi onu satın almazsa köle kendisini satın alan kişinindir" dedi.

 

 

 

9363- ibrah7m(-i NehaI) der ki: "Düşman, Müslümanların malından bir şeyler ele geçirirse (Müslümanlar da bunu tekrar ganimet olarak ele geçirirse) ve sahibi ganimet taksim edilmeden yetişirse mal sahibinindir. Ancak taksim edilmişse sahibi parasını verip almakta öncelik hakkına sahiptir."

 

Tahric: İbn Hazm (7/301), Huşeym kanalıyla Muğire'den "parasını verme" lafzı olmaksızın" rivayet etti.

 

 

 

9364- Muğıre der ki: ibrahım(-i Nehai)'ye: "Düşman tarafından esir alınan, sonra da Müslümanlar tarafından ele geçirilen zimmılerin durumu sorulunca: "Bunlar köle olmazlar" karşılığını verdi.

 

 

 

9365- Abdurrezzak der ki: Sevri, malını: "Ben bunu düşmandan satın aldım" diyen bir adamda bulan kişi hakkında: "Eğer bu kişi onu düşmandan satın aldığına dair açık deliller getirirse sahibi malının parasını ödeyerek geri alır. Ancak düşmandan aldığını ispat eder de, ne kadara satın alındığı bilinmezse mal satıcının dediği paraya satın alınır" dedi.

 

 

 

9366- Sevrri Müşrik hakkında der ki: "Eğer müşrik Müslümanların malından bir şeyler alır ve onu müşriklerin topraklarına götürmeden satarsa o satış geçersizdir. Kişi, o malını nerede bulursa bulsun geri alır."

 

 

 

9367- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Düşman tarafından esir alınan hür kadınlar, sonra bir kişi tarafından da satın alınırsa onlarla ilişkiye girebilir mi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Kişi onları köle edinemez. Fakat onları satın almış olduğu fiyata hiçbir şeyeklemeden geri verir" karşılığını verdi. Bu konuda Abdülkerım: "Kadın zimmet ahalisinden (gayr-ı müslim tebadan) olsa bile durum aynıdır" dedi.

 

 

 

9368- İbn Cüreyc bildiriyor: "Ata (b. Ebi Rebah), düşman tarafından esir alınıp, bir kişi tarafından da satın alınan hür erkekler hakkında kadınlar için söylediğinin aynısını söyledi. Amr b. Dinar da aynısını söyledi."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Düşman Ülkesinde Müslümana Had (Şeri Ceza) Uygulanır mı?