musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şunların Kestiği Hayvanlar

 

Kadının, Çocuğun ve Bedevinin Kestiği Hayvanlar

 

8549- Nafi' bildiriyor: "Kab b. Malik'in koyun otlatan bir cariyesi vardı.

Cariye koyunlardan birinin ölmesinden yana endişeye düşünce merve ile onu kesti. Ka'b bunu Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorunca Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) etinden yiyebileceğini söyledi."

Abdürrezzak der ki: "Merve ifadesinden kasıt, keskin taştır."

 

Tahric: Buhari, "Ubeydullah b. Ömer-Ka'b b. Malik" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8550- Süleyman b. Yesar: "Ka'b'ın bir cariyesi vardı. .. " demiş ve bir önceki rivayetin aynısını zikretmiştir.

 

 

 

8551- Abdürrezzak başka bir kanalla aynısı nakleder.

 

 

 

8552- İbn Abbas der ki: "(Yaşı) küçük olsun büyük olsun, erkek olsun kadın olsun bunların kestiği hayvanlardan yiyebilirsin."

 

 

 

8553- Abdürrezzak, Şa'bi'den yukarıdaki fetvanın aynısını bildirir.

 

 

 

8554- Mücahid der ki: "Müslümanlardan veya Ehl-i Kitap'tan olan çocuğun veya kadının kestiği hayvandan yemenin bir sakıncası yoktur."

 

Tahric: Beyhaki (9/483), Mücahid kanalıyla muallak olarak rivayet etti,

 

 

 

8555- İbn Tavus bildiriyor: Babama (Tavus'a) çocuğun kestiği hayvanın eti sorulunca: "Eğer bıçak tutabiliyorsa yenebilir" dedi.

 

 

 

8556- Ma'mer bildiriyor: "Zühri, ne kestiğini biliyor ve Besmele de çekiyorsa, çocuğun kestiği hayvanın etinden yemede bir sakınca görmezdi."

 

 

 

8557- Ali el-Ezdider ki: İbn Ömer'e: "Değişik bölgelere yolculuğa çıkıyoruz. Bazen karşılaştığımız bedeviler ile çocuklar bizlere ne olduğunu bilmediğimiz et ikram ediyorlar" dediğimde: "Müslümanın sana ikram ettiği eti yiyebilirsin" karşılığını verdi.

 

 

 

8558- Kasım b. Muhammed bildiriyor: Ömer b. el-Hattab kasapıarın yanına geldi ve: "Hayvanlarınızı kim kesiyor?" diye sordu. "Şu genç adam kesiyor" dediklerinde Ömer ona bazı şeyler sordu. Gencin bu şeyleri iyice bilemediğini görünce ona birkaç kırbaç vurup kasapıara: "Hayvanlarınızı namazı iyi bilen birisi kessin" dedi.

 

 

 

8559- İbn Tavus, babasından bildirir: "Çarşıda, yeni Müslüman oldukları için fazlaca bilgileri olmayan ve kesme işini iyice yapamayan bir topluluk vardı. Ömer b. el-Hattab onları çarşıdan çıkardı veya çıkarılmalarını emretti."

 

 

 

8560- Nafi bildiriyor: Seleme oğullarından bir adamın Abdullah b.

Ömer'e şunu anlattığını işittim: "Ka'b b. Malik'in Sel' dağında koyunlarını otlatan bir cariyesi vardı. Bir defasında koyunlardan birinin ölmesinden endişe edince keskin bir taş (zurara) alıp bu koyunu kesti. Ka'b bunu Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorunca Allah Resülü etinden yiyebileceği ni söyledi."

 

 

 

8561- Ma'mer, bir adamdan bildirir: "ikrime, bedevilerin mezarlarında kestikleri hayvanların etinden yemeyi mekruh görürdü."

Abdürrezzak der ki: "(Bir önceki hadiste geçen) zurara ifadesinden kasıt kenarı keskin taştır."

 

 

 

Sünnetsiz, Esir, Dilsiz ve Zencinin Kestiği Hayvanlar

 

8562- Katade der ki: İbn Abbas sünnetsiz olanın kestiği hayvanın etinden yemeyi kerih görür ve: "Şehadeti de, namazı da kabul olmaz" derdi. Onun durumunu Hammad (b. Ebi Süleyman)'a sorduğumda: "Kestiği hayvanın etinden yenir. şehadeti de, namazı da kabul olur" dedi.

Ma'mer der ki: "Hasan(-ı BasrI), Müslüman olup da büyüdükten sonra sünnet olması halinde eziyet çekmekten endişe eden kişinin sünnet olmamasına ruhsat verir ve kestiği hayvanın etinden yenmesinde bir sakınca görmezdL"

 

Tahric: Fethu'l-Bari'de (9/504) geçtiği üzere İbnu'l-Münzir rivayet etti.

 

 

 

8563- Ma'mer bildiriyor: Katade'ye: "Sünnetsiz birinin sağdığı koyun veya sığırın sütünden içilir mi?" diye sorduğumda: "içilmesinde bir sakınca olmaz"dedi. Katade yine şöyle demiştir: "Henüz hayız görmeyen kızın kestiği hayvanın etinden yemenin de bir sakıncası olmaz."

 

 

 

8564- valan Ebu Urve el-Muradı der ki: Ailemin yanına döndüğümde kesilmiş bir koyun gördüm. "Buna ne oldu?" diye sorduğumda: "Ölmesinden korktuk, onun için kestik" dediler. Bizim evde kalan, namaz kılmayan bir esir kölemiz vardı ve koyunu bu esir kesmişti. Konuyu İbn Mes'ud'a sorduğumda: "Etinden yiyin" dedi.

 

 

 

8565- Ma'mer bildiriyor: İbn Tavus: "Babam (Tavus) zencinin kestiği hayvanın etinden yemezdi" dedi. Ona: "Neden yemezdi?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Çünkü babam: ''Hangi zenciden bir hayır gördüm ki?'' derdi."

 

 

 

8566- Cabir der ki: Şa’bi'ye dilsizin hayvanı nasıl keseceğini sorduğunda: "(Besmele yerine) semaya işaret eder" dedi.

 

 

 

Hırsızın Kestiği Hayvanlar

 

8567- Amr b. Müslim bildiriyor: "Tavus ile ikrime'ye hırsızın hayvan kesmesi konusunu sorduğumda kesmesini mekruh gördüler ve onun etinden yemememi söylediler."

 

 

 

8568- Abdullah b. Yezid el-Hüzeli der ki: ibnu'I-Müseyyeb'e bir kölenin koyun veya sığır çalıp onu kesmesi konusunu sorduğumda etinin yenmesinde bir sakınca görmedi."

 

 

 

8569- Ma'mer der ki: Zühri'ye hırsızın hayvan kesmesini sorduğumda:

"Bir sakıncası olmaz" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehl-i Kitap'tan Olanın Kestiği Hayvanlar