musannef

Abdurrezzak

HAC / Menasik

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kurban Kesme

 

8129- Enes b. Malik der ki: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de (Kurban bayramında) boynuzlu ve alacalı iki koç keserdi."

 

 

 

8130- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak iki koç kesti.''

 

Tahric: Farklı kanal ve farklı lafızlarla İbn Mace ile Taberani rivayet ettiler.

 

 

 

8131- Muhammed b. Abdirrahman b. Sevban der ki: Nu'man b. Ebi Futayma yanında boynuzlu ve iri gözlü bir koç varken Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaşınca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem); "ibrahım peygamberin kurban ettiği koça ne kadar da benziyor" buyurdu. Bunun üzerine Muaz boynuzlu ve iri gözlü bir koç satın alıp Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hediye etti. Allah Resulü de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu koçu kurban kesti. 

 

Tahric: İsabe (3/564) ile Mecmau'z-Zevaid'de (4/23) geçtiği üzere Taberani, "Ebu İsmail el-Kannad-Nu'man b. Ebi Fatıma" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8132- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban olarak iri gözlü, boynuzlu ve semiz bir koç kesti.''

 

Tahric: Mişkana (s. 120) geçtiği üzere aynısını Ebu Said el-Hudri' den Ebu Davud, Tirmizi, Nesai ile İbn Mace rivayet ettiler.

 

 

 

8133- Ma'mer der ki: "Bana bildirilene göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazgahta kurban kesmiştir."

 

 

 

8134- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a: "Kurban kesmek insanların tümüne vacip midir?" diye sorduğumda: "Hayır, ama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban kesti" dedi. 

 

Tahric: Enes hadisinden şahidini Buhari (7/87) ile Müslim (3/1557: 18) rivayet etti.

 

 

 

8135- Katade bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb, adamın birine: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban kesti, ancak sen kesmezsen bir sorumluluğu olmaz" dedi.

 

 

 

8136- Nafi bildiriyor: "ibn Ömer, henüz annesinin karnında olan bebek için kurban kesmezdi.  Ancak büyük küçük diğer çocuklar için hem kurban, hem de akıka keserdi."

 

Tahric: Beyhaki' (9/288), "Malik-İbn Ömer" kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

8137- Haneş bildiriyor: "Hz. Ali kurban olarak iki koç kesti.''

 

Tahric: Ebu Davud ile Tirmizi' rivayet ettiler.

 

ibn Ömer der ki: "Kurban kesmek vacip değildir. Dileyen keser, dileyen kesmez."

 

 

 

8138- Nafı bildiriyor: "ibn Ömer, Medine'de ailesinden her kim kendisinden kurbanlık istese onun adına kurban keserdi. Ancak Mina' dayken (hacda) onlar adına kurban kesmezdi."

 

 

 

8139- Ebu Surayha der ki: "Ebu Bekr ile Ömer'in kurban kesmediklerine şahit oldum."

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (4/18) geçtiği üzere Taberani, M. el-Kebir ve farklı kanallardan Beyhaki (9/265) rivayet ettiler.

 

 

 

8140- Ma'mer der ki: Zühri'ye: "Gıyabında birilerinin adına kurban keselim mi?" diye sorduğumda: "Kesmekte bir sakınca olmaz" dedi.

 

 

 

8141- ibrahim bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab bazen hacceder, ama kurban kesmezdi."

 

 

 

8142- ibrahim(-i Nehai) der ki: "Hacılar ile yolcuların kurban kesmemelerine ruhsat verilmiştir."

 

 

 

8143- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Öncekilerden bazıları haccederken yanlarında gümüş paraları olmasına rağmen kurban kesmezlerdi."

 

 

 

8144- ibrahım(-i NehaI) der ki: "Onlar (Sahabe ve rabiün), hacda iseler kurban keser, yolcu iseler kesmezlerdi."

 

 

 

8145- Küleyb b. vail, amcasından bildirir: Mina'da bulunduğumuz sırada Sa'd b. Malik bize: "Biz kurban olarak da, yemek için de bir şey kesmedik, bize yiyecek verin" diye haber gönderdi.

 

 

 

8146- Ebü Ma'şer, İbn Abbas'ın azatlısından bildirir: İbn Abbas iki dirhem vererek beni et almaya gönderdi ve: "ibn Abbas'ın kurbanı budur, dersin" dedi. 

 

Tahric: Beyhaki (9/265) ve İbn Ebi Şeybe, "Veki-İbn Abbas" kanalıyla rivayet ettiler.

 

 

 

8147- Alkame: "Kurban kesmemem, benim için kurbanı kesme zorunda olduğumu düşünmemden daha iyidir" demiştir.

 

 

 

8148- Ukbe b. Amir şöyle demiştir: "insanlar kurban kesmek zorunda olduklarını düşünmesin diye maddi durumum elverişli olmasına rağmen kurban kesmemeyi düşünüyorum."

 

Tahric: Beyhaki (9/265) farklı kanallardan rivayet etti.

 

 

 

8149- Ebü Mes'üd el-Ensarı: "Komşularım kurban kesmek zorunda olduğumu düşünmesin diye maddi durumum elverişli olmasına rağmen kurban kesmiyorum" dedi.

 

 

 

8150- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Sureyha (veya Ebü Sureyha) şöyle demiştir: "Bu yöndeki sünneti bilmeme rağmen ailem beni herkes adına birer kurban kesmeme zorladı. Oysa bizim aile bir veya iki koyun kurban ederdi. Şimdi ise sadece bu kadar kesecek olsam komşularımız bizi cimri olarak göreceklerdir.''

 

Tahric: Mecmau'z-Zevaid'de (4/18) geçtiği üzere Taberani, M. el-Kebir'de farklı kanal ve lafızlada ve Beyhaki (9/269), farklı kanal ve lafızlada rivayet ettiler.

 

 

 

8151- Ebü Hureyre der ki: "Kişinin tek bir koyunu ailesi adına kurban etmesinde bir sakınca olmaz."

 

 

 

8152- ikrime bildiriyor: Bazen Ebu Hureyre koyunu kurban ettiği zaman ailesi: "Bizim için de kesmeyecek misin?" diye sorardı. Ebu Hureyre: "Bunu sizin için de kurban ettim" derdi. 

 

Tahric: Beyhakı (9/269), "Ya'la b. Ubeyd-Ebu Hureyre" kanalıyla rivayet etti.

 

 

 

8153- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ganimet olarak elde edilen koyunları aramızda paylaştırınca bana iki yaşında bir koç düştü. Bu koçu ailemin adına kurban ettim. Bunu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: "Hepinizin ad ma geçerli oldu" buyurdu. 

 

Tahric: Buhari (10/3, 8), Ukbe kanalıyla farklı bir lafızla rivayet etti.

 

 

 

8154- Yunus b. Seyf bildiriyor: ibnu'I-Müseyyeb: "Irak ahalisiyle karışıncaya kadar daha fazla kesileceğini bilmiyordukıl dedi. Yani önceleri herkes tüm ailesi adına sadece bir kurban keserdi. Ancak Irak ahalisi evdeki her bir kişi için bir kurban kesiyordu.

 

 

 

8155- Şa'bi der ki: "Üç defa haccettim ve hiçbirinde kurban kesmedim. varlık içindeyken kurban kesmemem, benim için darlık içindeyken kurban kesmemden daha iyidir."

 

 

 

8156- Müslim, Suveyd b. Gafele'den bildirir: Bilal'ın: "Horoz da olsa kurban keserim; ancak kurban bedelini yoksul birine sadaka olarak vermem, benim için onu kesmemden daha iyidir" dediğini işittim.

 

Müslim der ki: "Suveyd bunu kendinden mi, yoksa Bilal'dan naklen mi söyledi, bilemiyorum."

 

Tahric: Muhalla'da (2/358) geçtiği üzere Said b. Mansur rivayet etti.

 

 

 

8157- imran b. Husayn der ki: "Genç yaşta hayvanı kurban etmem benim için yaşlı bir hayvanı kurban etmekten daha iyidir. Zira en güzeli ve değerlisini Yüce Allah'a sunmak daha doğrudur. Benim de kurban etmeyi en çok sevdiğim hayvan, sahip olmayı en çok istediğim hayvandır."

 

 

 

8158- Hişam b. Urve, babasından bildirir: "Kişi sevdiği birine hediye etmekten utanacağı bir şeyi Yüce Allah'a hediye etmesin. Yüce Allah herkesten çok saygı duyulacak bir varlıktır ve kendisi için seçilecek şeylerin en iyisini hakeder."

 

 

 

8159- Habib b. Mihnef, babasından bildirir: Arefe gününde Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu biliyor musunuz?" diye soruyordu. Ashabın buna karşılık ne cevap verdiklerini bilemiyorum. Ancak Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle devam etti: "Her bir ailenin her Receb ayı ile Kurban bayramında bir koyun kesmeleri gerekir. ''

 

Tahric: Aynı isnadla daha önce geçti. Bu hadisi Ahmed farklı bir kanalla rivayet etti.

 

 

 

8160- Abdurrahman b. el-Kasım, babasından bildirir: "Hz. Aişe, Mina'da kendi adına kurban keser, bizim adımıza kesmezdi."

 

 

 

8161- Zühri der ki: "Kişi sağlam bir kurbanlık alıp da henüz kesmeden bu hayvan yanında hastalanır veya bir hastalığa maruz kalırsa kurban edilmesi caiz olur.''

 

Tahric: Aynısını Beyhaki: (9/289), İbnu'z-Zübeyr'den rivayet etti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kurbanın Fazileti; Kurbanlık Hayvanlar; ihramlı Kişi Kurbanı Kendisi Keser mi?