musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tavafları Birleştirmek

 

9012- Nafi’ bildiriyor: İbn Ömer tavafları birleştirmekten hoşlanmaz ve:

"Her yedi şavt tavafın namazı vardır" derdi. Kendisi yedi şavt tavaf ettikten sonra tavaf namazı kılmadan bir daha tavaf etmezdi.

 

 

 

9013- Ma'mer'in, İbn Tavus'tan bildirdiğine göre babası (Tavus) tavaftarı birleştirmekte bir sakınca görmezdi. Kaç defa da kendisi tavaftarı birleştirmiştir.

 

 

 

9014- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah) tavaftarı birleştirmekte bir sakınca görmezdi. O bu şekilde fetva verip Tavus'un ve Misver b. Mahreme'nin öyle yaptıklarını söylerdi. Bir kişi Ata'ya yedişer şavtla yapılan ve aralarında namaz kılınmayan, tavaf bittikten sonra namazları kılınan tavafı sorunca: "Bana bildirildiğine göre Misver b. Mahreme ve Tavus öyle yapmıştır. Sanırım onlara da bu konuda bir şeyler ulaşmıştır" karşılığını verdi. Ata'ya onların dışında sana bu konuda ulaşan nedir? Ben de öyle yapsam ne olur?" diye sorduğumda: "Sanırım öyle yapmanda bir sakınca yoktur" cevabını verdi. Amr b. Dinar der ki: "Bana bildirildiğine göre Misver b. Mahreme yedişer şavtla tavaf eder ve aralarında namaz kılmazdı."

 

 

 

9015- Abdülkerim der ki: Ramazan bayramı günü bayram namazından önce Said b. Cübeyr ile birlikte tavaf ettim. O üç tavafı birleştirince, ona: "Tavaftarı niçin birleştiriyorsun?" diye sordum. Bunun üzerine o: "Ramazan bayramı namazından önce namaz kılınmaz" karşılığını verdi.

 

 

 

9016- İbn Cüreyc der ki: Bana bildirildiğine göre Hz. Aişe, Utbe b. Muhammed b. el-Haris'in evinde konakladı. Hz. Aişe yatsı namazından sonra tavaf eder ve tavafa devam etmek istediği zaman mescid kandillerinin söndürülmesini emrederdi. Bütün kandiller söndürülür ve öylece tavaf ederdi. Yedi şavt tavaf ettikten sonra Rükn ve kapı arasında ECızü çeker ve üç tavafı birleştirirdi. Sonra zemzem sofasının arkasına gidip iki rekat (tavaf) namazı kılar ve konuşurdu. Sonra bir daha iki rekat kılar ve tavaf namazlarının arasını konuşmakla ayırırdı. Bu defa beraberinde bir cariye, Halid b. el-As'ın kızı Ümmü Hakim ve Abdullah b. Ebi Rabia bulunmaktaydı. Cariye: "Biz tavaf ederken Hassan'ı ve nesebini zikrettik" dedi. Bunun üzerine Hz. Aişe: "Bu İbn Furey'a'yı sevindirir" dedi ve ona sövmemizi yasakladı. Onu (Hassan'I) kendisine iftira edenlerden ayırıp: "Onun: "Muhammed'in yerine hiciv yapıp cevap verdim, Bunun Allah katında bir mükafatı vardır, Benim babam annem ve namusum,

 

Size karşı Muhammed'in namusuna kalkandır" demesinden dolayı Allah'ın onu Cennete sokmasını umud ederim" dedi. Hz. Aişe, Kabe'yi tavaf ederken onlara bu iki beyti okuyordu.

 

Tahric: el-Kura'da (s. 318) geçtiği üzere Ebu Zer el-Herevı , Menasik'inde başka bir lafızla rivayet etti. 

 

 

 

9017- Muhammed b. es-Saib b. Bereke el-Mekki'nin bildirdiğine göre annesi Hz. Aişe ile birlikte yedişer şavt olmak üzere Kabe'yi üç defa tavaf edip aralarında namaz kılmamıştır. Ancak tavafı bitirdiğinde her yedi şavt için iki rekat namaz kılmıştır.

 

Tahric: el-Kura'da (s. 318) geçtiği üzere Said b. Mansur ve el-Ezraki (2/7), dedesi kanalıyla İbn Uyeyne' den rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Erkekler ile Kadınların Bir Arada Tavaf Etmesi