musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tavafta iken Okumak ve Konuşmak

 

8967- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "Kabe'yi tavaf eden kişi, hayırlı şeyler dışında konuşmayı bıraksin ve Allah'ı zikretsin. Ancak benim için güzel olanı, bütün konuşmaları bırakıp sadece Allah'ı zikretmek ve Kur'an okumaktır."

 

 

 

8968- Başka bir kanalla Ata'dan bu sözün aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

8969- İbn Cüreyc der ki: "Kesir b. Kesir, Said b. Cübeyr ile birlikte tavaf ederken ve daha iki şavtları varken namaz vakti geldi. Bunun üzerine Said b. Cübeyr bu iki şavtı yapmadan tavafı beş şavtla bitirdi."

 

 

 

8970- İbn Cüreyc der ki: Süleyman el-Ehval'ın bana, Ebu'ş-Şa'sa ile tavaf eden bir kişiden bildirdiğine göre Ebu'ş-Şa'sa tavaf ederken ve daha birkaç şavtı varken namaz vakti gelmişti. Bunun üzerine Ebu'ş-Şa'sa kalan şavtları tamamlamadı. Sanırım tavafı beş şavtla bırakmıştı.

 

 

 

8971- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: ''Tavaf ederken namaz vakti gelirse tavafı bırakayım mı?" diye sorduğumda: "Evet" karşılığını verdi. Bir kişi ona: "Namazdan sonra geri gelirsem tavafı tamamlayayım mı?" diye sorduğunda: "Evet, geriye kalan şavtlan tamamla" cevabını verdi. Bunun üzerine: "Tavaf ederken namaz vakti geldiğinde Makam'ın yanında veya ibnu'z-Zübeyr'in evinin yanında veya sizin yanınızda namazı kılarsam, namazdan sonra Rükn'ün yanına giderek oradan başlayıp da yanda bıraktığım şavtı saymayayım mı?" diye sorduğumda: "Dilersen öyle yapıp saymazsın" dedi. Başka bir zamanda yine: "Ben tavafta iken namaz vakti gelirse?" dediğimde: "Bana göre yarıda bıraktığın şavtı saymaman daha uygundur" karşılığını verdi. Ona: "Ben yarıda bıraktığım şavtı saydım, caiz midir?" diye sorduğumda: "Evet, inşallah tavafın tamamdır" cevabını verdi. Amr b. Dinar da aynı şeyi söylemektedir.

 

Tahric: İbn Hacer, Fethu'l-Bari'de (3/314) aynı mana ile irad etti.

 

 

 

8972- İbn Cüreyc dedi ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Sen namaz vaktinde nasıl tavaf ediyorsun?" diye sorduğumda: "imamın çıkıp geldiğini gördüğüm zaman ben Rükn'ün yanındaysam tavafı bırakınm" karşılığını verdi. Ona: "imam çıktığı zaman eğer Rükn'ü geçmiş isen ne yaparsın?" diye sorduğumda: "O şavtı tamamlayıp imama yetişeceğimi tahmin edersem tamamlarım. Aksi takdirde bırakınm" karşılığını verdi. Ona: "Yedinci şavtta iken namaz vakti gelirse yedinci şavtımı tamamlamadan gidip namaz kılabilir miyim?" diye sorduğumda: "Hayır, önce şavtını tamamla. Tavaf etme imkanın olmadığı takdirde de namazını kıl" cevabını verdi.

 

 

 

8973- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Namaz tavafımı keserse imamın selam vermesinden sonra ne kadar bir zaman beklemeliyim?" diye sorduğumda: "Beklemene hiç gerek yoktur. Vaaz dinlemek için de oturma" karşılığını verdi. Ona: "Cenaze namazı kılmak için tavafımı keseyim mi?" diye sorduğumda: "Hayır" cevabını verdi. Amr b. DInar da aynı şeyi söylemektedir. 

 

Tahric: İbn Abbas'tan şahidini Taberan! (11234) rivayet etti.

 

 

 

8974- İbn Tavus'un bildirdiğine göre babası (Tavus): "Tavaf ederken namaz vakti gelirse namazdan sonra, eksik olan şavtları yap ve tavafı tamamla. Tavaf ederken namaz vakti gelirse tavafı tamamlamadan namazı kılma" demiştir.

 

Tahric: Cübeyr b. Mut'im hadisinden şahidini Fakih!, Ahbar Mekke' de (5/235) rivayet etti,

 

 

 

8975- Hişam b. Hassan bildiriyor: Ata, tavaf ederken birkaç şavt yaptıktan sonra namaz vaktinden dolayı tavafı bırakıp giden kişi hakkında şöyle dedi:

"Eğer tavafı nafile tavaf ise ve tek sayıda iken bırakıp gitmişse o tavaf kendisi için yeterlidir. Namazdan sonra dilerse tavafı tamamlar, dilerse tavaf için kılınan iki rekat namazı kılar. Eğer tavafı tamamlamayacaksa tavafı tek veya çift olarak bırakmış olsa da tavaf için kılınan namazı kılar." Ancak Ata yedi şavt olan tavafı (namazla kesildiği zaman) tek sayıda bırakmayı severdi.

 

 

 

8976- Hişam, Said b. Cübeyr ile birlikte tavaf eden bir arkadaşından bildiriyor: Said b. Cübeyr ile birlikte tavaf ederken beş şavttan sonra ikindi namazı için kamet getirildi. O, tavafında kalan şavtları tamamladı ve ikindi namazından sonra tavaf için kılınan iki rekatı kıldı''

 

Tahric: İbn Abbas'tan şahidini Taberanı, M. el-Kebir'de (11234) rivayet etti.

 

 

 

8977- İbn Abbas der ki: "Kim Kabe'yi tavaf ederken bir hacetinden dolayı tavafı tamamlamadan bırakacaksa tek sayıda bıraksın ve tavaf için kılınan iki rekatı kılsın. Geri kalan şavtları da tamamlamasına gerek yoktur.''

 

Tahric: Said b. Mansur, Ata kanalıyla İbn Abbas'tan başka bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

8978- ibnu'l-Müseyyeb der ki: "Tavaf ederken yedi şavtı tamamlamadan namaz vakti gelirse namazdan sonra geri kalan şavtları tamamla."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Tavafta Oturmak ve Kalkmak