musannef

Abdurrezzak

Cihad

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

(Ganimetten) Atlar'ın Payı

 

9313- Akmar der ki: Adar Şam'a girdiği günde asil atlar geldi. ikinci gün kuşluk vaktinde de kadanalar geldi. idareci Münzir b. Ebi Hamsa el-Hemdani: "Savaşa yetişemeyenlere, yetişenler gibi ganimetten pay veremem" dedi. Bu konuda Ömer b. el-Hattab'a bir mektup yazdı. Ömer de cevaben: "el-Vadii'yi annesi kaybetsin. O, unuttuğum şeyi bana hatırlattı. Dediği gibi yapınız" dedi.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2755), İbn Uyeyne kanalıyla başka bir lafızla; İmam eş-Şam, elUmm'da; Beyhaki (9/51), "Şenk-Kulsum b. el-Akmar" kanalıyla rivayet ettilero

 

 

 

9314- Muhammed b. Raşid, Mekhul'un: "Kişide yüz at olsa bile sadece iki at için payalır" dediğini işitmiştir.

 

 

 

9315- Hasan(-i Basri) der ki: "(Ganimetten) sadece iki at için pay verilir.

Eğer kişide daha fazla at varsa, at sahibine bir, iki ata da dört pay verilir. Arap atlarıyla kadana atlarının (ganimetten) payı eşittir."

 

 

 

9316- Mekhul hadisi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak şöyle dedi: "Kişi düşman topraklarına bin atıyla girmiş olsa bile ganimetten atları için sadece iki payalır." Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir savaşında ganimeti atlı kişiye iki, atsız kişiye de bir pay vererek taksim etti. 

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2757), Evzai'den mürsel olarak Said b. Mansur (2774) ve Mucemma hadisinden Ebu Davud (2736) rivayet etti .

 

 

 

9317- Ebu ishak bildiriyor: "Hanı b. Hanı'ye, Said b. Osman hilafetinde iki atına dört, kendisine de bir pay verildi."

 

 

 

9318- Muhammed b. Raşid der ki: Mekhul hadisi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak: "Arap atlanyla kada na atlarının (ganimetten) payı eşittir" dedi.

 

 

 

9319- Yezid b. Yezid b. Cabir bildiriyor: Mekhul: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hayber gününde (ganimetten) arap atına iki pay, binicisine de bir pay verdi" dedi.

Bu rivayeti Muaviye b. Hişam'a anlattığımda bunu kabul etti.

 

Tahric: Ebu Davud, Merasil'de (305), Mekhul kanalıyla rivayet etti. Tahric: İbn Ömer hadisinden şahidi Kutub-u Sitte'de yer almıştır.

 

 

 

9320- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), süvariye iki pay, piyadeye ise bir pay vermiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (6/325), el-Ka'nebi kanalıyla Abdullah b. Ömer el-Umeri' den rivayet etti.

 

 

 

9321- İbn Cüreyc der ki: Süleyman b. Musa: "Kişi çok ada yola çıkarsa her at için iki payalır" dedi. Ona: "Onların üzerinde düşmanla savaşsa da mı?" dediğimde: "Evet, savaşsa da" karşılığını verdi. Burada yola çıkmaktan kasıt, düşman topraklarına girilmesidir.

 

 

 

9322- Ma'mer der ki: "Bana ulaşana göre Hz. Ömer, (ganimetten) anası asil babası celep olan atlara bir, piyadelere ise bir pay kıldı."

 

 

 

9323- salih b. Keysan der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadır savaşında bulunan otuz altı atın her birine iki pay verdi. Hayber gününde de iki yüz atın her birine iki pay verdi. Bunlar savaşa katılmış olsalar da durum aynıdır.

 

Tahric: Said b. Mansur (3/2737, 2764-2768) ve Beyhaki (4/24) rivayet etti.

 

 

 

9324- Mekhul der ki: "Zübeyr, Hayber savaşına iki atla katılmıştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona beş pay verdi."

 

 

 

9325- Hasan der ki: Ebu Musa, Ömer b. el-Hattab'a: "Asil arap atlarında dayanıklılık ve ölüm vardı. Sonra arap atlarının beceri ve gücüne ulaşamayan kadana atları vs. gibi başka atlar geldi. Bunların ganimetteki paylarının ne olduğu hakkında görüşünü almak istedim" diye bir mektup yazdı. Bunun üzerine Ömer: "Asil atlara iki pay, annesi asil olan atlara ve katırlara bir pay ver" diye yazdı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yeni Doğan Çocuğun Payı