musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İhramlının Av Eti Yemesi

 

ihramlının Av Etinden Yemesinin Yasaklanması

 

8322- Sa'b b. Cessame der ki: Ebva'da bulunduğum sırada Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı. Ona yabani bir eşek hediye etmek istedim, ancak Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geri çevirdi. Bundan dolayı yüzümdeki hoşnutsuzluğu görünce: "Senin hediyeni geri çevirecek değiliz. ama ihramlıyız" buyurdu.

 

Tahric: Müslim, Ma'mer ve Salik b. Keysan kanalıyla Zühri'den ve Buhari, Malik ve Şu ayb kanalıyla Zühr'i' den rivayet ettiler.

 

 

 

8323- Tavus der ki: Zeyd b. Erkam gelince İbn Abbas: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken kendisine hediye edilen eti anlatsana" dedi. Zeyd şöyle anlattı: "Evet, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine hediye edilen et parçasını geri çevirdi ve: ''ihramlı olduğumuz için onu yemeyiZN buyurdu."

 

Tahric: Müslim, Yahya b. Said el-Kattan kanalıyla İbn Cüreyc' den rivayet etti.

 

 

 

8324- Hz. Aişe der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihramlıyken kendisine haşlanmış ceylan eti hediye edildi, ancak bu etten yemedi."

 

Tahric: Aynı raviden Ahmed (6/225), Ebü Ya'la (8/83) ve Tahavi (2/168) rivayet etti.

 

 

 

8325- Abdürrezzak başka bir kanalla yukarıdakinin aynısını bildirir.

 

 

 

8326- Hişam b. Urve, babasından bildirir: Hz. Aişe'ye ihramlının av eti yemesi konusunu sorduğumda: "Yeğenim! ihramlı için içinde bulunduğu günler, Allah'a en yakın olacağı günlerdir. Bu nedenle içinde şüphe oluşturacak şeylerden uzak durması gerekir" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (5/194), Malik kanalıyla Hişam b. Urve'den ve Malik, Muvatta (1/325), farklı bir kanalla rivayet ettiler.

 

 

 

8327- Abdullah b. el-Haris b. Nevfel anlatıyor: Hz. Ali ihramlı iken av eti yemeyi kerih gördü ve: "Sizin için de, yolcular için de bir geçimlik olmak üzere deniz avı yapmak ve deniz ürünlerini yemek sizlere helat kılındı. Kara avı ise ihramlı olduğunuz sürece size haram kılındı"[Maide, 96] ayetini okudu.

 

 

 

8328- Abdullah b. Amir bildiriyor: "Muaz b. Cebel ihramlı iken av eti yememizi yasakladı."

 

 

 

8329- İbn Tavus, babasından bildirir: "ibn Abbas ihramlının av eti yemesini mekruh görürdü." Ma'mer der ki: "ibn Tavus'un, babasından naklen bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bunu kerih görmüştür. "

 

 

 

8330- İbn Abbas der ki: "Kara avı ise ihramlı olduğunuz sürece size haram kılındı''[Maide, 96] buyruğunda yasağın ava mı, yoksa avın etinin yenmesine mi olduğu belli değildir."

 

 

 

8331- el-Müsenna bildiriyor: Tavus'a, ihramlı bir grubun ihramlı olmayan ve bir sırtlan yakalayan kişilerle karşılaşınca onlarla birlikte sırtlanın etinden yemeleri konusu sorulunca, Tavus: "Sübhanallah!" karşılığını verdi. Soran adam: "Bunun kefareti olarak adam başı birer koyun mu kurban etmeliler?" diye sorunca, Tavus: "Adam başı birer koyun kurban etmeleri daha iyidir; ancak tümü adına bir koyun kurban etmeleri de yeterli olur" dedi.

 

 

 

8332- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "ihramlı kişi avlandığı zaman bunun kefaretini ödemesi gerekir. Avladığı hayvanı yediği zaman da yediğinin benzerini sadaka olarak vermesi gerekir."

 

 

 

8333- Şa’bi der ki: "ihramlının av eti yemesi konusunda ihtilaf vardır; ancak yememesi yemesinden daha hayırlıdır."

 

Abdürrezzak der ki: Süfyan da aynı görüştedir ve şöyle demiştir: "ihramlının av eti yemesine ruhsat verenler: "ihramlı olan kişi Mekkeli kişi konumundadır. Harem bölgesinde avlanmaz, ancak Harem bölgesi dışında bir yerden geldiği zaman avı yiyebilir" demişlerdir.

 

 

 

ihramlının Ölü Eti veya Av Eti Yemek Zorunda Kalması

 

8334- Ata (b. Ebi Rebah) der ki: "ihramlı olan kişi avlanmak zorunda kalırsa avlanır ve bundan dolayı herhangi bir sorumluluğu olmaz. Ancak zor durumda kalır da leş eti bulursa avlanmayı bırakıp leş etinden yer."

 

 

 

8335- Abdürrezzak der ki: Benim de işittiğim bir ortamda Sevri'ye ihramlı olan kişi yemek konusunda zor durumda kalsa ve leş eti, domuz eti ve av eti bulsa hangisinden yiyeceği sorulunca: "Domuz eti veya leş etinden yer" dedi.

 

 

 

ihramlıya Av Etinden Yeme Ruhsatı

 

8336- Muhammed b. el-Münkedir der ki: Rabia b. Abdillah b. el-Hudeyr adında bir yaşlının bana bildirdiğine göre Talha b. Ubeydillah, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ihramlı olan kişi Harem bölgesi dışında kesilen avın etinden yiyebilir mi?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yiyebilir" karşılığını verdi.

 

 

 

8337- Abdullah b. Ebi Katade, babasından bildiriyor: Hudeybiye zamanında Mekke'ye doğru Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte ben de yola çıktım; ancak Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı ihrama girerken ben girmedim. Yolda karşılaştığım bir yabani eşeği avladım. Daha sonra Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ihramlı değildim ve bunu senin için avladım" dediğimde Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabının ondan yemesini istedi. Kendisi için avladığımı söylediğim için de ondan yemedi.

 

Tahric: Müslim (1/189), Hişam b. Yahya b. Ebi Kesır kanalıyla farklı bir lafızla ve Beyhaki (5/190) rivayet etti.

 

 

 

8338- Ebü Katade der ki: Hac için Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yola çıktık. Kimimiz ihramlı, kimimiz ihramsız bir şekilde Harem'e girdiğimizde insanların bir şeyi gözlediğini gördüm. Gidip: "Neyi gözlüyorsunuz?" diye sorduğumda susup bir karşılık vermediler. Dikkatle baktığımda karşıda bir yabani eşek göründü. Atıma eyerini vurdum. Kamçımı, mızrağımı alıp atıma bindiğimde kamçım elimden düştü. Oradakilere: "Kamçıyı bana verin" dediğimde: "Sana hiçbir hususta yardımcı olmayız!" karşılığını verdiler. inip kamçımı aldım, bir tepenin ardından dolaşıp yabani eşeği öldürdüm veya yaraladım. Oradakilerden bazıları:

"Bunun eti yenmez" derken, bazıları: "Eti yenir" dediler. Önümüzde giden Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip sorduğumuzda: "Hela'dir, yiyebilirsiniz" buyurdu.

 

Tahric: Müslim (1/380), İbn Ebi Ömer ile başkaları kanalıyla İbn Uyeyne' den rivayet etti.

 

 

 

8339- el-Behzi bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Revha'nın önlerinde veya yakınlarındayken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yaralı bir yabani eşek gördü ve: "Bunu bir adam yaralamış ve az sonra gelip onu yakalar" buyurdu. Az sonra geldim ve: "Ya Resülallah! Bu yabani eşeği ben avladım, onunla istediğinizi yapın" dedim. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebü Bekr'e onu eşit bir şekilde Müslümanlar arasında paylaştırmasını söyledi ki o zaman ihramlıydık. Sonrasında yola devam ettik. Arc'taki ağaçlık araziye vardığımızda başını önüne alıp durmuş bir ceylan gördük. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müslümanlar geçip gidene dek kimse dokunmasın diye Ebu Bekr'e bu ceylanın yanında beklemesini söyledi. 

 

 

 

 

8340- İbn Ebi Necih, babasından, o da Damra oğullarından bir adamdan bildirir: Hz. Ömer ile hac veya umre için yola çıkmıştık. Yolculuğumuz sırasında Ömer: "Hadi Gır'a gidelim de gemileri seyredelim ve onları su üzerinde yüzdüren Allah'a hamdedelim" dedi. Ömer'le birlikte sahile doğru giden yedi kişilik grubun içinde ben de yer aldım. Gece vakti olunca bir bedevinin çadırında konakladık. Çadırın yanında da kaynayan bir kazan vardı. Ömer: "Yiyecek bir şeyler var mı?" diye sorunca, bedevi: "Yok, ama burada dün avladığımız bir ceylan eti var" dedi. Eti yaklaştırıdıklarında ihramlı olmasına rağmen Ömer ondan yedi.

 

Tahric: Malik (1/223) rivayet etti.

 

 

 

8341- Esved (b. Yezid) bildiriyor: Ka'b, Ömer b. el-Hattab'a: "İhramlı olmayan biri avladığı yabani eşek etini ihramlı olan bizlere getirdi ve biz de ondan yedik" deyince, Ömer: "Şayet yemeseydin bir şeyden anlamadığını düşünürdüm" karşılığını verdi.

 

 

 

8342- Salim bildiriyor: Ebu Hureyre'nin babama (ibn Ömer'e) şöyle dediğini işittim: "ihramlı olan bazıları kendilerine ihramlı olmayan birileri tarafından hediye edilen avın etinden yiyip yiyemeyeceklerini sorunca yemelerini söyledim. Sonra Ömer'i gördüğümde olayı ona anlattım. Ömer:

"Nasıl fetva verdin?" diye sorunca nasıl fetva verdiğimi söyledim. Bunun üzerine Ömer: "Şayet farklı bir şekilde fetva verseydin seni döverdim" dedi.

Ma'mer der ki: Amr b. Dinar'ın, Talk b. Habib'den naklen bana bildirdiğine göre Ebu Hureyre bu olayı İbn Ömer'e aktarınca, Ebu Miclez, İbn Ömer'e: "Sen bu konuda ne diyorsun?" diye sordu. İbn Ömer: "Ömer de Ebu Hureyre de benden daha hayırlı kişilerken ben bu konuda bir şey diyemem" karşılığını verdi.

Amr der ki: "Ancak İbn Ömer böylesi bir etin yenmesini mekruh görürdü."

 

Tahric: Beyhaki (5/189), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

8343- Kaza'a anlatıyor: Adamın biri İbn Ömer'e ihramlı iken av eti yiyip yiyemeyeceğini sorunca, İbn Ömer, Hz. Ömer ile Ebu Hureyre arasında geçen olayı aktardı ve: "Ömer de Ebu Hureyre de benden daha hayırlı kişilerdir" dedi.

Amr der ki: "Ancak İbn Ömer böylesi bir durumda o etten yemezdi. İbn Ömer'e yoldaşlık eden bir adam ihramlı iken av etinden yiyince İbn Ömer bunu yanlış bulmuş gibi davrandı. İbn Ömer'in yemeği getirilince arkadaşı da yemeye başladı. Bunun üzerine İbn Ömer ona: "Bir önceki yemekte buna ihtiyacın kalmayacak kadar yemek yemiştin" dedi.

 

 

 

8344- Ebu Hureyre anlatıyor: Şam ahalisinden bir adam ihramlıyken avladığı hayvanın etinden yiyip yiyemeyeceğini sorunca yiyebileceği ni söyledim. Sonra Ömer'i gördüğümde olayı ona anlattım. Ömer: "Nasıl fetva verdin?" diye sorunca: "Yiyebileceği ni söyledim" karşılığını verdim. Bunun üzerine Ömer: "Ömer'in canı elinde olana yemin olsun ki şayet farklı bir şekilde fetva verseydin sopayla seni döverdim" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (5/188), Hişam kanalıyla Yahya b. Ebi Kesır' den rivayet etti.

 

 

 

8345- Yahya b. Abdirrahman b. Hatib, babasından bildirir: Hz. Osman umreye giderken kafileye ben de katıldım. Revha'da iken bize kuş eti ikram edildi; ancak Osman: "Sizin yiyin" dedi ve kendisi yemek istemedi. Amr b. el-As: "Senin yemediğin bir şeyden biz niye yiyelim?" diye sorunca, Osman:

"Yeme konusunda ben sizin gibi değilim; zira bu kuş benim için ve benim adıma avlandı" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (5/191), farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

8346- Yahya b. Abdirrahman b. Hatib, babasından bildirir: Hz. Osman ihramlı iken kendileri için avlanan kekliklerin etlerinden yemeyi kerih gördü ve: "Çünkü bunlar benim için ve benim adıma avlandı" dedi.

 

 

 

8347- Abdullah b. el-Haris b. Nevfel anlatıyor: Hz. Osman ile birlikte Mekke ile Medine arasında bir yerde ihramlıydık. Kendisi için bir hayvan avladım; ancak arkadaşlarının yemesini isterken kendisi onun etinden yemedi ve: "Çünkü benim için (veya benim adıma) avlandı" dedi. Hz. Ali de yemeden kalkınca Osman'a: "Ali de yemek istemiyor" denildi. Osman, Ali'yi yanına çağırıp durumu sorunca, Ali: "Kara avı ise ihramlı olduğunuz sürece size haram kılındı ... ''[Maide, 96] ayetini okudu. Amr bunu duyunca, Ali'ye: "Ağzın toprakla dolsun!" diye çıkıştı; ancak Ali: "Asıl senin ağzın toprakla dolsun!" karşılığını verdi.

 

 

 

8348- Hişam b. Urve'nin, babasından bildirdiğine göre Zübeyr: "ihramlı iken azığımız yabani hayvanlardan avladığımız etler olurdu" demiştir.

2

Tahric: Malik (1/322), Hişam b. Urve kanalıyla Urve' den ve Beyhaki (1/189) farklı bir kanal ve lafızla rivayet ettiler.

 

 

 

8349- Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizin avlandıklarınız veya sizin için avlananlar dışında ihramlı iken kara avının eti sizlere helal kılındı. ''

 

Tahric: Beyhaki (5/190), farklı kanallardan ve Tirmizi (2/90), Yakub b. Abdirrahman kanalıyla Amr b. Ebi Amr' dan rivayet ettiler.

 

 

 

8350- Ata b. Yesar anlatıyor: Ka'bu'I-Ahbar ihramlı olan bir kafileyle Şam'dan yola çıktı. Yolun bir yerinde av eti bulunca Ka'b kafiledekilerin ondan yiyebileceklerine dair fetva verdi. Hz. Ömer'in yanına geldiklerinde yolda av eti yediklerini söylediler. Ömer: "Yemeniz yönünde size kim fetva verdi?" diye sorunca: "Ka'b verdi" dediler. Bunun üzerine Ömer: "Dönene kadar onu sizlerin başına geçiriyorum" dedi. Kafile Mekke'ye doğru yol alırken bir yerde çekirge sürüsüyle karşılaştılar. Ka'b bu çekirgelerden yakalayıp yiyebileceklerini söyledi. Yine Ömer'e geldiklerinde bu olayı ona aktardılar. Ömer, Ka'b'a: "Onlara neden böylesi bir fetva verdin?" diye sorunca, Ka'b: "Çünkü çekirge bir deniz avıdır" dedi. Ömer: "Böyle olduğunu nereden biliyorsun?" diye sorunca, Ka'b: "Ey müminlerin emiri! Canım elinde olana yemin olsun ki bunlar bir balinanın yılda iki defa dışarıya püskürttüğü hayvanlardır" dedi. 

 

Tahric: Malik (1/324) ve Beyhaki (5/189) kısa bir metinle rivayet ettiler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İhramlı Olan Birinin ihramh Olmayan Birine Avda Yardımcı Olması