musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Tavaf Yapmaksızın istilam Etmek ve Abdesti Olmayanın istilamı

 

8936- İbn Tavus babasından (Tavus'tan) bildiriyor: "(Tavus) Mescid'de olduğu zaman, çıkmak istediğinde Rükn'ü istilam ettikten sonra çıkardı."

 

 

 

8937- İbn Ömer der ki: "Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Rüknü'l-Yemani ve Hacerü'I-Esved'i selamlar, diğerlerini (köşeleri) selamlamazdı. ''3

 

Tahric: Buhari (2/186); farklı kanallarla Müslim (1267); Said b. Mansur, Zühri kanalıyla İbn Ömer'den ve Beyhaki (5/77), "İbn Ebi Revvad-İbn Ömer" kanalıyla rivayet ettiler. Abdurrahman b. Safvan'dan şahidini EbU Davud (1898) rivayet etti.

 

 

 

8938- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Mescid'e abdestsiz bir şekilde uğrayınca Rükn'ü istilam edeyim mi?" diye sorunca: "Hayır" cevabını verdi. Ben: "Kabe'nin hiçbir yerini istilam etmeyeyim mi?" diye sorunca da, yine: "Hayır" cevabını verdi.

 

 

 

8939- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Sağ eli çolak veya felçli olan, elinin tersiyle mi istilam etsin, yoksa sol eliyle mi?" diye sorunca:

"Elleriyle selam vermez ve tekbir getirir. Bunların hangisini yapsa yine de iyi yapmış olur" cevabını verdi. Daha önce ise: "Çolak olsa bile sağ eliyle istilam eder" dediğini duymuştum.

 

Tahric: İbn Ömer hadisinden şahidini Buhari ile Müslim rivayet etti.

 

 

 

8940- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Abdestsiz bir şekilde Mescid'e (Kabe'ye) uğrayınca Rükn'ü istilam edeyim mi?" diye sordum. Ata:

"Hayır" cevabını verdi. Ben: "Kabe'nin hiçbir yerini istilam etmeyeyim mi?" diye sorunca da yine: "Hayır" cevabını verdi.

 

 

 

8941- Hz. Aişe: "Hicr'in bir kısmı Kabe'dendir" deyince, İbn Ömer:

"Vallahi, eğer Hz. Aişe bunu Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duyduysa, zannedersem Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona istilamı terketmeyi emretmesi ve Hicr'in arkasından tavaf edilmesi, o köşelerin Hz. ibrahim'in temellerinin üzerinde olmayışındandır" dedi.

 

Tahric: Ebu Davud (1875), Abdurrezzak kanalıyla; Buhari (2/179) ve Müslim 1333 (399), "Zühri-Hz. Aişe" kanalıyla ayın mana ile rivayet ettiler.

 

 

 

8942- Ata'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) batıdaki iki Rükn'ü değil de, doğudaki iki Rükn'ü selamlardı.

 

Tahric: Ayrı ayrı İbn Abbas ve İbn Ömer' den Müslim (242, 244, 247) rivayet etti.

 

 

 

8943- İbn Cüreyc'in bildirdiğine göre Ata (b. Ebi Rebah), İbn Ömer'in, batıdaki iki köşeyi istilam ettiğini görmediğini söyleyip: "Doğudaki Rükün'leri istilam etmeden geçmezdi" demiştir.

 

 

 

8944- Ebu't-Tufayl der ki: Kabe'yi tavaf eden İbn Abbas ve Muaviye ile beraberdim. Muaviye her Rükn'ün yanından geçerken istilam edince İbn Abbas: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece Rüknu'I-Yemani'yi istilam ederdi" dedi. Bunun üzerine Muaviye: "Kabe'nin istilam edilmeyecek hiçbir köşesi yoktur" dedi. 

 

Tahric: Buhari, Ebu'ş-Şa'sa kanalıyla mürsel olarak; Tirmizi (2/92), Abdürrezzak kanalıyla ve Müslim (1269), Ebu't-Tufayl kanalıyla "kısa bir metinle" ve başka bir lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

8945- Ya'la b. Umeyye der ki: Hz. Ömer ile birlikte tavaf ederken Rükn'ü istilam etti. Ben Kabe tarafındaydım. Batı tarafında Hacerü'I-Esved'in yanındaki Rükn'ün yanına vardığımızda istilam etmesi için elini çektim. Bana:

"Ne yapmak istiyorsun?" diye sorunca: "istilam etmeyecek misin?" karşılığını verdim. Ömer: "Sen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte tavaf etmedin mi?" dedi. "Evet, ettim" dediğimde: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) batıdaki bu iki Rükn'e istilam ettiğini gördün mü?" diye sordu. "Hayır, görmedim" cevabını verdiğimde: "Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin için güzel bir örnek değil midir?" diye sordu. "Evet" karşılığını verdim. Bunun üzerine: "0 zaman bundan uzak dur" dedi.

 

Tahric: Beyhaki (5/77), Ebu Asım kanalıyla İbn Cüreyc' den sonunda "O zaman bundan vazgeç" lafz! ile rivayet etti. İbn Ebi Şeybe, Said b. Mansur, Ebu Ya'la ve Ahmed b. Hanbel'i kaynak göstermiştir. Abdürrezzak'tan Ahmed (4/222) ve İbn Cüreyc'ten Beyhaki (5/77) rivayet etti.

 

 

 

8946- Gutayf b. Ebi Süfyan es-Sekafi der ki: "ibn Ömer ile Kabe'yi tavaf ederken her tavafta Rüknu'I-Yemani'yi istilam ediyordu. Diğerlerini ise istilam etmiyordu."

 

 

 

8947- Amr b. Dinar'ın bildirdiğine göre Ebu'ş-Şa'sa: "Kim Kabe'nin herhangi bir kısmından kaçınır?" demiştir. ibnu'z-Zübeyr ise tavafa başlarken ve bitirince Kabe'nin her köşesini istilam ederdi."

 

Tahric: Buharl, Muhammed b. Bekr kanalıyla İbn Cüreyc' den "tavafa başlarken ve bitirince Kabe'nin her köşesini selamlardı" lafzı olmaksızın ve Said b. Mansur, Deraverdi kanalıyla Hişam b. Urve'den, İbnu'z-Zübeyr'in rivayetinin aynısını rivayet ettiler.

 

 

 

8948- Hişam b. Urve'nin bildirdiğine göre babası, Kabe'nin bütün köşelerini istilam ederdi. 

 

Tahric: Malik (1/334) rivayet etti.

 

 

 

8949- Katade, ismini zikrettiği bir kişinin: "Kabe'nin istilam edilmeyecek hiçbir köşesi yoktur" dediğini bildirir.

 

 

 

8950- Ebu Said el-Bekrı bildiriyor: "Hz. Hasan ile Hüseyin veya ikisinden birisi, ikindiden sonra tavaf yapınca bütün köşeleri istilam etti."

 

 

 

8951- İbn Abbas der ki: iki Rükn arasında, dua edene "Amin" diyen yetmiş bin melek vardır. Bu kişi dua etmeyi unutursa: "Allahım! Onu bağışla" derler.

 

Tahric: el-Kura'da (s. 262) geçtiği üzere Mücahid rivayet etti.

 

 

 

8952- Asım b. Süleyman, Enes b. Malik'in bütün Rükn'leri istilam ettiğini gördüğünü bildirir.

 

Tahric: el- Kura'da (s. 254) geçtiği üzere Said b. Mansur rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Makam