musannef

Abdurrezzak

İtikaf

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şehirli ile Bedevinin itikafı Arasındaki Farklar

 

8092- İbn Cüreyc der ki: Ata, şehirli ile bedevinin itikaflarının farklı olduğunu belirtip şöyle dedi: "şehirli itikafa girmeyi adadığı zaman evinden ayrılır, eşinden uzak durur ve itikafı boyunca oruç tutar. Ancak bedevi Mekke ahalisinden biri olmadığı için itikafa girmeyi adadığı zaman Mekke'nin istediği yerinde, istediği evinde itikafını geçirir. itikafta olduğu süre içinde oruç tutmaz, dilerse karısıyla ilişkiye girebilir. Alışveriş yapabilir, sohbet meclislerine katılabilir, evlere girebilir, hasta ziyaretinde bulunabilir ve cenazenin peşinden gidebilir. Ancak itikafa girerken bunun Mescid içinde olmasına ve normal itikafta yasak olan şeylerden uzak durmaya niyet ederse ettiği niyete göre davranır." Sonra Arafat ahalisini Mekke ahalisinden saydı ve: " ... Bu, ailesi Mescid-i Haram'da oturmayan kimseler içindir ... ''[Bakara, 196] ayetini okudu. Sonra: "Biz de bu konuda böyle denildiğini işittik" dedi. Ona: "Şehirlinin itikafına niyetlenen bedevi, bir ihtiyacı için ailesinin yanına gidebilir mi?" diye soduğumda, Ata: "Hayır!" dedi. Ona: "itikaf konusunda aralarında böylesi bir fark varsa o zaman bedevi neden haccedip umre yapsın?" diye sorduğumda: "Çünkü hac ile umre, yapacağı itikaftan daha hayırlıdır" dedi.

 

 

 

8093- İbn Cüreyc bildiriyor: Amr b. DInar bedevinin itikafı konusunda: "Şayet itikafını Mescid'in kapısında yapacağını söylememişse dilediği kasabada itikafını yapar" dedi.

 

 

 

8094- İbn Tavus der ki: "Mekke ahalisinden olmayan kişi Mekke'nin dilediği yerinde itikafını yapar. itikafa Mescid(-i Haram)'ın kapısında girmeyi adamışsa itikafını kapıda yapar. Ancak Mescid'de uyumak kerih görülmüştür. "

 

 

 

8095- Mücahid der ki: "Harem bölgesinin tümü Mescid hükmündedir.

Bedevi olan kişi bu bölgenin dilediği yerinde itikafa girer. Hatta konakladığı yerinde de girebilir, ancak namazını cemaatle kılmalıdır."

 

 

 

8096- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rebah)'a bir yıl boyunca itikafta kalmayı adayan kişinin durumunu sorduğumda: "yıl içinde hac zamanı haccını yapar. Hacda geçirdiği süreyi sonradan kaza eder. Tüm yılı kaza etmesine gerek yoktur" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kadının itikafı