musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Zemzem ve Hakkında Anlatılanlar

 

9113- Zühri bildiriyor: Abdulmuttalib, Zemzem suyunu çıkardığı zaman bir havuz yaptı.  O, hacıların ondan içmesi için oğlu Haris ile birlikte su çekip havuzu doldururdu. Kureyşlilerden bazı kişiler hasetlerinden dolayı gece vakti onu kırıyor, Abdulmuttalib de sabahladığı zaman onu tekrar onarıyordu. Fakat havuz sıksık kırılmaya başlayınca Abdulmuttalib, Rabbine dua etti ve ona, rüyasında: "Sen: ''Allahım! Ondan yıkanmayı helal etmiyorum. Ancak o, onu içenler için helal ve şifadır'' de. Bu sana yeter" denildi. Bunun üzerine Kureyş mecliste toplanınca rüyasında gördüğü gibi Kureyşlilere seslendi ve gitti. Bundan sonra da havuzu her kim kırdıysa mutlaka bedeninde bir hastalığa mübtela oldu. Bunun üzerine havuza ve suya bir zarar veremez oldular.

 

Tahric: Darakutni (s. 284),  el-Ezraki (2/33, 34), Abdullah b. Muaz es-San' am kanalıyla Ma'mer'den ve Abdürrezzak "Savaşlar" bölümünde uzun bir hadisle rivayet ettiler.

 

 

 

9114- Tavus anlatıyor: "işiten bir kişinin bana bildirdiğine göre Abbas b.

Abdilmuttalib, Zemzem kuyusunun yanında ayakta dikilmiş halde elbisesini eliyle kaldırıp: "Allahım! Ondan yıkanmayı helal etmiyorum. Ancak o, onu içenlere helaldir - ravi der ki; sanırım şöyle de dedi - ve ondan abdest alanlar için helal ve şifadır. ''

 

Tahric: el-Kura'da (s. 449) geçtiği üzere Said b. Mansur ve Ebu Ubeyd başka bir lafızla rivayet ettiler. İbn Kesir (2/247) bakınız.

 

 

 

9115- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus), İbn Abbas'ın, Zemzem kuyusunun yanında aynı şeyi söylediğini işitmiştir.

 

Tahric: Ebu Ubeyd, "İbn Mehdi-Abdurrahman b. Alkeme" kanalıyla rivayet etti. İbn Kesir (2/247): "Senedi sahihtir" dedi.

 

 

 

9116- Zubeyd b. es-Salt bildiriyor: Ka'b(u'l-ahbar), Zemzem hakkında: "Zemzem, size bir ihsandır ve sizin için saklanmıştır. O ilk olarak Hz. ismail için çıkmıştır. Biz onun açlara gıda, hastalara ise şifa olduğunu düşünüyoruz."

 

Tahric: el-Ezraki (2/42), Ka'bu'l-Ahbar kanalıyla başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9117- Tubey' bildiriyor: Ka'b, Zemzem kuyusunun yanına geldiği zaman devesiyle gelip ondan içti ve giysilerini ıslattı. Kendisine: "Ey Bedevi! Niye elbiselerini ıslatıyorsun ki?" diye sorulunca: "Siz bunu bilmezsiniz. Bu su, Allah'ın Kitab'ında ihsan edildiği bildirilen, iyilerin içeceği Zemzem'dir. O, ne biter, ne de azalır. Onun adı kanmaktır. O, açlar için gıda, hastalar için şifadır" karşılığını verdi. 

 

Tahric: Said b. Mansur (s. 446), İbn Huseym kanalıyla Vehb b. Münebbih'ten başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

9118- Hz. Ali der ki: "insanlar arasında en hayırlı iki vadinin biri Mekke vadisi, diğeri ise Hindistan'da, Hz. Adem'in indiği ve kendisinden koku elde ettiğiniz vadidir. insanlar arasında en kötü iki vadi ise Ahkaf vadisi ile Hadramevt'te Berehevt denilen vadidir. insanlar arasında en hayırlı kuyu Zemzem kuyusu, en kötü kuyu ise Belehevt'te bulunan ve içinde kafirlerin ruhu atılan Berehevt kuyusudur."

 

Tahric: el-Ezraki (2/40) ve Said b. Mansur bir kısmını başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

9119- İbn Cüreyc der ki: "Yeryüzünün en hayırlı suyu Zemzem suyu, en kötü suyu ise Hadramevt vadilerinden bir vadide bulunan Berehevt suyudur. Yeryüzünün en hayırlı yerleri mescitler, en kötü yerleri ise çarşılardır. ''

 

Tahric: el-Ezraki (2/42), Osman b. Sac kanalıyla İbn Cüreyc'den ve Taberani, M. el-Kebir'de, İbn Abbas kanalıyla merru olarak başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

9120- İbn Abbas der ki: "Biz Zemzem suyunu doyurucu diye adlandırır ve çocuklarımız için yemekte en güzel destekleyici (gıda) olarak görürdük."

 

Tahric: Mecma'da (3/286) geçtiği üzere Taberani, M. el-Kebir'de rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir.

 

 

 

9121- Vehb b. Münebbih der ki: Biz, Allah'ın Kitab'ında Zemzem suyunu iyilerin içeceği olarak buluyoruz. Zemzem açlara gıda, hastalara şifadır. O ne biter, ne de azalır. Ondan kana kana içen kişi, şifayı bulur ve hastalıklar üzerinden gider. ''

 

Tahric: Said b. Mansur ve el-Ezraki (2/39) bundan daha uzun bir metinle rivayet ettiler.

 

 

 

9122- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus): "Zemzem suyu açlara gıda, hastalara ise şifadır" demiştir.

 

 

 

9123- İbn Huseym der ki: Mücahid: "Zemzem içildiği niyet üzeredir. O hangi niyetle içilirse o niyete göre fayda sağlar" derdi.

 

 

 

9124- Mücahid der ki: "Zemzem içildiğ; niyet üzeredir. Onu şifa niyetine içersen Allah sana şifa verir. Eğer susuzluğu nu gidermek için içersen Allah susuzluğunu giderir. Eğer tokluk için içersen Allah seni doyurur. 0, Cibrıl'in (yerden) çıkardığı ve Allah'ın, ismail'e (aleyhisselam) içirdiği sudur.''

 

Tahric: el-Kura'da (s. 447) geçtiği üzere Said b. Mansur ve Darakutni, İbn Abbas kanalıyla merID olarak rivayet ettiler.

 

 

 

9125- İbn Cüreyc der ki: "Said b. Cübeyr, Zemzem'e; Zemzem, Berre ve Madnune isimlerini vermişti."

 

 

 

9126- Tavus der ki: ibnu'z-Zübeyr su dağıtanları Mescid(-i Haram)'dan çıkarmak istediği zaman, İbn Abbas: "iyilik etmekte senden daha iyisine uymadım. Kötülük yapmakta da senden daha kötüsüne uymadım" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zemzem Suyunu Taşımak (Başka Bir Yere Götürmek)